Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Dalamánky ze starého chleba: dokonalá nekonečná recyklace

  7:00aktualizováno  7:00
Vyzkoušejte tip, jak zužitkovat všechny ty patky chleba, které zbudou v chlebovce v kuchyni. Každý si raději přiřízne kus čerstvého, a tak se ve spoustě domácností starý chleba hromadí a nakonec skončí v koši.

Dalamánky se jedí "samy". | foto: Marek Burza

Ne každý má doma králíky nebo slepice, anebo alespoň poblíž rybník, kde by mohl nakrmit kachny. A tak je možné využít staré suché kousky chleba k výrobě výborných domácích dalamánků.

Postupovat budete stejně jako při výrobě každého jiného těsta. Potřeba je jen starý chleba, droždí, mixér, mouka, případně hrubě namletá sůl či kmín na posypání.

Dalamánky nejsou našim vynálezem, prvně se před lety objevily od "matadorky" serveru Labuznik.com Pampelišky, od té doby kolují internetem. Vyzkoušeli jsme je v praxi pro vás.

Originální recept je mírně odlišný od našeho postupu. Do rozmočení a rozmixované směsi přidává autorka přímo droždí a mouku, po vymíchání směs nechává vykynout. My jsme vsadili na podobný postup, jen do směsi přidáváme kvásek, který jsme nechali z droždí, vody, mouky a cukru vzejít zvlášť. Výsledek asi bude podobný, jen my jsme zašpinili o hrnek víc.

Krok za krokem

Rozmočte staré krajíce a patky. Před mixováním ponorným mixérem ale slijte většinu vody, jinak by směs (budete ještě ředit kváskem) byla zbytečně tekutá a museli byste vmíchávat zbytečně mnoho mouky. Mixujte důkladně, aby směs neobsahovala žádné hrudky nebo celé kousky chleba.

Chleba nechejte rozmočit a důkladně ho pak rozmixujte ponorným mixérem.

Chleba nechejte rozmočit a důkladně ho pak rozmixujte ponorným mixérem.

Nalámejte droždí, přidejte trochu vlažné vody, lžičku cukru a trochu mouky. A

Nalámejte droždí, přidejte trochu vlažné vody, lžičku cukru a trochu mouky. A nechejte vzejít, dokud není hrnek plný.

Polotekutou směs vlijte do mísy, přidejte vzešlý kvásek a během míchání dosypávejte hladkou mouku, až vznikne těsto jako na chleba.

Kvásek vlijte do chleba a přidávejte mouku, dokud nevznikne těsto.

Kvásek vlijte do chleba a přidávejte mouku, dokud nevznikne těsto.

Po promíchání nechejte kynout alespoň hodinku.

Po promíchání nechejte kynout alespoň hodinku.

Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte alespoň hodinku kynout. U dalamánků to není tak složitý proces na několik kynutí, jako když se peče chleba, až těsto zvětší objem, pomoučete si lžíci a vykrajujte bochánky, které vytvarujete na válu.

Na pomoučeném vále formujte bochánky, můžete je i podélně po povrchu proříznout.

Na pomoučeném vále formujte bochánky, můžete je i podélně po povrchu proříznout.

Na plechu dalamánky potřete žloutkem.

Na plechu dalamánky potřete žloutkem.

Posypejte krystalky soli, kmínem, každý podle chuti.

Posypejte krystalky soli, kmínem, každý podle chuti.

Sázejte je na pečicí papír, každý můžete podélně nakrojit, aby se při pečení pootevřel. Pak je potřete vajíčkem a posypejte podle chuti, nám zachutnal zásyp hrubou solí.

Dalamánky dávejte do rozpálené trouby, aby pěkně vyskočily. Pečte na 200 °C, dokud nezezlátnou, během 20 minut by měly být hotové. Pro kontrolu do nich ostatně určitě budete píchat špejlí – až se na ni těsto nebude lepit, vyhráli jste vynikající pečivo.

Pochybuji, že by z várky něco zbylo, a i kdyby, můžete je použít znovu a zpracovat totožným postupem.

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Poradíme: Aby mateřství bylo plné radostí
Poradíme: Aby mateřství bylo plné radostí

Zjistila jste, že jste těhotná nebo už máte doma roztomilé batole? Mít děti je obrovská radost, ale zároveň to znamená přemýšlet, jak vše zorganizovat a zaplatit. Na zdraví, zvlášť těch nejmenších, nelze šetřit. Poradíme vám, kde získat nějaké výhody a ušetřit.

Najdete na iDNES.cz