Připravte si letní rizoto podle Kateřiny Cajthamlové. Rychlé a dietní

  7:40aktualizováno  7:40
Máte ideální příležitost, jak si vyzkoušet, co obnáší hlídat si jídelníček podle "doktorky Kateřiny". Základem letního lehkého rizota je samozřejmě rýže, a to šedesát gramů na každého strávníka. Dál recept stojí na šunce s vysokým obsahem masa, kousíčku másla, sýra a spoustě čerstvé zeleniny.

Papriku, okurku, česnek či cibuli vážit nemusíte, těch si dejte podle chuti, ale pokud jste diabetik, množství hrášku (i rýže) si skutečně pohlídejte. "Kvůli obsahu sacharidů, kterých je hlavně v rýži opravdu dost," upozorňuje Kateřina Cajthamlová. Čerstvý hrášek je samozřejmě lepší, lze ale použít i mražený.

Pro představu: hrášek obsahuje 13 g sacharidů na 100 gramů, rýže dokonce 80 g/100 g. To znamená, že jedna porce uvařená ze 60 g syrové rýže obsahuje sama o sobě 48 gramů sacharidů. Když si k tomu přidáte ještě 60 g hrášku (to je cca 8 g sacharidů), jste se svým rizotem k obědu na 56 gramech sacharidů.

Příprava krok za krokem

Pro čtyři aktivní lidi tedy budete potřebovat 240 g rýže, 400 g vysokomasé šunky vcelku, 200 g 30% eidamu, 200 g bylinkového tofu (snižuje množství živočišných bílkovin a tuku), kousek másla, 240 g zeleného hrášku, lahůdkovou cibuli, pokud možno český česnek, červenou papriku, případně další zeleninu.

Šunka by měla být vysokomasá, to znamená měla by obsahovat 95 % masa.

Šunka by měla být vysokomasá, tzn. měla by obsahovat 95 % masa.

Uvařte rýži, pokud jste sehnali jen mražený hrášek, nechte ho přejít varem. Ostatní ingredience pokrájejte na kostičky jako Kateřina Cajthamlová.  

A nastává vážení, alespoň pro ty, kteří si chtějí hlídat poměr bílkovin, sacharidů a tuků ve své stravě. Tedy množství bílkovin obsažených v mase a sýru, sacharidy v rýži a hrášku a tuk v mase, sýru a másle.

Vyzkoušejte
Pokud chcete mít množství sýra pod kontrolou, važte. Časem už množství odhanete...

"Já si třeba mohu vzít kombinaci 30 gramů masa a 50 gramů sýra, protože to mám takhle ráda, a 50 gramů tofu," udává příklad množství na jednu ideální obědovou porci pro ženu v aktivním věku Kateřina Cajthamlová.

Potom rozehřejte na pánvi máslo, přihoďte pokrájenou šunku, lehce osmahněte a přidejte rýži, hrášek a další pokrájené ingredience. A máte hotovo. Dietní rizoto naservírujte na talíř těm, kdo si hlídají příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Ti také mají tu výhodu, že jedí první.

Ostatním můžete do rizota přimíchat zbytek pokrájených ingrediencí, aniž byste museli hlídat, kolik váží. Ani nevadí, když přijdou ostatní strávníci ke stolu později. Letní rizoto je výborné i studené.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření,...

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u...

Najdete na iDNES.cz