Připravte si letní rizoto podle Kateřiny Cajthamlové. Rychlé a dietní

  7:40aktualizováno  7:40
Máte ideální příležitost, jak si vyzkoušet, co obnáší hlídat si jídelníček podle "doktorky Kateřiny". Základem letního lehkého rizota je samozřejmě rýže, a to šedesát gramů na každého strávníka. Dál recept stojí na šunce s vysokým obsahem masa, kousíčku másla, sýra a spoustě čerstvé zeleniny.

Papriku, okurku, česnek či cibuli vážit nemusíte, těch si dejte podle chuti, ale pokud jste diabetik, množství hrášku (i rýže) si skutečně pohlídejte. "Kvůli obsahu sacharidů, kterých je hlavně v rýži opravdu dost," upozorňuje Kateřina Cajthamlová. Čerstvý hrášek je samozřejmě lepší, lze ale použít i mražený.

Pro představu: hrášek obsahuje 13 g sacharidů na 100 gramů, rýže dokonce 80 g/100 g. To znamená, že jedna porce uvařená ze 60 g syrové rýže obsahuje sama o sobě 48 gramů sacharidů. Když si k tomu přidáte ještě 60 g hrášku (to je cca 8 g sacharidů), jste se svým rizotem k obědu na 56 gramech sacharidů.

Příprava krok za krokem

Pro čtyři aktivní lidi tedy budete potřebovat 240 g rýže, 400 g vysokomasé šunky vcelku, 200 g 30% eidamu, 200 g bylinkového tofu (snižuje množství živočišných bílkovin a tuku), kousek másla, 240 g zeleného hrášku, lahůdkovou cibuli, pokud možno český česnek, červenou papriku, případně další zeleninu.

Šunka by měla být vysokomasá, to znamená měla by obsahovat 95 % masa.

Šunka by měla být vysokomasá, tzn. měla by obsahovat 95 % masa.

Uvařte rýži, pokud jste sehnali jen mražený hrášek, nechte ho přejít varem. Ostatní ingredience pokrájejte na kostičky jako Kateřina Cajthamlová.  

A nastává vážení, alespoň pro ty, kteří si chtějí hlídat poměr bílkovin, sacharidů a tuků ve své stravě. Tedy množství bílkovin obsažených v mase a sýru, sacharidy v rýži a hrášku a tuk v mase, sýru a másle.

Vyzkoušejte
Pokud chcete mít množství sýra pod kontrolou, važte. Časem už množství odhanete...

"Já si třeba mohu vzít kombinaci 30 gramů masa a 50 gramů sýra, protože to mám takhle ráda, a 50 gramů tofu," udává příklad množství na jednu ideální obědovou porci pro ženu v aktivním věku Kateřina Cajthamlová.

Potom rozehřejte na pánvi máslo, přihoďte pokrájenou šunku, lehce osmahněte a přidejte rýži, hrášek a další pokrájené ingredience. A máte hotovo. Dietní rizoto naservírujte na talíř těm, kdo si hlídají příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Ti také mají tu výhodu, že jedí první.

Ostatním můžete do rizota přimíchat zbytek pokrájených ingrediencí, aniž byste museli hlídat, kolik váží. Ani nevadí, když přijdou ostatní strávníci ke stolu později. Letní rizoto je výborné i studené.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Najdete na iDNES.cz