Úterý 4. října 2022, svátek má František
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 4. října 2022 František

Bílý cukr vyřaďte z jídelníčku, bere tělu živiny, říká autorka BioAbecedáře

  0:07
Slaďte ovocem, rostlinnými sirupy, nerafinovaným cukrem a medem. Průmyslové zpracování totiž bílý cukr připraví o většinu minerálních látek, vitaminů i vlákniny. Abychom ho dokázali zpracovat, vezme si tělo potřebné živiny z přijaté potravy nebo ze zásobních látek. Přírodní sladidla jsou šetrnější.

Hanka Zemanová, autorka BioKuchařky a BioAbecedáře | foto: archiv Smart Press

Ze spíže bílý cukr asi neodstraníte ze dne na den, ale jeho použití můžete velmi výrazně omezit. Neslaďte kávu a čaj, nepijte slazené a barvené limonády. Čtěte etikety: spoustu bílého cukru zkonzumujete v kečupech, sladkých mléčných výrobcích, polotovarech a kupovaných cukrovinkách.

Bio rýžový sirup

Bio rýžový sirup

Agave sirup

Agave sirup

Bílý cukr v receptech nahrazujte přírodními sladidly, experimentujte, co vám bude vyhovovat. Vyzkoušejte třeba recept na jahelník slazený sirupem z agáve, který najdete níže v tomto článku.

Čím běžný cukr nahradit

Třtinových a tmavých přírodních cukrů je na trhu celá řada, sehnat se dá i nerafinovaný řepný cukr. Jsou to cukry obsahující zbytkovou melasu, a proto v nich také zůstaly cenné minerální látky, stopové prvky a vitaminy. Čím je cukr tmavší, tím má vyšší obsah melasy a tedy i cenných látek a živin, díky kterým je pak k našemu tělu šetrnější.

Nevýhodou tmavých cukrů ale je, že mají mnohem výraznější, melasovitější chuť a nejsou tak sypké. Pro svoji tmavou barvu se moc nehodí do světlých moučníků, zato jsou ideální do perníčků.

Rapadura, tedy sušená třtinová šťáva, ze které není odstraněna melasa. Obsahuje tedy hodně cenných látek a minerálů

Rapadura, tedy sušená třtinová šťáva

Bio čoko-kokosky Hanky Zemanové

Bio čoko-kokosky bez bílého cukru

"Všem začátečníkům doporučuji vyzkoušet agáve sirup, pravý javorový sirup, rýžový či pšeničný sirup v biokvalitě, jablečný sirup a sušenou třtinovou šťávu, kterou prodávají jako rapaduru. Sladit se dá i rozmixovaným sušeným ovocem, které bylo usušené bez použití siřidel," radí Hanka Zemanová v novém knižním průvodci po kvalitních surovinách pod názvem BioAbecedář, jak se naučit žít bez bílého zlata.

A poohlédněte se pro sladkostech s přírodními sladidly, protože bez sladké chuti se člověk neobejde. V bioprodejnách dokonce objevíte i lízátka a bonbony, které bílý cukr neobsahují. Chuť na sladké dobře uspokojí i rozvařené sušené ovoce, jahelná kaše s ořechy a medem, mrkev uvařená v páře nebo třeba pečená cibule s pastinákem. Na slazení domácích moučníků se naučte využívat nerafinovaná přírodní sladidla, například rýžový nebo agáve sirup.

Jak se u nás sladilo dříve?

Cukr se ve střední Evropě objevil v 15. století jako velmi drahé koření a ještě na přelomu 16. a 17. století mělo sto gramů cukru stejnou hodnotu jako tři voli. V 17. století se u nás začal na výrobu sladkostí používat třtinový cukr a teprve v 18. století se lidé naučili využívat cukrovou řepu. Koncentrovaný a rafinovaný bílý cukr se v dávnější minulosti nepoužíval vůbec, později byl považován za luxus.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

"Před nástupem cukru se u nás sladilo všemi možnými přirozenými sladidly: hlavně medem, ovocem, povidly bez cukru, sušeným ovocem a tzv. pracharandou, což bylo sušené ovoce, nejčastěji hrušky, roztlučené na prášek. A používala se i míza z břízy nebo z javoru, i když ve střední Evropě nemá zdaleka takovou cukernatost jako v Severní Americe, sušila se mrkev a sypala na sladší jídla nebo se rozvařovala s medem na zavařeninu, které se říkalo maz," vysvětluje Zemanová, která sbírala podklady k jednotlivým surovinám uvedeným ve své knize několik let a veškeré informace konzultovala s odborníky.

Co umí bílé potraviny

Pokud spořádáte hodně rafinovaného bílého cukru, případně bílé mouky nebo rýže, vaše tělo při jejich zpracování ztrácí vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo a další látky. Právě ty se přitom v třtině nebo řepě před průmyslovým zpracováním přirozeně vyskytují a logicky by je tedy měly tělu naopak dodat.

"Proto se bílý cukr dává do spojitosti se zubními kazy a s osteoporózou, což bývá důsledek oslabování zubů a kostí odčerpáváním vápníku," vysvětluje Hanka Zemanová. "Rafinované potraviny oslabují také slinivku břišní, překyselují tělo a tím oslabují imunitní systém," dodává. Aby měla tato svoje tvrzení podložená, spolupracuje Zemanová s Margit Slimákovou, zkušenou výživovou poradkyní s více než dvacetiletou praxí.

Navíc se během výroby bílého cukru mohou používat látky, které se někdy objeví ve zbytkovém množství i v cukru. Jsou to siřičitany, rozpouštědlo methylacetát a v moučkovém cukru fosforečnany a křemičitany používané jako protihrudkující látky. U cukrů v bio kvalitě se většina těchto látek používat nesmí, u rostlin (třtina, řepa, agáve, rýže) ani pesticidy během pěstování.

Vyzkoušejte jahelník se švestkami a jablky. Sladit ho můžete agáve sirupem, rýžovým sirupem nebo medem

Budete potřebovat 150 g jáhel nebo 750 g uvařené jahelné kaše, 8 až 10 lžic agáve sirupu, rýžového biosirupu nebo medu, 200 g sušených švestek (ty předem na několik hodin namočte), 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, 2 lžíce skořice, 100 g rozinek, 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku. Kdo chce jemnější a křehčí jahelník, přidá do vychladlé jahelné kaše žloutky a sníh ze dvou vajec.

Jáhly vyperte v čisté vodě, zalijte 750 g tekutiny (biomléko, rýžový nebo špaldový nápoj, jablečný mošt apod.) a uvařte jahelnou kaši. Nechte ji částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo medem. Ochutnejte a doslaďte podle chuti; agáve sirupu stačí zhruba a 2 lžíce méně, kaše s moštem také potřebuje méně doslazovat.

Jahelník se švestkami a jablky, slazený agáve sirupem

Jahelník se švestkami a jablky, slazený agáve sirupem

Do vymazané formy namačkejte na dno polovinu oslazených vychladlých jáhel a na ně naskládejte okapané, předem namočené švestky. Strouhaná jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a pudinkem a směs použijte jako další vrstvu. Na jablka narovnejte druhou polovinu jáhel, povrch můžete před zapečením ještě pokapat ovesnou nebo jinou smetanou. Dejte zapéct zhruba na 35 až 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.

Autoři:

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kutil pracuje „na koleně“, přesto vyrábí jako nejlepší umělecký truhlář

Seriál Jiří se občas v důchodu trochu nudí, a tak se promění v uměleckého truhláře. Protože se mu líbí historický nábytek,...

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aby vám dršťky nesmrděly, musíte je navonět, radí Punčochář i Kašpárek

Každý kousek masa z dobře živené krávy by měl kuchaře lákat, aby z něj na talíř vydoloval co nejvíc. I kdyby to měly...

Puč v Kremlu? Vzpoura generálů? Už se řeší, kdo nahradí Putina

Premium Vzhledem k průběhu ruského vojenského dobrodružství na Ukrajině se začínají objevovat spekulace, že vláda Vladimira...

Bez jazyků i peněz. Čtyřicátnice svým cestováním „Za Kačku“ nakazila tisíce lidí

Premium Levně za posledních pár let navštívila čtyři světadíly, 45 zemí a 69 ostrovů. „Prachobyčejná“ Kateřina Ostrá z Blanska...

Tajemství ženského mokrého orgasmu odkryto. Pokus zjistil původ tekutiny

Premium Záhada to byla pro ženy, pro muže, pro vědecké kruhy. Squirting, ženský mokrý orgasmus, byl dlouho neznámou, včetně...

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Vepřová kotleta s liškovým ragú na grilu vás nadchne rychlou přípravou

Houbová sezona je v plném proudu a průvodci Akademií grilování se rozhodli potěšit všechny, kteří chtějí rychlý,...

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

Mary Kay je 25 let na trhu! Vyhrajte a oslavte to společně s námi
Mary Kay je 25 let na trhu! Vyhrajte a oslavte to společně s námi

Mary Kay slaví 25. výročí na českém a slovenském trhu. To už je pořádný důvod k oslavě a při té příležitosti jsme si pro Vás připravili soutěž o...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...

Slovenské ekonomice hrozí kolaps, varuje premiér. Žádá pomoc EU, mluví o zestátnění

Premiér Eduard Heger varuje, že slovenské ekonomice hrozí kvůli prudce rostoucím nákladům na energie kolaps. Obrovský...

Z odebrání titulu jsem šokovaný a smutný, říká dánský princ Nikolai

Dánská královna Margrethe II. (82) se tento týden rozhodla odebrat tituly všem potomkům svého druhorozeného syna, kteří...

Rus streamoval plynový hořák, aby se vysmál Evropanům. Twitch zasáhl

Zatímco se Evropané kvůli nedostatku plynu připravují na tuhou zimu, Rusové je provokují tím, že na internet vysílají...