Včelaři stáčejí poslední letošní med, kupujte ho nejlépe přímo ze dvora

  7:26aktualizováno  7:26
Ze tří včelstev u rodinného domku v Praze získá v průměru přes dva metráky medu za sezonu. A k tomu má on i sousedé každoročně spoustu ovoce z vlastní zahrady, protože důkladné opylování dělá své. Není divu, že na včely Libor Smažík prostě nedá dopustit.
Včelařit začal před 15 lety, hned po vojně, učitelem mu byl pan Šrámek. Ten už dnes sám říká, že jeho žák je někde jinde, především díky modernímu způsobu včelaření. Moderní úly totiž dovolují včelstvu neomezeně růst a budovat další a další buňky, kdežto prostor ve starších typech úlů je jednou provždy daný.

Včelaření je vášeň

Za každou vytočenou sklenicí medu jsou samozřejmě hodiny práce. Víc než o dřině je to ale o vášni. Pokud vás včely nechytnou, těžko budete ve volném čase pravidelně kontrolovat úl. I kdyby to bylo jen proto, že čekáte na správný čas k medobraní.

Tzv. kuřák pomáhá včelaři zklidňovat včely, například aby mohl prohlédnout rámky Po odklopení víka úlu se objeví jednotlivé rámky, do kterých včely nosí pylRámek, ze kterého chcete stáčet med, musíte nejprve zbavit včel

"Bez pravidelného prohlížení zarámovaných plástů nepoznáte, jestli už jsou plástve plné medu," potvrzuje Libor Smažík, pro kterého je včelaření čistě koníčkem a nehodlá svoje tři včelstva rozšiřovat o další. "Aby byl med opravdu zralý a připravený ke stáčení, musí být rámek alespoň z poloviny zavíčkovaný," dodává.

Ke včelám přitom nepotřebujete žádný speciální ochranný oděv, včely nejsou agresivní, pokud k tomu nemají důvod. Včelař si úplně vystačí se speciální kuklou, která mu ochrání zrak. "Jde čistě o to, že když včela bodne přímo do oka, oslepnete," vysvětluje Smažík, proč si pro jistotu bere ke včelkám kuklu a učí to i svoji desetiletou dceru.

Stáčí se 3x až 4x do roka

Moderní úl jednoduše odkryjete a postupně opatrně vyjímáte jednotlivé rámky obalené pilnými včelami. Hned vidíte, jestli už je ke stáčení ten správný čas. Včely přitom můžete v případě potřeby zklidňovat tzv. kuřákem.

Každý plný rámek, který je alespoň z poloviny zavíčkovaný, opatrně zbavíte včel. Dá se k tomu použít například obyčejná husí peruť, kterou je ometete. Rámky s medem pak odkládáte bokem do uzavíratelné bedýnky, aby vám je znovu neobalily včely.

Rámky určené ke stáčení, očištěné od včel, se ukládají do uzavíratelné bedýnky, aby se k nim nedostaly meduchtivé včely Rámek je nutné odvíčkovat speciální vidličkou, pak se teprve může stáčet medMed se stáčí v medometu, odstředivou silou

Pak si rámky odnesete nejlépe do uzavíratelné místnosti, kde je odvíčkujete jakousi speciální vidličkou. Med přitom neodolatelně voní, zvláště včelám, proto je nutné se před nimi zavřít.

Voštiny, tedy odstraněná víčka a vytočené plástve se zbytky zralého medu, jsou úžasnou pochoutkou pro děti i dospělé milovníky sladkostí. Vlastně je to taková přírodní žvýkačka, ze které při žvýkání prýští medová náplň a zbude vám po ní v puse malá kulička přírodního včelího vosku. Včelaři pak včelám tento stavební materiál opět vracejí.

Voštiny, tedy víčka a plástev se zbytky medu, které jsou výborné na žvýkání jak zdravá přírodní žvýkačka Voštiny jsou výbornou a zdravou přírodní žvýkačkou, kterou ocení hlavně dětiI samotná plástev je zdravou pochoutkou, ideální na žvýkání

Po odvíčkování se rámky naplněné medem vloží do medometu, pomocí kterého se med vytáčí odstředivou silou. "Do připravené nádoby med stéká přes hrubé a jemné síto, výsledným produktem je tedy čistý med, který se už jen přelije do sklenic," vysvětluje Smažík.

Po srpnovém stáčení medu už je čas na zazimování včelstev, ovšem nejprve se musí pořádně nakrmit. Když včelám seberete med, tedy jejich potravu, musíte ho něčím nahradit. Nejčastěji je to cukerný roztok. "Při včasném nakrmení, nejlépe do konce srpna, mají včely čas před zimou zesílit. Lépe pak přezimují a na jaře nejsou tak oslabené," popisuje výhody včasného zazimování včelař.

Jak kupovat dobrý med

Čistý med, který se už jen slije do čistých sklenic"Ideální je, když si najdete svého lokálního včelaře, který vám prodá med ze dvora. Podle testů potravinářské inspekce se totiž ukazuje, že ten nejlepší med klidně můžete koupit třeba u automechanika, pro kterého je včelaření koníčkem," radí zkušený včelař.

Raději zapomeňte na medy ze supermarketu, na kterých je uvedena země původu jako EU, případně dokonce spolu s dalšími zeměmi. "Jedná se o míchaný med, kolikrát i filtrovaný přes nano filtry. V takovém medu už nejsou vůbec žádné pyly a další drahocenné látky, které dělají med medem," prozrazuje Libor Smažík.

V míchaném medu navíc může být přimíchaný i med ze včelstev, která včelaři z východu ošetřují například antibiotiky. V těchto krajinách se totiž ochrana včelstev před chorobami neřeší centrálně pod dohledem veterinární správy, jako je tomu u nás. Jednoznačně tedy platí, že český med je nejlepší.


Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Najdete na iDNES.cz