Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Mýty o bioproduktech: Bio je zdravější, plnější vitamínů a pomůže při hubnutí

  0:10aktualizováno  0:10
Proč jíst párky chutnající jako překližka a sýr bez chuti a vůně, když můžeme mít uzeniny z opravdového masa a čerstvý sýr z kozí farmy? Není divu, že jako odpověď na nekvalitní potraviny se světem šíří sympatie ke všemu, co je bio. Pro gurmány jsou biopotraviny jako stvořené, nejsou ale samospasitelné.

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů | foto: Profimedia.cz

Označení bio potvrzuje, že jde o produkt ekologického zemědělství, jehož pěstitelé či chovatelé myslí na přírodu i na člověka a snaží se je co nejméně zatěžovat.

Co vlastně znamená bio?

Pěstitelé se vyhýbají chemii, proto při pěstování plodin nepoužívají herbicidy, pesticidy, umělá hnojiva ani geneticky modifikované organismy. Bio přitom může být jakákoli potravina nebo potravinářský výrobek, nejen ovoce a zelenina. Značkou se může pyšnit i maso, mléko, uzeniny, vejce či třeba víno.

Zvířata mívají možnost výběhu nebo pastvy a co nejpřirozenější krmení. Farmáři se také snaží, aby zbytečně netrpěla a nestresovala se při transportu a porážce, na mase to prý jde poznat.

Obecně by biopotraviny a produkty v biokvalitě neměly obsahovat umělá barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla a další cizorodé přídavné látky.

Je bio zdravější?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Nespornou výhodou biopotravin je nezatíženost chemií a umělými látkami. Ovšem ani v běžných potravinách a produktech, nesplňujících přísná kritéria bio, by nemělo být éček a dalších přídatných látek tolik, aby mohly poškodit zdraví; kontroly jsou poměrně přísné.

Vědecké studie porovnávaly běžné potraviny a jejich bioprotějšky. Výsledek? Některé biopotraviny obsahují více vitaminů a antioxidantů, což jsou látky podílející se údajně na prevenci rakoviny. Naměřená množství však nebyla natolik významná, aby měla výrazný vliv na lidské zdraví.

Je bio vhodné při hubnutí?

Člověk většinou hubne, když omezí příjem potravin a zvýší výdej energie, tedy začne se více hýbat. Jak do toho zapadá bio?

Tak třeba uherák nebo bůček by do redukční diety zřejmě zařadil málokdo a přece se i tyto výrobky mohou pyšnit nálepkou bio. Ta zjednodušeně řečeno říká, že zvířata, z nichž použité maso pochází, byla chována bez nadměrného stresu a spásala chemií nezamořenou trávu či dostávala kvalitní "neumělé" krmivo.

Bionálepka nezaručuje menší procento tuku, které je pro lidi snažící se zhubnout jednou z cest k cíli: biouherák obsahuje 50 % tuků a vysoký obsah kuchyňské soli stejně jako běžný uherský salám. Ano, lidé preferující biopotraviny jsou obvykle štíhlí a plní energie. To však mívá na svědomí jejich celkový životní styl bez přemíry alkoholu a cigaret, naopak s dostatkem pohybu.

Biopotraviny mohou jídelníček jedinců snažících se zhubnout vhodně doplňovat, díky lepší chuti se na talířích možná lépe zabydlí zelenina a ovoce. Ovšem poskládat jej jen z biovýrobků je tak trochu utopie, ne všechny potraviny seženete v biokvalitě. A také by se taková dieta podepsala na peněžence. Přece jen stále platí, že biopotraviny a výrobky z nich jsou dražší, a to z logického důvodu: jejich výroba je pro zemědělce a další producenty náročnější.

Jaké jsou nevýhody biopotravin?

První handicap je jasný už na první pohled. Na rozdíl od dokonale vyhlížejících jablek z dovozu vypadají ta bio hodně skromně, tak trochu jako adepti na vyhození do koše. Zkušení gurmáni rozdíl ve vzhledu neřeší a rovnou se zakousnou, protože chvíle pravdy přichází po ochutnání. Výhodou biopotravin je jejich plná chuť. Obsahují více vlákniny, což je většinou dáno menším obsahem vody v plodinách. Viz předchozí článek o krásných, ale nechutných rajčatech.

Nereprezentativní vzhled se dá odpustit lehce, horší je to s vyšší kazivostí, na kterou je potřeba dát pozor. Způsobuje ji právě absence používání chemie, která jinak rostliny chrání před škůdci. Biopotraviny jsou proto ohroženější a rychleji se u nich objevuje například hniloba.

Největším rizikem je kontaminace produktů plísněmi, které produkují zdraví škodlivé mykotoxiny. Biovýrobky mohou napadnout i bakterie, na které už populace není zvyklá. K biopotravinám je proto třeba chovat se jinak než k těm běžným, důležité je dodržovat podmínky skladování a spotřebovat je podle návodu výrobce, zpravidla brzy po nákupu.

  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Zelené kamarádky, které s vámi přežijí i klimatizaci v kanceláři

Když budete mít na pracovišti alespoň malý koutek přírody, budete se tam cítit mnohem líp. Vždyť hlavním důvodem, proč...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Najdete na iDNES.cz