Sobota 28. listopadu 2020, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. listopadu 2020 René

Zcukernatělému medu dopřejte teplou vodní lázeň. Na mikrovlnku zapomeňte

  9:17
Stále oblíbenější světlý květový med často brzy krystalizuje neboli cukernatí, pokud není našlehaný do konzistence pasty, která se nemění. Aby se ze zcukernatělého medu stal opět tekoucí, stačí ho prohřát v přiměřeně teplé vodní lázni. Mikrovlnnou troubu nepoužívejte, můžete zničit v medu obsažené cenné látky.

Světlý včelí med často zcukernatí | foto: Profimedia.cz

Ještě je čas nakoupit med přímo od včelařů, tzv. ze dvora, nebo na farmářských trzích. Jen tehdy máte šanci zjistit, z jaké lokality med pochází. Z medu v supermarketu se většinou dozvíte jen to, že pochází ze zemí EU, ale nevíte, jak je upravovaný. Rady, jak koupit dobrý med, najdete v předchozím článku.

Volte med šlehaný nebo vodní lázeň

Pokud se chcete cukernatění medu vyhnout úplně, kupte si med šlehaný, většinou se prodává pod názvem pastový. Upravuje se opravdu pouze šleháním, které natrvalo změní jeho konzistenci do podoby pasty. Ta se dobře maže například na pečivo s máslem.

Pokud vám nešlehaný med zcukernatí, snadno ho přinutíte, aby se vrátil do tekuté podoby. Stačí sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí. Teplota medu ale při zahřívání nesmí překročit 40 až 50 °C, jinak se znehodnotí nejcennější obsažené látky. Vařit se med samozřejmě nemá už vůbec.

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutost, dokonce i opakovaně

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutou podobu. I opakovaně

"Platí, že pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med ztekutit i vícekrát," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR.

Možnost rozehřát zkrystalizovaný med v mikrovlnné troubě už je ale velmi diskutabilní. "Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný. To je ovšem závislé na typu trouby," varuje Duben.

Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se tedy sice dal teoreticky a velmi zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi u medu snadno dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč tedy vůbec dávat med do mikrovlnky, když je šetrné "rozpuštění" ve vodní lázni velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.

  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Stavba nemusí v zimě utichnout. Jen to chce lépe plánovat

Snad každý stavebník se snaží stihnout hrubou stavbu před zimou. Mnoho prací se totiž při nižších teplotách nedá dělat....

Vyčistit okapy, zkontrolovat komín a fasádu. Připravte dům na zimu

Zima se blíží a náš dům by se měl na příchod chladnějšího počasí a plískanic připravit. A zdaleka nejde jen o kontrolu...

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...