Hmyzí delikatesy uvaříte i sami. Stačí zajít do zverimexu, radí kuchař

  20:36
Je libo cvrčka na másle nebo saranče s kuskusem? Tyto speciality ve svém volném čase připravuje cukrář Petr Ocknecht. K vaření hmyzu se dostal na zaoceánské lodi a podle něj je Evropa jediným kontinentem, kde tato pochutina není na jídelníčku. Hmyzí delikatesy bude připravovat také na Apetit Festivalu v Plzni.
Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu.

Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

"Mým nejoblíbenějším je cvrček na másle. Toho ochutnají lidé na festivalu spolu se sarančetem na kuskusu a sušeným hmyzem na ovocném tvarohu," láká Ocknecht. K vaření hmyzu "přičichl" na zaoceánské lodi, kde byli lidé téměř padesáti různých národností.

"Samozřejmě jsme se s ostatními kuchaři bavili, co se dá všechno jíst," říká Petr Ocknecht a dodává, že zatímco pro Evropana je konzumování hmyzu stále poměrně neobvyklé, jiné národnosti se podivují například nad tím, že jíme vepřové. "Když jsem tohle řekl na lodi, půlka lidí se na mě koukala jako na barbara," přibližuje.

Evropa je však jediným kontinentem, kde není hmyz součástí jídelníčku. "Evropa je totiž bohatá a může si dovolit nejíst hmyz," míní Ocknecht, podle něhož by lidé neměli přemýšlet nad tím, co jedí, ale nad tím, jak to chutná. "Jde o to, že my nejsme naučení jíst hmyz. A začíná to od útlého věku. Když si dítě strčí do pusy nějakého brouka, maminka jej okřikne," popisuje Ocknecht.

Ujišťuje, že se předsudky dají odstranit. Sám to poznává i ve své praxi. "Zatímco dříve jsme připravili jídlo se spoustou zeleniny a jedním kouskem hmyzu, dnes už zeleninu téměř nepoužíváme," přibližuje.

A zatímco dříve připravoval lidem jen červy, dnes už na talíři servíruje také sarančata, šváby a občas už i štíry. Podle Ocknechta je hmyz velmi zdravý.

"Rozhodně víc než třeba hovězí. Tělíčko obsahuje proteiny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, stopové prvky, vlákninu, vitamíny," jmenuje kuchař.

Před tím, než se hmyz připraví, může dostávat navíc speciální stravu. "Když dostává třeba mrkev, z rostlinného vitamínu A se získá provitamín A v živočišné podobě, který je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelnější," konstatuje Ocknecht.

Pokud si chce člověk připravit pochoutku z hmyzu sám, doporučuje Ocknecht navštívit běžný zverimex. "Poté vybraný hmyz dva tři dny krmíte, například mrkví, pečivem, pivovarskými kvasnicemi, další dva dny nasadíte dietu a poté jej můžete připravit," radí Ocknecht.

Sám začal hmyz vařit zhruba před devíti lety. Tehdy navštívil v Brně přednášku Marie Borkovcové, která hmyz také připravovala. "Přednáška byla výborná, ale to vaření jí moc nešlo. Začal jsem jí do toho 'kecat' a od příště jsme už vařili spolu," směje se.

Začínali s recepty mexickými, postupně Ocknecht začal přidávat do jídel typicky evropské přísady - máslo, naše koření i naši zeleninu.

Gurmánský festival dobrého jídla a pití Apetit Festival se uskuteční ve dnech 18. a 19. května v areálu za nákupním centrem Plaza v Plzni.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025