Neděle 3. července 2022, svátek má Radomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 3. července 2022 Radomír

Hmyzí delikatesy uvaříte i sami. Stačí zajít do zverimexu, radí kuchař

  20:36
Je libo cvrčka na másle nebo saranče s kuskusem? Tyto speciality ve svém volném čase připravuje cukrář Petr Ocknecht. K vaření hmyzu se dostal na zaoceánské lodi a podle něj je Evropa jediným kontinentem, kde tato pochutina není na jídelníčku. Hmyzí delikatesy bude připravovat také na Apetit Festivalu v Plzni.

Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

"Mým nejoblíbenějším je cvrček na másle. Toho ochutnají lidé na festivalu spolu se sarančetem na kuskusu a sušeným hmyzem na ovocném tvarohu," láká Ocknecht. K vaření hmyzu "přičichl" na zaoceánské lodi, kde byli lidé téměř padesáti různých národností.

"Samozřejmě jsme se s ostatními kuchaři bavili, co se dá všechno jíst," říká Petr Ocknecht a dodává, že zatímco pro Evropana je konzumování hmyzu stále poměrně neobvyklé, jiné národnosti se podivují například nad tím, že jíme vepřové. "Když jsem tohle řekl na lodi, půlka lidí se na mě koukala jako na barbara," přibližuje.

Evropa je však jediným kontinentem, kde není hmyz součástí jídelníčku. "Evropa je totiž bohatá a může si dovolit nejíst hmyz," míní Ocknecht, podle něhož by lidé neměli přemýšlet nad tím, co jedí, ale nad tím, jak to chutná. "Jde o to, že my nejsme naučení jíst hmyz. A začíná to od útlého věku. Když si dítě strčí do pusy nějakého brouka, maminka jej okřikne," popisuje Ocknecht.

Ujišťuje, že se předsudky dají odstranit. Sám to poznává i ve své praxi. "Zatímco dříve jsme připravili jídlo se spoustou zeleniny a jedním kouskem hmyzu, dnes už zeleninu téměř nepoužíváme," přibližuje.

A zatímco dříve připravoval lidem jen červy, dnes už na talíři servíruje také sarančata, šváby a občas už i štíry. Podle Ocknechta je hmyz velmi zdravý.

"Rozhodně víc než třeba hovězí. Tělíčko obsahuje proteiny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, stopové prvky, vlákninu, vitamíny," jmenuje kuchař.

Před tím, než se hmyz připraví, může dostávat navíc speciální stravu. "Když dostává třeba mrkev, z rostlinného vitamínu A se získá provitamín A v živočišné podobě, který je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelnější," konstatuje Ocknecht.

Pokud si chce člověk připravit pochoutku z hmyzu sám, doporučuje Ocknecht navštívit běžný zverimex. "Poté vybraný hmyz dva tři dny krmíte, například mrkví, pečivem, pivovarskými kvasnicemi, další dva dny nasadíte dietu a poté jej můžete připravit," radí Ocknecht.

Sám začal hmyz vařit zhruba před devíti lety. Tehdy navštívil v Brně přednášku Marie Borkovcové, která hmyz také připravovala. "Přednáška byla výborná, ale to vaření jí moc nešlo. Začal jsem jí do toho 'kecat' a od příště jsme už vařili spolu," směje se.

Začínali s recepty mexickými, postupně Ocknecht začal přidávat do jídel typicky evropské přísady - máslo, naše koření i naši zeleninu.

Gurmánský festival dobrého jídla a pití Apetit Festival se uskuteční ve dnech 18. a 19. května v areálu za nákupním centrem Plaza v Plzni.

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

Přírodní zahrada, kde se příliš nebojuje se škůdci ani nezasahuje

Soutěž Život je změna, a pro zahradu to platí každičký den. A pokud ji budujete u chalupy na venkově, kde je na čem stavět, a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Seriál Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové části postupně...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská...

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...