Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Hmyzí delikatesy uvaříte i sami. Stačí zajít do zverimexu, radí kuchař

  20:36aktualizováno  20:36
Je libo cvrčka na másle nebo saranče s kuskusem? Tyto speciality ve svém volném čase připravuje cukrář Petr Ocknecht. K vaření hmyzu se dostal na zaoceánské lodi a podle něj je Evropa jediným kontinentem, kde tato pochutina není na jídelníčku. Hmyzí delikatesy bude připravovat také na Apetit Festivalu v Plzni.

Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

"Mým nejoblíbenějším je cvrček na másle. Toho ochutnají lidé na festivalu spolu se sarančetem na kuskusu a sušeným hmyzem na ovocném tvarohu," láká Ocknecht. K vaření hmyzu "přičichl" na zaoceánské lodi, kde byli lidé téměř padesáti různých národností.

"Samozřejmě jsme se s ostatními kuchaři bavili, co se dá všechno jíst," říká Petr Ocknecht a dodává, že zatímco pro Evropana je konzumování hmyzu stále poměrně neobvyklé, jiné národnosti se podivují například nad tím, že jíme vepřové. "Když jsem tohle řekl na lodi, půlka lidí se na mě koukala jako na barbara," přibližuje.

Evropa je však jediným kontinentem, kde není hmyz součástí jídelníčku. "Evropa je totiž bohatá a může si dovolit nejíst hmyz," míní Ocknecht, podle něhož by lidé neměli přemýšlet nad tím, co jedí, ale nad tím, jak to chutná. "Jde o to, že my nejsme naučení jíst hmyz. A začíná to od útlého věku. Když si dítě strčí do pusy nějakého brouka, maminka jej okřikne," popisuje Ocknecht.

Ujišťuje, že se předsudky dají odstranit. Sám to poznává i ve své praxi. "Zatímco dříve jsme připravili jídlo se spoustou zeleniny a jedním kouskem hmyzu, dnes už zeleninu téměř nepoužíváme," přibližuje.

A zatímco dříve připravoval lidem jen červy, dnes už na talíři servíruje také sarančata, šváby a občas už i štíry. Podle Ocknechta je hmyz velmi zdravý.

"Rozhodně víc než třeba hovězí. Tělíčko obsahuje proteiny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, stopové prvky, vlákninu, vitamíny," jmenuje kuchař.

Fotogalerie

Před tím, než se hmyz připraví, může dostávat navíc speciální stravu. "Když dostává třeba mrkev, z rostlinného vitamínu A se získá provitamín A v živočišné podobě, který je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelnější," konstatuje Ocknecht.

Pokud si chce člověk připravit pochoutku z hmyzu sám, doporučuje Ocknecht navštívit běžný zverimex. "Poté vybraný hmyz dva tři dny krmíte, například mrkví, pečivem, pivovarskými kvasnicemi, další dva dny nasadíte dietu a poté jej můžete připravit," radí Ocknecht.

Sám začal hmyz vařit zhruba před devíti lety. Tehdy navštívil v Brně přednášku Marie Borkovcové, která hmyz také připravovala. "Přednáška byla výborná, ale to vaření jí moc nešlo. Začal jsem jí do toho 'kecat' a od příště jsme už vařili spolu," směje se.

Začínali s recepty mexickými, postupně Ocknecht začal přidávat do jídel typicky evropské přísady - máslo, naše koření i naši zeleninu.

Gurmánský festival dobrého jídla a pití Apetit Festival se uskuteční ve dnech 18. a 19. května v areálu za nákupním centrem Plaza v Plzni.

  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky
Premium

Velikonoční výzdobu zvládnete sami. Vemte roušku a vyrazte do zahradnictví

Letos budou Velikonoce bez koledy a setkávání s širší rodinou i přáteli. Zato by mohly být klidnější, snad bude i víc...

Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Schillerová: Podpora OSVČ bude plošná, podmínka poklesu příjmů zmizí

Ministryně financí Alena Schillerová chystá po tlaku ze strany živnostníků výrazné zmírnění podmínek pro přiznání...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....

Ornella Koktová je podruhé maminkou. Dítě dostalo severské jméno

Ornella Koktová (27) je dvojnásobnou maminkou. Po synovi Quentinovi (7) přivítali šťastní rodiče 1. dubna na svět...

Páté zvláštní poselství za 68 let vlády. Alžběta II. promluvila o koronaviru

Britská královna Alžběta II. (93) v neděli promluvila k veřejnosti. V předtočené nahrávce zdůraznila nutnost sebekázně...