Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K výjimečnému steaku patří vyladěné přílohy. Teprve pak ucítíte nebe

Grilovat lze kdykoli a kdekoli, tvrdí mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který svoje grily rozpálil na golfovém hřišti v pražské Hostivaři. V dnešním dílu Akademie grilování uděláme steak z výjimečného hovězího masa a k němu nám mistři grilu prozradí návod na několik vyladěných příloh.

A cože spojuje golfisty a grilaře? No přece vášeň a zážitek, speciálně na hřišti v Galerii Golf Hostivař, kde se golfová hra stává i kulturním požitkem. Unikátním sochařským dílům rozmístěným po celém hřišti dominuje včelín od Martina Rajniše.

Šestimetrová lamelová kopule odděluje cvičnou louku od hřiště, kde si dnes ugrilujeme hovězí Sashi-choco steak s pepřovou omáčkou z bourbonu a bílého vína a profesionální mistr grilu Daniele Govoni nám ke steaku udělá brazilskou omáčku chimichurri a jako přílohu naservíruje cibuli s bourbonem.

Sashi-choco je maso pro opravdové znalce a požitkáře

Všichni víme, jak chutná dobré hovězí maso, a protože jsme dnes v unikátním prostředí, použijeme i jedinečné hovězí Sashi-choco. Jak samotný název dává tušit, ucítíte v něm i jemný nádech čokolády.

Tento nízký roštěnec s kostí, ze kterého budeme dělat steaky, pochází z limitovaného chovu Ayrshire, který se chová jen na šesti vybraných farmách ve Finsku.

„Jeho jedinečnost spočívá v tom, že tři měsíce před porážkou jsou jalovice dokrmovány kakaovými boby a výsledné maso tak po úpravě získá lehký nádech čokolády,“ vysvětluje pipMaster a dodává: „Sashi-choco je maso pro opravdové znalce a požitkáře, stejně jako hra na golfovém hřišti.“

K nám do Česka ho vozí EMI Food. A kupodivu není o tolik dražší než „obyčejné“ steaky. Kilo pořídíte do 1200 korun.

Jak správně připravit hovězí steak

Steaky si lehce osušíme papírovou utěrkou, a protože naše steaky jsou vysoké do tří centimetrů, budeme je na grilu dělat klasickou přímou metodou, nikoli reverzně, kdy se vyšší kus steaku dělá při 150 °C v nepřímé zóně na cílovou teplotu a teprve pak se mu na přímém ohni dodělá krusta.

Osušené steaky před vložením do grilu osolíme, opepříme a lehce potřeme extra panenským olivovým olejem Monini. Takto připravené steaky vložíme napřímo do rozpáleného grilu na 250 °C na dvě minuty z každé strany a necháme maso zatáhnout. Maso po minutě pootočíme, aby se nám na něm udělala mřížka.

„A zcela určitě je potřeba maso neustále hlídat, aby se nám nespálilo více, než chceme,“ upozorňuje David Kubricht. Maso pak přendáme do nepřímé zóny se 130 °C, kde je necháme dojít na požadovaný stupeň propečenosti.

pipMaster se rozhodl steaky připravit medium rare, takže maso z nepřímé zóny vyndal při vnitřní teplotě 48 °C v jádru masa a na prkýnku ho nechal dojít na konečných 54 °C.

Steak doplníme o pepřovou omáčkou z bourbonu

Pepřová omáčka s bourbonem

Než nám dojdou steaky na požadovanou teplotu, připravíme si pepřovou omáčku z bourbonu a bílého vína. K masu s čokoládovým nádechem jsme použili bourbon Michter´s, který se vyznačuje bohatými karamelovými tóny s vanilkou zakouřené hloubkou s dubovým závěrem, takže se Sashi nám to bude ladit dohromady dokonale.

Do rozpálené pánve nalijeme 2 cl bourbonu Michter´s a necháme odpařit, přidáme deci bílého vína a několik semínek nakládaného zeleného pepře a vše necháme zredukovat. Do pánve přidáme asi půl deci hovězího vývaru a 20 ml alespoň 30% smetany, provaříme, zredukujeme, sundáme z grilu a přidáme dva plátky másla na zjemnění.

Zkuste doporučovanou variantu: omáčku chimichurri

Studená omáčka chimichurri

Přílohy a omáčky hrají při servírování masa důležitou roli, výsledný pokrm tak povýšíte o další chutě. David Kubricht proto vyrazil do pražského Meateateru, kde můžete ochutnat masa, která jinde v Česku neochutnáte.

Kromě wolowiny z farmy od Mazurských jezer a italské marchigianě z Marche si zde můžete dopřát i námi připravené a oceňované finské Sashi-choco. Podniku na Starém Městě šéfuje profesionální mistr grilu Daniele Govoni, který si to už řadu let úspěšně rozdává s největšími machry v oboru barbecue na celosvětových soutěžích.

Daniele k masu vybral nevařenou omáčku chimichurri, která se parádně hodí k našemu výjimečnému masu. Tato studená omáčka vznikla původně v Argentině a lze ji kromě grilovaných mas použít i na vaření. Její příprava je skutečně jednoduchá.

Do misky nejdříve přidáme na drobné kostičky pokrájenou jednu klasickou červenou papriku a jednu celou chilli papričku jalapeño. Dále přidáme najemno pokrájenou šalotku, jablečný a vinný ocet a trochu medu. Do omáčky dále přidáme citronovou šťávu, hrubě mletý černý pepř, olivový olej a vše důkladně promícháme.

Na závěr přidáme do směsi najemno posekanou plocholistou petržel a lehce promícháme. Omáčku ke steaku je nejlepší udělat den předem, aby se chutě veškerých surovin dokonale propojily a ještě více vynikly.

Anebo snad cibuli s bourbonem?

Červená cibule s bourbonem

Sashi steak můžeme také vylepšit o další přílohu – cibuli s bourbonem. Do pánve dáme olivový olej Monini a lehce v něm orestujeme česnek s rozmarýnem a tymiánem.

Poté je z pánve vyndáme a do ochuceného oleje přidáme šest natenko pokrájených červených cibulí, které si nakrouháme nejlépe na mandolíně, cibule restujeme pět minut. Do základu přilijeme balzamikový olej a worcesterovou omáčku, osolíme, opepříme a necháme odvařit tekutou složku. Přidáme bourbon Michter´s a kaštanový med, minutu povaříme a můžeme servírovat. Cibulku s bourbonem dozdobíme několika lístky plocholisté petrželky.

Podrobný rozpis surovin na omáčky a přílohy najdete zde:

Suroviny na omáčku chimichurri:

  • 1 červená paprika
  • 1 jalapeño chilli paprička
  • 1 šalotka
  • 2 g černého pepře
  • 45 g jablečného octa
  • 10 g vinného octa
  • 10 g citronové šťávy Limmi
  • 30 g sojové omáčky Kikkoman
  • 10 g soli
  • 5 g medu
  • 60 g olivového oleje Monini
  • svazek plocholisté petržele

Suroviny na cibuli s bourbonem:

  • 30 cl olivového oleje Monini
  • 15 cl kaštanového medu
  • 10 cl worcestrové omáčky
  • 20 cl bourbonu Michter´s
  • 20 cl balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • 6 červených cibulí
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Autor:

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Ideální výsledek: maso je propečené a žloutek zůstal polotekutý.

VIDEO Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční...

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...