Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

S šípkovou, nebo se zelím? Zvěřiny je moc, končí i v krmivech pro mazlíčky

  6:00
Myslivci i zpracovatelé zvěřiny zažívají vrchol sezony. Maso divočáků, srnců či jelenů však v tuzemsku příliš oblíbené není, a navíc domácím zpracovatelům kazí ceny dovoz levného masa ze zahraničí. Finanční výsledky těchto firem tak překvapivě zachraňují výrobci krmiva pro domácí mazlíčky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

„Snažíme se v hlavní sezoně všechno zbourat a skoro všechno prodat. Jakmile přijdou vánoční svátky a Nový rok, lidé jsou přejedení a cena propadne šíleným způsobem dolů,“ říká Aleš Rosol, spolumajitel největšího tuzemského zpracovatele Zvěřina Berbera. Firma ročně zpracuje až 1­800 tun zvěřiny v kůži. Nejvíce se prodává divočák, jelen evropský, srnčí a pak jelen sika.

Češi zkonzumují zhruba kilo zvěřiny na hlavu a rok. Podle Jaroslava Škacha, vedoucího úseku zvěřiny v­ potravinářské firmě Bidfood, není příliš prostor pro výrazné zvýšení poptávky. „Lidé nevyhledávají zvěřinu, kupují hovězí a vepřové. Mají strach si ji udělat, obávají se, že je to složité a že drahé maso zkazí. Chová se přitom jako jakékoli jiné maso, není se čeho bát,“ dodává Škach.

Škodnou už nestřílím, nic z ní nemáme. Musíme vydělávat, říká myslivec

Firma Bidfood zpracovává zhruba 1­300 ­tun zvěřiny za rok, což z ní dělá dvojku na trhu se zvěřinou, ta však tvoří jen zlomek jejích tržeb. Ti největší tuzemští hráči mají vlastní výkupní místa po celé republice, kam myslivec přinese kus a dostane zaplaceno.

Zvěř rovněž často berou od obchodníků, kteří sami objíždějí region a od mysliveckých sdružení zvěřinu svážejí do svých chladíren. „Třetí cesta je spolupráce s velkými firmami ze zahraničí, které ve vlastní síti vykupují velké množství zvěřiny. Dovážíme ho z Polska, Maďarska a Německa, ceny výkupu jsou prý podobné jako u nás,“ prohlašuje Rosol.

Pejsek rád zvěřinu

Ceny jdou však během posledních tří let hlavně dolů. „Vlády jednotlivých států tlačí na myslivce a vybízejí je nebo finančně motivují k vysokým odstřelům,“ vysvětluje Aleš Rosol.

V Česku bylo hlavní příčinou poklesu cen zvěřiny na trhu zavedení zástřelného (postupně tisíc až osm tisíc korun) za divočáky v době afrického moru prasat v polovině července roku 2017. „V tomto roce vzrostl počet zastřelených prasat na téměř 231 tisíc kusů z 163,5 tisíce v předchozím roce,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy. Do letošního března, kdy opatření skončilo, bylo vyplaceno myslivcům 52,6 milionu korun.

Víc zvěřiny pro sebe i na prodej. Myslivcům se uvolní pravidla

Zástřelné (a nálezné) za divočáka vyplácí ministerstvo zemědělství dodnes, a to v honitbách s přemírou prasat ve výši dvou tisíc korun za kus. „Počet žádostí o proplacení je 12,2 milionu korun, výplata se očekává během nadcházejících týdnů,“ uvedlo ministerstvo.

Jakékoli ulovené prase musí být vyšetřeno, na veterinární správu se odesílá vzorek – kousek bránice – na prověření výskytu trichinelly. Teprve po zpětné vazbě z veterinární správy může jít prase do oběhu.

„Spotřebitel tak přestává kupovat dražší maso srnčí a jelení a přeorientuje se na levné maso černé,“ vysvětluje Rosol.

Zvěřina graf.

Momentálně se v Česku vede debata o přemnožené zvěři a o motivaci k vyšším odstřelům. Výkupní ceny zvěřiny příliš netáhnou. „Myslivci mají bláhovou představu, že cenu určujeme my jako zpracovatelé. Není to pravda, musíme se přizpůsobit levným dovozům z Nového Zélandu, odkud se vozí jelení díly, a z Austrálie a Ameriky, odkud jdou divoká prasata za nesmyslně nízké ceny,“ říká Rosol.

Berbeře v posledních letech pomáhá s udržením ziskovosti rostoucí byznys s krmivem pro domácí mazlíčky. Ti se tak stávají největšími konzumenty zvěřiny. „Nikdy to pro nás nebylo tak důležité jako v­ posledních třech letech. Jsou to řádově stovky tun masa a odpadu ze zpracování. Lidé koukají na každou korunu, když nakupují jídlo pro sebe, ale pro pejska klidně koupí 80gramovou plechovku za 50 ­či 80 korun,“ podotýká Rosol.

Na naháňkách se střílí hůř

V každé honitbě musí být vyškolený prohližitel zvěře, zpravidla jeden z myslivců, který zvěř vizuálně prohlédne. Například sražená zvěř do výkupu jít nemůže, měla by skončit v kafilerii. Přesto ji často lidé naloží do kufru a odvezou domů.

Zvěř spásá les, myslivci nestřílejí. Politici i odborníci hledají řešení

Myslivecké spolky mají obvykle ve své honitbě místo, kde se ulovená zvěřina čistí. Maso uchovávají před odvozem do výkupu v chladicím boxu. „Zvěř se vyvěsí a hadicí s ­pitnou vodou se ještě před vyvržením očistí. Pak myslivec zvěř vyvrhne, aniž by pořezal orgány a potřísnil obsahem střev břišní dutinu, a­ vypláchne,“ popisuje Pavel Šmidrkal, který má závod na zpracování zvěřiny v Lázních Bohdaneč. Sám zvěřinu odkupuje mimo jiné v dražbách Vojenských lesů a statků ČR.

Zvěř dostane plombu, lístek o původu a razítko od prohližitele a­ může jít do prodeje ze dvora nebo do výkupu. Ve snaze motivovat myslivce k vyšším odstřelům přemnožené spárkaté zvěře a zvýšit spotřebu zvěřiny, ministerstvo zemědělství připravilo vyhlášku, která umožní myslivcům prodávat více zvěřiny přímo spotřebitelům nebo restauracím. Dnes takto smějí prodat jen polovinu zvěře ulovené v jedné honitbě, a navíc je tu konkrétní limit 120 kusů velké zvěře a­ 400 kusů zvěře drobné. Nově se omezení počtu kusů má zrušit.

Cena ve výkupu pak záleží nejen na váze zvěře (vykupuje se v kůži, bez hlavy), ale cena se sráží také podle toho, kam myslivec zvíře trefil. „Nesmí být poškozené svaly, ztrácíte hřbet, plece, nejcennější díly. Doporučuje se trefovat na komoru nebo na hlavu,“ říká Škach. Myslivci se podle něj zpravidla lépe trefují při individuálním lovu, horší je to na naháňkách. 

Zvěř by se ke zpracovateli měla dostat nejpozději do deseti dnů od usmrcení. Maso se tak nenechává zrát, hned se zpracuje. Luxusní restaurace kupují hlavně svíčkové hřbety, maso na guláš pak všechny typy restaurací. „Snažíme se zvěřinu dostat i k dětem a nabízíme ji do školních jídelen,“ dodává Škach.

Autor:
  • Nejčtenější

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Kdo nemá košík, nenakoupí. Obchody vymýšlejí, jak spočítat zákazníky

Obchodníci si lámou hlavu nad tím, jak budou dodržovat pravidlo „jeden zákazník na 15 metrů“, které většinou považují...

Nejprestižnější svaz someliérů se hroutí kvůli obřímu sexuálnímu skandálu

Organizaci Court of Master Sommeliers, která je považována za nejprestižnějšího poskytovatele someliérského vzdělání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svět měl z Česka hrůzu, říká miliardář Frolík. Chystá výrobu chytrých postelí

Premium Když nemusíte, tak si na jeho postel lehnout nechcete. Zakladatel firmy Linet, která vyrábí nemocniční lůžka, mluví o...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Důvěra v českou ekonomiku dál klesá, zejména u podnikatelů ve službách

Důvěra v českou ekonomiku klesla v listopadu ve srovnání s říjnem o 4,4 bodu na 82 bodů. Níže byla naposledy v červnu....

Posun ve výstavbě rychlodráhy do Ostravy, Správa železnic zadala posudky

Vysokorychlostní železniční trať mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou se přiblížila realizaci. Správa železnic začala...

Byznys se zbraněmi vzkvétá, Česká zbrojovka hlásí rekordní výnosy

Skupina CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) vykázala za tři letošní čtvrtletí rekordní výnosy pět miliard korun. Jde o...

Stát řeší covidový režim na sjezdovkách, fronty u vleků bude nutné řídit

Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu se shodli s provozovateli lyžařských areálů na nutnosti nastavit funkční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...