S liči mohou být problémy
Pozvání na ochutnávku dvousliváku lahodného bychom asi nejspíš zdvořile odmítli, protože to zní až příliš dvouznačně. Ve skutečnosti jde o liči, tedy ovoce, s nímž už jsme dobře obeznámeni.
Když jej zbavíte tuhé drsné slupky, skrývá velmi chutnou výplň bílé dužiny. Na cestách na ni narazíte v syrové podobě, ve formě džemu, kompotu, kandované pochoutky nebo rozmixované v koktejlu. A všude je to dobrota.
Takže kde je ten problém? Liči, zvláště to ne zcela zralé, obsahuje přírodní látky intenzivně snižující hladinu cukrů v krvi a blokují produkci cukru. Pokud se do nich pustíte hladoví, unavení, vyčerpaní – a sníte více než pět kousků – můžete si velmi snadno přivodit hypoglykemický šok. Dát si liči po dlouhé túře je tedy hodně špatný nápad.