Karamboly s karambolou
Karambola, které se také říká malajská hvězda nebo čínská hvězdice, si určitě zaslouží slova chvály. Ale jen trochu. Obsahuje relativně málo kalorií, nese v sobě dost vlákniny a ke všemu je našlapaná vitaminem C. Toto sladkokyselé ovoce s jedlou slupkou si tedy snadno zamilujete. Proto se také ze své původní domoviny v jihovýchodní Asii úspěšně rozšířila podél celého rovníku.
Výhrady tu ovšem jsou. Předně, karambola obsahuje vysoké koncentrace kyseliny šťavelové. Pokud máte náběh na onemocnění ledvin, může vás hostina z hvězdného ovoce dostat do pořádných potíží.
Není to všechno. Je tu ještě karamboxin, poměrně silný neurotoxin. Obsažený je v každé karambole, ale ne vždy ve stejné koncentraci. Některé plody jsou jedovatější než jiné. A vy předem nevíte, na kterých si zrovna pochutnáváte. Zapomenout bychom neměli ani na to, že šťávy z karamboly působí jako inhibitor některých léků na předpis. Vaše medikace tedy nemusí fungovat tak, jak očekáváte nebo potřebujete.