Vražedná pochoutka
Přídomek „lahodný“ si vysloužil i poddužák. Tak se česky nazývá dřevina, která je původně doma v Guinejském zálivu, ale zabydlela se spíše v Karibiku.
Na Jamajce jí a jejím plodům říkají Ackee, a je tam považována za národní rostlinu. Jde o vyhlášenou pochoutku, která svou nasládlou chutí výtečně doprovází solené sušené ryby.
Zádrhel je v tom, že tato tradiční ingredience není pro netrpělivé. Sklízet se má teprve tehdy, až přezraje a přirozeně pukne. V opačném případě je totiž ještě plná obsahových látek, které u strávníků vyvolávají křeče v žaludku, dávení, chrlení krve a také smrt.
Jíst syrové ackee je tedy velké riziko, i místní si jej radši preventivně povaří, aby si byli jistí. Je to pochoutka, která vás opravdu může zabít.