Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci chuti navíc. Zejména ta v asijském stylu, jejichž snadnou přípravu vám dnes ukážou průvodci grilovací akademie.

Svoje grily se tentokrát rozhodli rozpálit jen pár kilometrů od Litoměřic, mezi kopci Lovošem a Radobýlem. Mezi strmými svahy a skalními masivy Českého středohoří, v krásném prostředí Parku inspirace rodinné firmy CS Beton, kde si můžete nejen odpočinout, ale také načerpat nové nápady pro váš dům či zahradu.

Pro mnohé z nás jsou perfektní jednohubkou. Způsob přípravy kuřecích křídel v grilu má mnoho podob, a i proto jsou tak oblíbená,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Nejprve si připravte kuřecí maso. Průvodci sáhli po české produkci z farmy Druhaz v Sedlčanech. Jejich maso pochází z pomalu rostoucích kuřat, která jsou přes padesát dnů chována v podestýlce ze slámy a krmena směsmi bez geneticky modifikovaných organismů (GMO).

„Jako první krok zbavte křídla letek. Samozřejmě, kdo je má rád, může si je tam nechat, ale osobně je nemusím, protože se v grilu mohou spálit. A navíc, když je ořežete, tak si z nich můžete udělat krásný vývar. V dalším kroku křídla uprostřed nařízněte ke kloubu, aby se vám nesjížděla a lépe se propekla,“ radí pipMaster ve videu. Takto připravená křídla můžete začít marinovat.

Suroviny na asijská křídla:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g zázvoru
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička černých sezamových semínek
  • 1 jarní cibulka

Do velké misky nejprve prolisujte česnek, přidejte najemno nastrouhaný čerstvý zázvor. Přidejte sladkou sójovou omáčku, sezamový olej, marinádě dodají perfektní chuť.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Do marinády dále přidejte ještě černá sezamová semínka a najemno posekanou jarní cibulku. Marinádu důkladně promíchejte, naložte do ní kuřecí křídla a nechte alespoň hodinu marinovat. Po hodině můžete s křídly do grilu.

Gril rozpalte na 190 stupňů. Ideální teplota pro křídla je někde mezi 180 až 200 stupni. Křídla grilujte nepřímou metodou 45 až 60 minut, dokud nebudou propečená a nechytnou zlatou barvu.

„Křídla vyskládejte na rošt dokola, nedávejte je úplně do kraje, protože tam proudí horký vzduch výrazně více a křídla by se vám mohla připálit,“ radí pipMaster. Křídla je samozřejmě potřeba občas otočit, protože zespodu to bude víc hřát než shora, takže se mohla připálit.

Mezitím si připravte asijskou omáčku z pár surovin, kterou je budete nakonec potírat. Do misky dejte omáčku ze směsi chilli papriček a omáčky Sriracha, dále Hoisin omáčku, med a jako poslední přidejte rýžový ocet, důkladně promíchejte.

Lepkavá omáčka na asijská křídla:

6 lžic omáčky Sriracha

3 lžíce omáčky Hoisin

1 ½ lžíce medu

1 lžíce rýžového octu

Jakmile teplota v mase dosáhne 85 stupňů, potřete je připravenou omáčkou a nechte ji na křídlech ještě 10 minut v grilu zaschnout. „Křídla budou samozřejmě mít kvůli různým velikostem různé vnitřní teploty, finální teplota pro sundání z grilu je někde okolo 90 stupňů,“ upozorňuje pipMaster, který ke kontrole teploty uvnitř masa použil teploměr.

Po sundání z grilu můžete křídla ještě lehce potřít připravenou omáčkou. Dozdobte lehce posekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Ke křidélkům v asijském stylu se hodí například víno Wohlmuth Sauvignon Blanc Ried Steinriegl ročník 2020. Víno pochází z oblasti Südsteiermark a má intenzivní vůni květu černého bezu s nádechem grapefruitové kůry a bylinných tónů.

„Jdeme to ochutnat. Ideální je, když to ještě můžete v kloubu krásně rozlomit, aby vám to při konzumaci šlo krásně od kosti. Asijská křídla jsou krásně šťavnatá, mají parádní pikantní chuť a jsou krásně kořeněná,“ uzavírá spokojený pipMaster a jeho kolega Daniele dodává „pálivé, ale není to agresivní, fakt chutnají dobře“.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Ideální výsledek: maso je propečené a žloutek zůstal polotekutý.

VIDEO Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...