Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show Ano, šéfe! Přitom se vrátil i do doby, kdy si mnozí kuchaři mysleli, že že už dospěli na úroveň, aby mohli samostatně vést profesionální kuchyni.

V minulosti zažil i situaci, kdy v rámci pořadu Ano, šéfe! se mu na pozici kuchaře do lokální restaurace hlásili kuchaři s praxí, ale také ti, kdo měli jen měsíc po vyučení. Pobouřilo ho sebevědomí kuchařů, kteří se hlásili do konkurzů. Kuchaři bez zkušeností přitom byli schopni o sobě prohlásit, že jsou schopni uřídit celý provoz restaurace.

Tedy její směřování, praktické otázky provozu ohledně personálních otázek, zásobování, uhlídání stálé kvality pokrmů. Ze své praxe ví dobře, že na to je třeba hodně let praxe, práce od píky a pozorného sledování, jak to dělá skutečný mistr. A pak se teprve může hlásit do této pozice.

Aby ukázal, jak je to správně, vyhlédl si Šéf místo, kde to sám zná nejlíp. Tedy svou „domovskou“ italskou restauraci Divinis. A rád by představil Mira Čornanina, který se do Divinis dostal zajímavou cestou. Před jedenácti lety poslal životopis do agentury a nakonec se ocitl tady.

Do italské kuchyně se zamiloval už během studií, kdy absolvoval stáž v severní Itálii v Lombardii ve společnosti San Lucio Events. Od roku 2005 sbíral zkušenosti ve Velké Británii, kde pracoval v Londýně a jeho okolí.

V Praze se rozhodl usadit v roce 2011 a posílil tak kuchařský tým restaurace Divinis. Pozici šéfkuchaře zastává od loňského roku. Podle Pohlreicha je příkladem kuchaře, který si prošel nezbytné „kolečko“ a než se ucházel o práci doma, šel na zkušenou, jako se chodívalo dřív (a dnes se opět zjistilo, že to není ke škodě).

Jako jeden z receptů si Čornanin připravil slávky s rajčaty na víně s bottargou. To je sušený kaviár vyráběný z ušlechtilé mořské ryby cípala obecného „muggine“. Pochází ze zemí kolem Středozemního moře a nejkvalitnější je asi ze Sardinie, specializované oblasti Cabras na středozápadě ostrova.

Bottarga je velmi drahá, používá se jen na postrouhání hotového pokrmu. Takže se s ní zachází v přeneseném smyslu jako s šafránem, anebo třeba s lanýži.

Podívejte se na video, kde je dobře zřetelné, jak je v italská kuchyně v podstatě jednoduchá. Možná si si pak na přípravu slávek troufnete sami. Zvlášť, když je koupíte kolem stovky za kilo, to za kuchařský experiment rozhodně stojí.

Ravioli plněné konfitem z mořského vlka s citronovou omáčkou

Tím ovšem průvodce italskou kuchyní nekončí. V pořadu společně s Pohlreichem ukážou, jak na ravioli nebo grilované krevety. Kompletní recept najdete přímo zde, pokud byste se chtěli na celý díl podívat zpětně, zkuste to například na iPrima.cz.

Slávky dušené na víně s rajčatovou omáčkou a bottargou

  • 250 g slávek
  • 0,05 l bílého suchého vína
  • 100 g rajčat
  • 1 ks šalotky
  • bazalka
  • 20 g bottargy
  • 50 g hráškových lusků
  • 40 g másla
  • 1 ks česneku
  • 1 ks peperoncino
  • citron
  • plocholistá petržel
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Šalotku nakrájíme a zpěníme na olivovém oleji a másle, přidáme nakrájená rajčata. 10 minut povaříme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Omáčku rozmixujeme a přepasírujeme.

Na pánvi opečeme česnek na oleji, očištěné slávky vkládáme do pánve a následně zalijeme vínem. Přiklopíme a počkáme dokud se mušle otevřou. Po otevření přilijeme hotovou rajčatovou omáčku, zjemníme máslem a přidáme nakrájené hráškové lusky. Na závěr nastrouháme bottargu.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...