Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

Autor:
V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show Ano, šéfe! A mohl se skoro zbláznit, když si na vyřešení svých problémů s provozem restaurace majitel zavolal i vědmu.

Na humornou vzpomínku, kterou vidíte v úvodním videu, si možná ještě pamatujete, ale jádrem toho dílu Jak to bylo, šéfe? je návštěva legendárního kuchaře Vladimíra Suchého. Byl to totiž první člověk, kterého ještě jako učeň poznal „na place“ v legendární čínské restauraci ve Vodičkově ulici.

Dodnes vaří, jen jinde. „Restaurace se otevřela v roce 1958, pak v roce 1962 skončili Číňané s jejím provozováním a převzali ji Češi. Podle receptur původních kuchařů. A krásné na tom bylo i to, že tato restaurace byla v ročence The New York Times,“ vzpomíná Suchý.

Tato restaurace byla vyhlášená v širokém dalekém okolí a scházeli se tam politici i umělci. Bylo to tím, že v této době ještě nebylo tolik možností ochutnat kuchyni z jiných zemí. A ta čínská chutná po celém světě a samozřejmě i v Česku.

Dnes vaří Vladimír Suchý v restauraci U Koruny v Hostivici u Prahy. A čínské menu neopustil dodnes. Čínu vaří už od roku 1977, takže lze předpokládat, že za ta léta už má dostatečnou praxi. I když sám skromně říká, že na rodilé Číňany asi nemá. „Přece jen mají pětitisíciletou kulturu, tak se měli víc času se to naučit,“ říká.

Pohlreicha však nejvíc zajímá, jak se letité postupy vaření čínské kuchyně aplikují v praxi v podání rodilého Čecha. A hned narazili na legendární čínskou specialitu černé vejce, ke které se v minulosti kuchaři museli propracovat pomazáním jílem a zakopáním do země, dnes už se vejce kupují hotová, připravená koagulací (srážení, terminologie často používaná v lékařství).

V tomto dílu se připravovala čínská polévka, jako dezert ananas v karamelu či maso na vývaru neboli švej-ču-žou (někdy se píše šuei-ču-žou) a k němu kantonská rýže. Ostatně pamětníci si vzpomenou: když se šlo do číny, tak právě na „švejčužu“.

A jestli jste s nostalgií zavzpomínali, podívejte se na přiložený recept a vyzkoušejte doma. A jestli jste páteční díl zmeškali, zopakujte si ho na iPrima.cz anebo v neděli dopoledne.

Švej-ču-žou

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g vepřové kýty
  • 1 ks vejce
  • 20 g solamylu
  • 80 g bílého zelí
  • 40 g pórku
  • 40 g čínského zelí
  • hrstka listového špenátu
  • špetka drceného chilli a sečuánského pepře
  • 400 g sádla na smažení
  • 1 dcl vývaru
  • špetka soli
  • 2 PL solamylu namočeného ve vodě

Suroviny na záliv:

  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • ½ kávové lžičky cukru, soli a aji-no-mota (glutaman sodný)
  • 2 PL čínského vína
  • 2 PL tmavé sojové houbové omáčky

Postup:

V horkém vývaru rozpustíme veškeré suroviny na zálivku, aby se mohl záliv rozležet. Na zahuštění namočíme solamyl do studené vody a necháme si ho připravený.

Z očištěné vepřové kýty nakrájíme půlcentimetrové plátky přes vlákno. Zamícháme s vejcem a solamylem, bílé zelí nakrájíme na dvoucentimetrové kostky a spaříme v horké vodě a necháme zchladnout.

Pórek nakrájený na dvoucentimetrové kostky dáme do mísy s větším množstvím vody, aby se odstranily všechny nečistoty, které klesnou ke dnu, pórek sebereme z vrchu a necháme okapat.

Čínské zelí nakrájíme taktéž na kostky a špenát také. Zeleninu si smícháme a necháme připravenou.

Ve woku rozehřejeme sádlo, ve kterém postupně osmažíme vepřové maso, které důkladně mícháme, aby se nespojilo a vybereme děrovanou naběračkou do cedníku a necháme okapat.

Dáme do misky až je všechno maso připravené a ve woku na lžíci sádla orestujeme zeleninu, přidáme maso, deci vývaru a poté přidáme zálivku a na mírnějším ohni zahustíme máčeným solamylem. Na sádle orestujeme sečuánský pepř a drcené chilli a pokapeme švej-ču-žou.

Nejčtenější

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

Vyberte ty nejroztomilejší mazlíčky. Hrají o kvalitní granule, vy o kuchařku

Červnová anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z hodnotných cen od společnosti Brit Care. I hlasující čtenáři mohou vyhrát,...

3. června 2025,  aktualizováno  16.6 10:41

Bršlice kozí noha není jen plevel. V lidovém léčitelství má pevné místo

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je rostlina, se kterou zahradníci často bojují jako s urputným plevelem. Málokdo ale ví, že tento nechtěný zelený vetřelec je ve skutečnosti nabitý léčivými...

16. června 2025

Moli a mravenci v domácnosti. Definitivní průvodce, jak se jich zbavit

Jakmile k vám domů proniknou mravenci nebo moli, ať už potravinoví či šatní, dokážou pěkně znepříjemnit život. Jak se těchto nezvaných hostů zase rychle zbavit?

16. června 2025

Pes je v otázce motivace nejsložitější ze všech tvorů, říká trenér zvířat

Premium

Pes chytá hračky za letu, koza tluče na buben, lachtan otevře tlamu a nechá si prohlédnout chrup, případně odebrat krev z ploutve. „Podobně bláznivé kousky i velmi potřebné dovednosti zvládne skoro...

16. června 2025

Mikrozávlaha šetří čas i vodu. Záhony zůstanou svěží celé léto

Horké letní měsíce dávají květinovým záhonům zabrat. Dopřejte jim dostatek vláhy prakticky bez námahy a ještě významně ušetřete. Jak na to? Pomůže vám mikrozávlaha. Tento moderní systém zavlažování...

15. června 2025

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

15. června 2025

Vhodný závlahový systém skleníku šetří vodu a zvětšuje úrodu. Zjistěte jak

S příchodem horkých letních měsíců se péče o skleník stává intenzivnější a spotřeba vody pro závlahu rostlin závratně roste. Chytrým řešením je efektivní a promyšlený závlahový systém, díky kterému...

14. června 2025

Dědeček se svými Rolls Royce motory. Jak se rodí nejrychlejší loď světa

David Aldred Lancashire, který se podílel na přestavbě legendárního rekordního hydroplánu Bluebird Donalda Campbella, staví novou loď, aby se pokusil dosáhnout nejvyšší rychlosti na vodě. Tentokrát...

14. června 2025

Kostival pomáhá při bolesti kloubů a svalů. Vyzkoušejte ho i vy

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je léčivá rostlina s fialovými zvonkovitými květy. Často ji najdeme růst podél vodních toků a na vlhkých loukách. Je pokladem lidového léčitelství a moderní...

13. června 2025

Položte travní koberec a udělejte si za pár hodin na zahradě zelený ráj

Pokládka travního koberce je efektivní způsob, jak rychle získat krásný a zelený trávník. Klíčem k úspěchu je důkladná příprava terénu a dodržení správného postupu.

13. června 2025

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

13. června 2025

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.