Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž hlavním účelem bylo vytvoření zásob masa na zimu. Mezi lidmi však roste obliba domácího zpracování masa. Není to však jen kvůli vlastnímu potěšení a zálibě, ale zároveň i kvůli ceně, která je podstatně nižší než při koupi v obchodě.
Při vyvrhování vnitřností se kontroluje kvalita střev, játra, srdce, plíce,...

Při vyvrhování vnitřností se kontroluje kvalita střev, játra, srdce, plíce, zkrátka zda bylo všechno s čuníkem v pořádku. Spousta vnitřností následně putuje do guláše nebo ovaru. | foto: Anna Grosmanová

Plyne to z dat společnosti Maso-Profit, která se zabývá prodejem řeznických potřeb. Namísto celého prasete si lidé koupí jen polovinu, kterou si doma sami zpracují. Za stejný objem masa totiž v obchodě mohou zaplatit i dvakrát tolik. Musí však dodržovat pravidla.

Tradičních domácích porážek ubývá a střídají je modernější varianty. Domácí zpracování masa bez nutnosti porážky je méně náročné, čistší a levnější.

„Člověk si namísto celého prasete pořídí pouze vepřovou půlku s droby. Doma si pak vyrobí veškeré produkty spojené se zabijačkou, jako je tlačenka, jaternice a jelítka, ale i různé druhy uzených klobás a uzených mas,“ vysvětlil technolog František Kopal ze společnosti Maso-Profit.

Přechod Čechů od klasických domácích zabijaček ke zpracování již koupeného masa potvrzují i data ministerstva zemědělství. „Počet domácích porážek dlouhodobě klesá. Od roku 2012 se jejich počet snížil o víc než pětinu ze 125 tisíc na 93 tisíc,“ řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Počet domácích porážek v Česku

Podobně jako pečení chleba ve vlastní troubě, také domácí zpracování masa pomůže peněžence. Při nákupu v obchodě člověk za kilogram vepřového zaplatí průměrně víc než sto korun. 

V případě koupě vepřové půlky utratí jen polovinu. Náklady na základní potřeby ke zpracování masa jsou také výrazně nižší, než je tomu u porážek.

Domácí příprava masných výrobků se pro mnohé stala koníčkem zejména během pandemie a uzavření restaurací. „Lidé berou přípravu uzenin nebo jitrnic také jako společenskou událost. Roste proto zájem o řeznické nástroje, jako jsou domácí plničky, nože, sekáče, řezačky masa, koření a další,“ dodal Kopal.

Podívejte se do našich Receptů, jak na výrobu zabijačkových specialit:

I na moderní verzi domácí porážky se však vztahují určité legislativní povinnosti. Bez příslušného povolení není možné masné výrobky dále prodávat, je ale možné jimi podarovat osoby blízké.

Že zájem o domácí zabijačky oživuje, dokládá i Letenské prase, což je každoroční akce, která ukazuje domácí zabijačku v reálných podmínkách. Součástí je i workshop, kde se účastníci sami mohou naučit, jak se vyrábějí zabijačkové speciality.

29. ledna 2018

My jsme se akce zúčastnili v roce 2018, letos se konala 22. ledna v poněkud okleštěném formátu, protože kvůli pandemické situaci na poslední chvíli zrušil účast hlavní showman mistr řezník. Tehdy ukazoval na pověšeném praseti, odkud pocházejí jednotlivé partie, které si pak lidi kupují u řezníka nebo v samoobsluze.

Jak na domácí jitrnice podle mistra řezníka Dvořáka

Suroviny: 

  • hlava, lalok, kůže, koleno
  • srdce, jazyk, slezina, plíce
  • játra syrová
  • bílé pečivo (např. žemle)
  • vývar
  • sůl, nové koření, pepř černý mletý, majoránka, česnek, (popř. zázvor, citronová kůra strouhaná)

Postup:

Ve dvou hrncích současně vaříme do měkka následující: v jednom hrnci hlavu, lalok, kůže a koleno, v hrnci druhém srdce, jazyk, slezinu a plíce. Uvařené maso a vnitřnosti necháme okapat, následně semeleme najemno.

Do teplého vývaru z masa namočíme bílé pečivo, poté semeleme. Semeleme syrová játra.

Vše smícháme v nádobě dohromady a dochutíme (sůl, nové koření, pepř černý mletý, majoránka, česnek), dle krajových zvyklostí možno přidat také zázvor a citronovou kůru. K získání požadované konzistence popřípadě dolijeme vývar z vnitřností. V této fázi můžeme vyzkoušet chuť prejtu nejlépe tak, že si odebereme malou část, kterou ohřejeme na pánvi, dle chuti případně dokořeníme.

Vzniklý jitrnicový prejt naplníme do zašpejlovaných střívek a necháme odvařit při teplotě 8085 °C. Až jitrnice vyplavou na povrch vody (12–20 minut), vyndáme je. Uvařené jitrničky necháme vychladnout ponořením do studené vody. Poté je vyndáme a necháme okapat. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Milovníci asijské kultury si zahradu vyladili čistě podle svých představ

29. května 2024

Soutěž Když manželé z malebné obce od Příbrami dokončili před 28 lety výstavbu svého rodinného domu,...

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Vyrostlo vám dítě z dětské postýlky? Vyrobte z ní vysoký truhlík na balkon

30. května 2024

Máte rádi záplavy květin na oknech i na balkoně, ale nevíte, jak je uspořádat? Nebo nemáte záhonky...

Nejroztomilejší mláďata Zoo Praha budete chtít vidět na vlastní oči

30. května 2024

K dnešnímu dni se letos v pražské zoo narodilo nebo vylíhlo téměř tři sta mláďat savců, ptáků a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...