Dodržování vánočních tradic je krásné, ale rozhodně byste to neměli brát jako povinnost. Jakákoliv tradice má totiž smysl pouze tehdy, když si ji užíváte. Pokud vám smažený kapr koupající se v litrech oleje vlastně ani moc nechutná a jíte ho pouze kvůli tomu, že jsou Vánoce, udělejte to letos jinak.
„Možnosti jsou téměř nekonečné. Sváteční talíř může být třeba v odlehčeném středomořském stylu. Místo kapra si můžete dát oblíbeného lososa, ale i méně tradiční ryby, jako jsou tuňák, sardinky, makrela, pstruh, či dokonce krevety, ústřice, škeble, slávky nebo kraby,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu Naturhouse.
Kapra nemusíte jen smažit
Smažený kapr a bramborový salát s majonézou mezi zdravé pokrmy zrovna nepatří, pokud si ho však dopřejete jednou za čas, nic se nestane. Stejně tak si ovšem můžete místo smaženého kapra připravit zdravější variantu, kterou je kapr na modro.
„Kapr na modro není žádnou novinkou či trendem. Naopak jde o starodávný recept, kdy naši předkové kapra uvařili se zeleninou. Z nutričního pohledu se jedná o zdravý a nízkoenergetický pokrm,“ tvrdí Věra Burešová. K němu se pak skvěle hodí odlehčená varianta bramborového salátu bez majonézy.
Pokud si však na kapra ani jiný druh ryb příliš nepotrpíte, nic nebrání tomu, abyste si na Štědrý večer připravili bílé nebo červené maso. Servírovat můžete podle chuti kuřecí, krůtí či kachní maso.