Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Pohlreich doma vzorně poslouchá manželku. Cizrnovou polévku necedí

Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéfem za pár minut na Primě opět ukázal několik jednoduchých receptů jako inspiraci pro domácí vaření. Víte, jak se pozná stárnoucí kuchař? Tím, že mu začínají chutnat obyčejná jídla, prozradil na sebe.

Polévka z římského hrachu, tedy z cizrny, může posloužit jako rychlá záchrana večeře, když se celá rodina po práci a škole sejde doma a času moc nezbývá. Když na to budete myslet předem a namočíte si cizrnu dopředu, použijete ji, ale klidně můžete vařit i s hotovou cizrnou z plechovky. 

Což Pohlreich určitě jako pravověrný kuchař neudělá. Jsou však situace, kdy přijdete domů a teprve začnete přemýšlet: Bože, co já zase budu vařit? A pak je taková plechovka ze spíže záchranou.

Jeho varianta spočívá v tom, že do cizrnového krému přidá plátky opečené slaniny, čímž polévce přidá nejen další chuť, ale zároveň přispěje i k tomu, aby lépe vypadala na talíři. Zároveň však nezapomíná na to, že k cizrně patří i česnek, takže jemně nakrájí rovnou tři stroužky česneku.

Začne tím, že v hrnci, ve kterém se pak bude vařit polévka, opeče plátky slaniny. „Chci, aby ta polévka voněla, tak si do té slaniny natrhám trošku tymiánu, oregana a rozmarýnu,“ doporučuje.

Zároveň přihodí česnek a nechá ho jemně zesklovatět. Protože na dně nechala slanina přípeky, zalije je troškou vývaru, aby se odlepily ode dna a rozpustily v tekutině. A pak už je čas vsypat cizrnu a dolít zbytek vývaru trošku nad úroveň nasypané cizrny.

Podle chuti můžete přikrájet ještě oregano a postupně přivést k varu. Hlídáte, dokud není cizrna měkká a vhodná k mixování.

„U nás doma je to tak, že já bych ji po mixování přepasíroval a scedil, žena má naopak ráda, když tam cítí kousky té cizrny. Takže to chodí po jejím. Ostatně ženatí už vědí,“ povzdechne si.

Šéfem za pár minut

Pořad můžete sledovat na Primě každou neděli ráno a reprízu v pondělí před půlnocí. Recepty najdete na Sefemzaparminut.cz.

Po rozmixování se jako zázrakem změní voda s hrachem v polévku, jen je třeba hlídat konzistenci. Pokud je směs příliš hustá, klidně ji zřeďte zbytkem vývaru. 

A nebojte se vlákniny, která tam po rozmixování zůstane. Na závěr přidejte trošku másla, které polévku zjemní a můžete servírovat.

Zdeněk Pohlreich je detailista, a tak do mísy, ze které si bude rodina nabírat, úhledně rozprostře kousky upražené slaniny, oregana a pár kapek olivového oleje. „Člověk by řekl, že je to prachobyčejná věc, ale přece jen chceme, aby to na stole vypadalo dobře,“ radí i pro obyčejné domácí stolování.

K dalším receptům, které Pohlreich ukázal, patří i vařený hovězí jazyk, který se kdysi jako pochoutka servíroval i v michelinských restauracích, pak jeho popularita ustoupila, špatnou pověst si jazyk vysloužil jako odbyté jídlo ve školních jídelnách, ale teď se jeho popularita začíná vracet. A zároveň Pohlreich i poradí, jak ho snadno „svléknout“.

Nechybělo ani sladké překvapení cukráře Daniela Combiho a na závěr přišlo rizoto z řepy s kozím sýrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...