Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pajšl není pro každého, i Forejtovi rostly ostravské plíčky v puse

  22:25
Jako by nestačilo, že Radek Kašpárek v rámci natáčení dalšího Souboje na talíři odvezl své kolegy, šéfkuchaře Jana Punčocháře a Přemka Forejta, do své rodné Ostravy a dal jim ochutnat rázovitosti svého kraje. Naservíroval jim i plíčky na smetaně, což bylo tentokrát za trest pro Přemka Forejta.

Radek Kašpárek prostě kolegům předvedl nejen černou krásu své milované rodné Ostravy, kde vyrostl a formoval se do své rázovité podoby. Mimo jiné je vzal na Bazaly, stadion Baníku, odkud je z jedné z tribun ten nejkrásnější výhled na Ostravu. Fárali i do dolu v původní těžní kleci.

A skončili na periferii Ostravy, jak dané místo v nadsázce označil Jan Punčochář. V restauraci U Kluků, kde tři mladí kolegové, Radim, Tomáš a vegetarián Filip, vaří pouze poctivá jídla z kvalitních čerstvých surovin. Do vaření se pustili, protože se sami neměli celé roky kde dobře najíst. Pro Přemka Forejta a Jana Punčocháře připravili na výslovné přání Radka Kašpárka právě plíčky na smetaně, podle tradičního receptu dědečka jednoho z nich, s omáčkou a knedlíky s uzeným masem.

No, každý něco nemusí. Co jsou pro Jana Punčocháře langoše a burgery, které si užil v Brně a u Olomouce, to jsou pro Přemka Forejta vepřové plíce. Vadí mu jejich konzistence, nikdy je neochutnal, poprvé až teď v Ostravě. A jak konstatoval kuchař, který je připravoval: „Vnitřnosti nejsou pro každého. Někdo to má fakt rád a někomu to roste v puse.“ Což byl evidentně Přemkův případ. I když knedlík a omáčka byly podle Honzy Punčocháře boží, a jako profík upřímně obdivoval i skvěle připravená, jemná, krémová plíčka. Není divu, že mají U Kluků přes obědy narváno.

Samozřejmě, že Honza a Přemek dostali od Radka za úkol připravit právě plíčky na smetaně, stejně tak dobré jako „od kluků“. Vařili venku, v bývalém průmyslovém areálu Dolu Hlubina, pod vysokými pecemi Vítkovických železáren. S tím, že kdo prohraje, vyšvihne z věže baníkovskou hymnu na celou Ostravu, čehož se Honza Punčochář jako zavilý sparťan obával jako čert kříže. Proto pajšl, kromě plíček i telecí jazyk, líčka a brzlík, vařil na jistotu, v papiňáku, aby bylo vše měkoučké.

A Přemek Forejt? „Plíčka? To nedám,“ řekl si, protože mu vadí jejich konzistence. A jal se připravovat vepřová líčka tak, aby byla naprosto dokonalá a švindl mu strávníci odpustili. Vaření si užíval, a ještě stihl dělat Honzovi naschvály. A soustředil se na dokonalé servírování, jak má ve zvyku. (Zde recept na proslavená Pohlreichova líčka z Imperialu.)

Forejtova vepřová líčka na červeném víně, zjemněná smetanou.
Padron papričky Přemek Forejt servírval na žhavém uhlí.
Padron papričky Přemek Forejt servírval na žhavém uhlí.

Forejtova vepřová líčka na červeném víně zjemněná smetanou s padron papričkami.

Radek Kašpárek si pozval na podvečerní ochutnávku na působivém místě Dolních Vítkovic svoji oblíbenou třídní profesorku ze střední a všechny tři kuchaře z restaurace U Kluků. A Přemek do poslední chvíle zarputile tvrdil, že zadáním byla líčka na smetaně: připravil je na červeném víně, zjemnil smetanou, k tomu pečený celer a celerové pyré, přidal kapary, cornishony i jalapeňos kvůli ostřejší chuti. A padron papričky servírované na hořícím uhlí. Stejné menu, jen bez masa, dostal i vegetarián Filip.

Honza Punčochář si přípravu pajšlu s dokonalým propojením různých chutí opravdu...
Pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčky i telecí líčka se smetanou, citronovou...
Pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčky i telecí líčka se smetanou, citronovou...

Honza Punčochář si přípravu pajšlu s dokonalým propojením různých chutí opravdu užil.

Honza si se servírováním také hodně pohrál a pajšl, konkrétně brzlík, jazyk, plíčka i telecí líčka se smetanou, citronovou kůrou a petrželkou, podával v odkrojené a vydlabané dýni posypané crumblem z chleba a špeku. Což vypadalo i chutnalo naprosto dokonale. K tomu podával salát z dýně v asijské variaci, v níž nechyběly křupavé smažené vepřové uši s asijskou omáčkou a telecím brzlíkem pečeným ve filo těstě a fermentované chilli papričky. Vegetarián jen dostal místo masa dýni.

Přemek Forejt si hymnu Baníku zazpíval z nejvyššího patra Dolní oblasti Vítkovice.

U Přemka všichni ocenili originalitu podávaní papriček i výborné jídlo s luxusním masem, propojení sladkých i kyselých chutí si pochvaloval i vegetarián. Ovšem Honza nejenže dodržel zadání a oslnil platingem, ale připravil podle všech i dokonalou explozi chutí. I pro vegetariána.

Spokojení strávníci ocenili obě jídla, nicméně v drtivém poměru 4:1 dali najevo, od koho ochutnali lepší plíčky. Z nejvyššího patra Dolní oblasti Vítkovice tak baníkovskou hymnu pro celou Ostravu (k obrovské úlevě sparťana Honzy Punčocháře) zazpíval Přemek Forejt: „Baníčku, my jsme s tebou, neopustíme tě, nikdy tě nezradíme...“ Rozléhalo se to krásně.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Ve středním Kazachstánu je prvních sedm koní Převalského, z toho tři z Prahy

7. června 2024  12:15

V úterý vypustila Zoo Praha v Kazachstánu první koně Převalského, které tam přepravila ve...

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...