Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přibývá restaurací s rostlinnou nabídkou. Reagují na vzrůstající počet flexitariánů

  7:00
Rostlinná kuchyně je nezadržitelným trendem současnosti. Podle průzkumu společnosti FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je v české populaci v současnosti 21 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří z různých důvodů omezují konzumaci živočišných produktů. Na to reagují restaurace, stále více z nich přidává na svá menu rostlinná jídla.
V České republice přibývá restaurací s rostlinnou nabídkou.

V České republice přibývá restaurací s rostlinnou nabídkou. | foto: Shutterstock

Po republice přibývá čistě rostlinných restaurací, ale i těch, které na svá konvenční menu přidávají rostlinné pokrmy. Snaží se tak v covidem vyvolané krizi gastro průmyslu přilákat nové zákazníky.

Mnoho restaurací a dalších stravovacích zařízení, která se nezaměřují čistě na rostlinnou nabídku, nabízí veganská jídla. 

„Takové restaurace umí pracovat jak se základními ingrediencemi jako jsou luštěniny, tak i moderními rostlinnými produkty imitujícími masné výrobky, které jsou dnes dostupné i v gastro balení. Naopak mnohé restaurace jako jediné bezmasé položky na menu stále mají jen smažený sýr či květák,” dodává komunikační manažerka České veganské společnosti Eva Hemmerová.

Podle průzkumu nejčastěji lidé zařazují rostlinné pokrmy do svého jídelníčku kvůli zdraví. Rostlinnou stravu považují za lehčí, lépe stravitelnou a celkově zdravotně výhodnější, což se projevilo i v zájmu o rostlinné pokrmy v době pandemie, kdy se lidé více začali zajímat o své zdraví. Restaurační byznys se během pandemického vývoje nacházel v krizi, ale počet restaurací s rostlinnou nabídkou i tak narůstal.

„Jestli rostlinné jídlo v době covidu přilákalo nové zákazníky? Určitě ano! Lidé mají v tomto období větší zájem o zdravé stravování,“ říká Denisa Michnová z Minirestaurace ve Frýdku-Místku.

Zvýšený zájem o rostlinné jídlo v době pandemie potvrzuje i Lukáš Trlica z Bistra Les v Děčíně: „Je pravda, že jsme zaznamenali větší zájem o naše jídlo během covid období, ale těžko říct, jestli je to tím, že mají lidi strach o své zdraví, a proto se začínají zamýšlet nad důležitostí stravy v našem životě, nebo je to tím, že se začíná naše bistro dostávat více do povědomí.”

Do fastfoodu na bezmasé jídlo

Restaurace určitě nemusí mít čistě rostlinnou nabídku, aby zvládla uvařit kvalitní veganské jídlo. „Důkazem toho je například i známá pražská restaurace Alcron, jejíž kuchařka Růžena Smolenová se umístila na druhém místě v soutěži o Nejchutnější rostlinné jídlo 2020 se svým čočkovým salátem s pestem ze sušených rajčat a zauzenou hlívou v tempuře,” říká Hemmerová.

Je libo rostlinný párek či slaninu? Náhražky masa dobývají český trh

Trend veganství či vegetariánství pronikl i do nabídky řetězců rychlého občerstvení typu Burger King, u kterých bychom asi veganská jídla primárně nehledali, ale už i tyto řetězce nasedají na rostlinnou vlnu a testují rostlinné produkty dokonce i v České republice. 

Společnost McDonald’s zatím čistě veganské produkty nenabízí. Ovšem na konci března letošního roku na český trh uvedla bezmasé pokrmy určené vegetariánům i široké veřejnosti. 

„Je pravdou, že se ve vybraných zahraničních zemích testuje zájem a poptávka po veganských produktech. I my v České republice sledujeme chování našich zákazníků a mapujeme gastro trendy. Právě proto jsme přišli s řadou Veggie, v níž maso v burgeru, wrapu a salátu nahradila zeleninová placka, u níž čísla za první měsíc prodeje tyto trendy jasně potvrzují,“ doplňuje ředitelka PR a komunikace McDonalds pro Česko a Slovensko Jitka Pajurková.

Jistota v podobě nálepky

Přibývající počet restaurací s rostlinnou nabídkou v ČR monitoruje projekt Rostlinně prostřednictvím mapy na svém webu. V současné době je na mapě přes 220 podniků z celé ČR a toto číslo každým dnem roste. Jinak tomu nebylo ani během pandemie.

V této době otevřelo třeba čistě rostlinné bistro Kocouří způsoby v Ostravě a zástupci bistra potvrzují, že zájemců o jejich jídlo přibývá: „Rostlinná strava není žádnou novinkou a naši zákazníci jsou napříč různými spektry. Třeba naše domácí knedlíky si oblíbili i milovníci klasické kuchyně,“ uvádí Lucie Vaňková z bistra Kocouří způsoby.

Fotogalerie

Provozovny zařazené do mapy poznáte i mimo online svět. Aby se v mapě objevily, musely od projektu dostat modrobílou nálepku, která říká, že zrovna na tomto místě se skutečně host nají rostlinně. 

„Mapa je nápomocným nástrojem pro zákazníky, ti díky ní snadno najdou restaurace, kde je možné najíst se plnohodnotně rostlinně,” vysvětluje účel mapy manažerka projektu Rostlinně Marianna Slováková.

Autor:

Loď, která zničila most v Baltimoru, odtáhli do přístavu

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

ETF fondy založené na ethereu jsou schválené. Cena kryptoměny zůstala stabilní

24. května 2024  16:01

Investiční ETF fondy kopírující cenu kryptoměny ethereum dostaly od americké Komise pro kontrolu...

Turbulence mění pravidla pro podávání jídla v letadlech. Trvalé poutání zatím nebude

24. května 2024  14:25

Letecká společnost Singapore Airlines zavádí přísnější pravidla na palubách svých letadel. Děje se...

Jmění spoluzakladatele firmy Nvidia dále roste. Předběhl už i otce Walmartu

24. května 2024  13:12

Rekordní výsledky prvního čtvrtletí společnosti Nvidia pomohly k růstu nejen akciím firmy, ale i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...