ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

  • 618
Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně vylepšit dlouhodobě deficitní český státní rozpočet. Její vedení navrhuje, aby se v Česku zavedla nová daň ze superbohatství. Propočty stranické studie ukazují, že by každý rok přinesla 58 miliard korun a dotkla by se 4,2 tisíce lidí. Ekonomové ale návrh považují za žert.

Podle plánu Strany zelených by novou daň ze superbohatství hradil každý občan České republiky s majetkem nad 111 milionů korun. Návrh počítá s tím, že majetek nad touto hranicí by se každý rok zdanil sazbou ve výši 3,5 procenta, nad rámec běžného – a už dnes progresivního – zdanění příjmů.

„Navrhovaná daň by se většiny lidí vůbec nedotkla. Není fér, že lékařky nebo třeba pošťačky čelí vyššímu daňovému zatížení než superbohatí. Náš návrh jasně ukazuje, jak můžeme jednoduše získat peníze pro modernizaci Česka a potřebné investice,“ komentuje návrh lídryně Strany zelených v evropských volbách Johanna Nejedlová.

Spotřební daň je smrt Moravy? Vinaři s Výborným si notovali, Stanjura chyběl

Zelení zároveň argumentují tím, že vyšší zdanění bohatých má v české společnosti podporu. Od agentury NMS Market Research si strana nechala zpracovat průzkum, z něhož vychází, že až 63 procent dotázaných daň ze superbohatství podporuje. Téměř dvě třetiny Čechů tedy v průzkumu podle Zelených souhlasily s tím, že superbohatství by mělo být více zdaněno a že velmi bohatí lidé nepřispívají do státní rozpočtu spravedlivým dílem.

Omezení investic i vyvádění majetku za hranice

Ekonom Martin Slaný ze skupiny DRFG návrh kritizuje. „Ideově jsem jednak proti zdaňování již zdaněného a jednak progresi už v daňovém systému máme. Zejména nízkopříjmová skupina je díky systému podpor a nastavených daní proporčně zvýhodněna. Daň by zároveň v konečném důsledku vedla k omezení investiční aktivity, k vyvádění majetku mimo český domicil, k větší šedé ekonomice a daňové optimalizaci,“ říká Slaný.

Souhlasili byste s registrováním majetku a jeho navrhovaným vyšším zdaněním?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 30. května 2024. Anketa je uzavřena.

Z interní studie Zelených plyne, že základem nové daně by se stal registr vlastnictví všech druhů aktiv. Zavedení takového registru by však nebylo jednoduché, mimo jiné proto, že registry vlastníků určitých typů aktiv v tuzemsku vůbec neexistují. V České republice sice dlouhodobě funguje katastr nemovitostí a registr vozidel, v případě investičních kovů, cenných papírů nebo umění tomu tak ale není.

Analytik Petr Bartoň považuje návrh strany Zelených za vtip. „Návrh toho nemá moc společného s reálným světem. Téměř by se to dalo považovat jako pokus o žert či parodii. Údajná studie, na kterou se odkazují při tvrzeních, kolik daň vybere a na kolik lidí dopadne, je jen překopírováním návrhu španělských Zelených. Zdroje, ze kterých vyvozují, že jen 4 240 lidí v Česku má majetek nad 111 milionů, nejsou nikde uvedeny. Nevíme ani, co všechno Zelení za majetek vlastně považují,“ uzavírá Bartoň.