Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

  14:15aktualizováno  19:33
Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Agentura Reuters uvedla, že Putin je údajně připraven zastavit válku na Ukrajině vyjednáním příměří, které by uznalo současnou linii bojů.
Ruský prezident Vladimir Putin na snímku z návštěvy svého volebního štábu po...

Ruský prezident Vladimir Putin na snímku z návštěvy svého volebního štábu po prezidentských volbách v Moskvě (18. března 2024) | foto: AP

„Ale s kým vyjednávat? To není planá otázka...Samozřejmě si uvědomujeme, že legitimita stávající hlavy státu vypršela,“ nechal se slyšet Putin. Už poněkolikáté tak narážel na to, že mandát ukrajinského prezidenta by za normálních okolností vypršel tento měsíc, ale kvůli stannému právu vyhlášenému na začátku války se teď v napadené zemi nové volby hlavy státu neuskuteční.

Putin na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem dále řekl, že Západ bude chtít využít červnovou mírovou konferenci ve Švýcarsku jako způsob, jak podpořit Zelenského legitimitu. Podle něho je to však jen PR bez právního významu.

Putin, kvůli jehož setrvání ve funkci se měnila ruská ústava, také znovu vyjádřil přesvědčení, že mírové rozhovory musí odrážet aktuální realitu na bojišti. Reuters v této souvislosti s odvoláním na několik zdrojů napsal, že ruský prezident je připraven zastavit boje, pokud součástí příměří bude podmínka zachování hranic Ruska a Ukrajiny podle současné frontové linie.

Putin údajně vyjádřil před úzkým týmem poradců frustraci z toho, co považuje za pokusy Západu zbrzdit jednání, a z rozhodnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyloučit rozhovory.

„FSB má složku na každého.“ Čistky v ruské armádě se rozjely naplno

„Putin může bojovat tak dlouho, jak bude třeba, ale Putin je také připraven na příměří, na zmrazení války,“ uvedl jeden ze čtyř zdrojů Reuters.

„Putin se zoufale snaží zmařit mírový summit ve Švýcarsku, který se uskuteční 15. a 16. června,“ reagoval na síti X ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

I ukrajinský prezident dal dříve jasně najevo, že nehodlá přistoupit na žádný mír, který by šel na ruku Moskvě. Zelenskyj slíbil, že osvobodí čtyři oblasti, které Moskva neoprávněně okupuje a které anektovala. Velká část světa anexi neuznává.

Reuters uvádí, že Putin si uvědomuje nutnost další mobilizace, pokud by chtěl ve válce docílit dramatického postupu. Nechce k tomuto kroku přistoupit. Zdroj z Putinova okolí připomíná, že popularita ruského prezidenta po vyhlášení první vlny mobilizace v září 2022 poklesla.

Jeden z faktorů, proč Putin usiluje o mír, je i obava, že čím déle bude válka pokračovat, tím pravděpodobnější je varianta rozšiřování počtu válečných veteránů, jejichž frustrace z nedostatku respektu a pracovních příležitostí může vyvolat napětí ve společnosti.

Před mobilizací v roce 2022 uprchlo za hranice čtvrt milionu Rusů:

26. září 2022

Dostatečné zisky pro vyhlášení vítězství

Ruská armáda v posledních týdnech dokázala dosáhnout určitého dílčího postupu v některých částech fronty a na ukrajinské obranné síly vyvíjí značný nátlak. Putin údajně chce tento moment využít k tomu, aby prosadil mírovou dohodu. Věří, že dosavadní zisky mu umožní prodat válku jako vítěznou ruskému lidu.

„Putin řekne, že jsme vyhráli, že nás NATO napadlo a my jsme si udrželi suverenitu, že máme pozemní koridor na Krym, což je pravda,“ uvedl jeden zdroj. Podle Reuters se všichni oslovení činitelé shodují, že Putin nehodlá vyjednávat o vzdání se okupovaných území. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že čtyři okupované ukrajinské oblasti jsou již součástí Ruska a to se jich nemíní vzdát.

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

Šéf Kremlu spoléhá na větší ruskou populaci a hodlá pomalu ukusovat další území, dokud sám Zelenskyj nepožádá o mír. Putin údajně věří, že Západ neposkytne Ukrajině dostatek zbraní, aby podpořil morálku Ukrajinců.

Ukrajina se připravuje na jednání ve Švýcarsku, kde se pokusí s ostatními státy sjednotit mezinárodní názor na ukončení války. Rusko nepozvala. Moskva uvedla, že bez ruské přítomnosti nejsou jednání možná.

Reuters uvádí s odvoláním na své zdroje, že Kreml by se mohl pokusit Zelenského obejít a zkusit vyjednat konec konfliktu s Washingtonem. USA ale opakovaně zdůrazňují, že nelze uzavřít mír bez Kyjeva, a obviňují Rusko, že právě ono je překážkou jakéhokoliv jednání. Americký ministr zahraničí Antony Blinken nedávno uvedl, že nejsou žádné náznaky ochoty Moskvy jednat.

Peskov uvedl, že Rusko je vždy otevřené dialogu a nechce „věčnou válku“. Přiznal, že vyhlídka na příměří, nebo dokonce mírové rozhovory se v současné době zdá být vzdálená.

Autor:
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...