Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

  13:10aktualizováno  14:10
Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím druhého největšího ukrajinského města Charkova ale zatím nepočítá. Putin, který v pátek končí svou dvoudenní návštěvu Číny, také uvedl, že bude sledovat dění na červnové švýcarské konferenci o Ukrajině. Je ale přesvědčen, že jejím cílem je přijít s ultimátem pro Rusko.
Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje při rozhovoru se studenty...

Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje při rozhovoru se studenty Harbinského technologického institutu v Charbinu. (17. května 2024) | foto: ČTK

Ruský prezident podle agentur také uvedl, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem diskutoval o výzvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k příměří v ozbrojených konfliktech na celém světě v době letních olympijských her v Paříži. Jestli ji Moskva vyslyší, ale nesdělil.

Místo toho Putin, který před více než dvěma roky zahájil válku na Ukrajině, obvinil Kyjev za nynější ruskou ofenzivu v Charkovské oblasti.

Rusko podle něj potřebuje nárazníkovou zónu pro vlastní bezpečnost kvůli ukrajinským útokům na ruskou Belgorodskou oblast, která leží u hranic.

Prostě nás tady vyhladí. Ukrajinci na severu líčí druhý útěk před Rusy

Rusko obnovilo pozemní ofenzivu v Charkovské oblasti v minulém týdnu, a otevřelo tím novou frontu. Podle agentury AP se tam následně zmocnilo území o rozloze přibližně 100 až 125 kilometrů čtverečních, což zahrnuje asi sedm vesnic. Rusko podle tvrdí, že obsadilo 12 obcí.

Americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil NATO v Evropě, v pátek prohlásil, že ruská armáda k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova nedisponuje dostatečným počtem vojáků.

Putin zpochybnil legitimitu Zelenského

Jedenasedmdesátiletý Putin v pátek také zopakoval tvrzení, že Rusko se nikdy nebránilo vyjednávání. V neposlední řadě poznamenal, že se Moskva snaží přijít na to, komu může ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině věřit. Na summitu ve Švýcarsku, který bude hledat cestu z Ruskem vyvolané války, nicméně Moskva zastoupena nebude.

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

V souvislosti s možným budoucím podpisem dohody s Ukrajinou Putin zpochybnil politickou legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho normální volební období tento měsíc končí, ale kvůli stannému právu vyhlášenému na začátku války se nyní volby neuskuteční.

Putin, kvůli jehož setrvání ve funkci se měnila ruská ústava, v pátek dostal otázku, jestli se politická legitimita Zelenského nestává problémem. Řekl, že to je především otázkou pro ukrajinský ústavní soud, ale také, že Rusku na tom záleží. „Pokud jde o podepisování dokumentů, měli bychom je v tak klíčové oblasti podepisovat s legitimními orgány,“ uvedl.

Rusko postoupilo o deset kilometrů

Zelenskyj v pátek uvedl, že ukrajinské armádě se podařilo situaci na severu Charkovské oblasti stabilizovat. Rusové podle něj pronikli přes hranice na ukrajinské území do vzdálenosti několika kilometrů. „Nejhlubší bod jejich postupu je deset kilometrů,“ řekl. Invazní vojáci se podle něj dostali pouze k první ukrajinské obranné linii.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své středeční analýze napsal, že tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti nadále zpomaluje. Podle odhadů analytiků ISW Rusové od začátku obnovené ofenzívy v regionu nepostoupili o více než osm kilometrů.

Kyjev ve středu oznámil, že Zelenskyj kvůli situaci na frontové linii zrušil zahraniční návštěvy plánované na nejbližší dny.

Vitalij Gančev, šéf ruské okupační správy Charkovské oblasti, ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedl, že se ruská armáda chystá dobýt vesnici Lypci, která je asi deset kilometrů od ruských hranic a leží na jedné z hlavních silnic do Charkova.

Obec Lypci je asi 20 kilometrů od okraje druhého největšího ukrajinského města, které se Rusové pokoušeli neúspěšně dobýt už v prvních měsících invaze. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzívy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali.

„Kreml se snaží, abychom vyslali další muže“

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v pátek uvedl, že Rusové obnovením pozemních útoků na severu Charkovské oblasti rozšířili oblast aktivních bojů o téměř 70 kilometrů. Snaží se podle něj přimět Ukrajinu vyslat do bojů v regionu další vojáky ze zálohy.

„Nepříteli se však nepodařilo prolomit naši obranu,“ uvedl na Facebooku a dodal, že Ukrajince čekají další těžké bitvy.

Rusové podle něj zaměřili své hlavní úsilí na frontu mezi městy Strileča a Lypci a na dobytí Vovčansku, což by jim umožnilo usilovat o postup na obec Bilyj Kolodjaz a zahájit ofenzívu do týlu ukrajinských jednotek.

Několik desítek kilometrů jihovýchodněji se nachází Kyjevem kontrolované ukrajinské město Kupjansk a další úsek frontové linie.

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

Ukrajinští vojáci se podle Syrského připravují i na obranu vedlejší Sumské oblasti, která také sousedí s Ruskem. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov tento týden řekl, že invazní síly od začátku plánovaly podobnou operaci i v tomto regionu, ale zatím mají na hranicích malá vojenská uskupení, podotkl portál Ukrajinska pravda.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...