Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

  16:09
Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale válka, kterou Rusko proti zemi před více než dvěma lety rozpoutalo, nedovoluje uspořádat volby. Zatímco západní partneři ani ukrajinská opozice legitimitu Zelenského vážně nezpochybňují, Kreml se snaží Ukrajinu destabilizovat narativem o nezákonnosti jeho vládnutí.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří během rozhovoru v Kyjevě. (20....

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří během rozhovoru v Kyjevě. (20. května 2024) | foto: Reuters

„Je válka, uspořádat volby je nemožné a drtivá většina ukrajinského obyvatelstva si to dobře uvědomuje. Otázka prezidentovy legitimity není vůbec nastolena,“ řekl portálu Meduza Jevhen Holovacha, šéf sociologického ústavu Ukrajinské akademie věd. Ukrajinci podle něj řeší mnohem naléhavější problémy, než aby se starali o ruské kampaně.

„Prožíváme těžké časy. V takové situaci lidé na politiku moc nemyslí. Zeptejte se na volby obyvatele Charkova a uslyšíte leda nadávku,“ řekl webu zdroj z prezidentské kanceláře v narážce na každodenní bombardování druhého největšího ukrajinského města.

Ukrajinské volby budou až po válce, shodli se politici v memorandu

Zelenského volební období formálně vypršelo v pondělí – do úřadu byl uveden 20. května 2019 a ústava jasně omezuje toto období na pět let. Ale 108. článek dokumentu praví, že prezident vykonává své pravomoci, dokud do úřadu nenastoupí jeho zvolený nástupce.

Před válkou se počítalo, že volby budou 31. března 2024. Sám Zelenskyj ještě loni v létě připouštěl, že volby budou a že se bude ucházet o znovuzvolení. Nakonec ale v listopadu prohlásil, že „teď není čas na volby“, protože teď se vede boj o osud státu a uspořádání voleb od Ukrajiny „očekává pouze Rusko“.

Neopustím svou zemi. Pokud válka neskončí, budu zase kandidovat, řekl Zelenskyj

Zelenského slova tehdy zazněla na pozadí konfliktu s generálem Valerijem Zalužným, který se za války stal druhým nejpopulárnějším mužem v zemi, a podle expertů by mohl představovat pro Zelenského soupeře, pokud by vstoupil do politiky. V únoru prezident odvolal Zalužného z funkce hlavního velitele a v květnu ho jmenoval velvyslancem v Londýně.

Většina Ukrajinců chce volby až po válce

Krátce po ruském vpádu Zelenskému důvěřovalo na 90 procent Ukrajinců, nyní je to kolem 60 procent. „I kdyby byly zítra volby, bude to zase on. Teprve na konci války se změní postoje a lidé si budou klást otázky, které si schovávali na dobu míru,“ řekl stanici BBC známý ukrajinský spisovatel Andrij Kurkov, podle něhož je za Zelenského podporou touha po stabilitě.

Šéf Kyjevského mezinárodního ústavu sociologie (KIIS) Volodymyr Paniotto připomněl, že téma voleb loni na podzim nastolil exporadce prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč svým prohlášením, že by chtěl kandidovat a že by bylo možné volby uspořádat za pomoci aplikace, kterou využívá 90 procent populace. To ale podle sociologa není pravda.

„Danou aplikaci používá jen 56 procent Ukrajinců a uspořádání voleb je naprostá utopie, vždyť by nemohli hlasovat ani vojáci na frontě, ani Ukrajinci, kteří odjeli do ciziny,“ uvedl. V průzkumu KIIS loni v říjnu se 81 procent dotázaných shodlo, že volby budou možné až po válce.

Válka na Ukrajině

Průzkum, podniknutý Razumkovovým střediskem letos v březnu, ukázal, že tři pětiny Ukrajinců jsou proti uspořádání voleb před ukončením války, pro bylo jen 22 procent dotázaných.

Stejný názor vyjadřují západní partneři. Šéf americké diplomacie Antony Blinken tento měsíc v Kyjevě prohlásil, že volby na Ukrajině budou, „až se Ukrajinci shodnou, že to podmínky dovolují“.

„Komentář jakéhokoliv politika k této otázce bude vnímán jako provokace,“ řekl Meduze nejmenovaný opoziční poslanec. „Žádná parlamentní skupina nyní nehovoří o volbách, protože nechce vypadat jako blázen,“ řekl.

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

Podle dalšího zákonodárce v ukrajinském parlamentu nejsou vlivné síly, které by chtěly vážně zpochybnit legitimitu hlavy státu. „Všechny úvahy v tomto směru jsou jen ruský pokus o destabilizaci,“ usoudil.

Také na ukrajinské scéně se ale najdou kritici prodloužení Zelenského mandátu. Někdejší předseda parlamentu Dmytro Razumkov prohlásil, že až Zelenského pravomoci vyprší, musí je předat šéfovi parlamentu. Ten by pak zůstal úřadujícím prezidentem až do zvolení nové hlavy státu.

Kreml tlačí narativ o nelegitimitě Zelenského

Podle sociologa Antona Hruševského z KIIS se Moskva nyní snaží vnutit do západních myslí myšlenku, že Ukrajina není demokracií. Také politolog Volodymyr Fesenko se domnívá, že „jde o umělý problém“ a že ho „ruské zpravodajské služby využívají k destabilizaci ukrajinského státu“.

Kreml a jeho propagandisté se Zelenského setrvání v úřadu v posledních týdnech hojně věnovali. „Zelenského osud je jednoznačně předurčen a brzy nastane okamžik, kdy mnozí, včetně lidí na Ukrajině, budou pochybovat o jeho legitimitě,“ prohlásil Dmitrij Peskov.

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

Legitimitu Zelenského zpochybnil i sám vůdce Kremlu, a to v souvislosti s možným budoucím podpisem mírové dohody s Ukrajinou.

„Je to otázkou zejména pro ukrajinský ústavní soud, ale také Rusku na tom záleží. Pokud jde o podepisování dokumentů, měli bychom je v tak klíčové oblasti podepisovat s legitimními orgány,“ uvedl Putin, kvůli jehož dlouhodobému setrvání ve funkci se měnila ruská ústava.

Narativ, že Zelenskyj nyní už není prezidentem, propaguje také Putinův blízký přítel a ukrajinský oligarcha Viktor Medvedčuk. „Ukrajina tak ztratila svou státnost. V jejím vedení je cynický bezzákonný muž,“ prohlásil Medvedčuk, jenž žije v Rusku a na Ukrajině je stíhán.

Stanislav Ševčuk, bývalý předseda Ústavního soudu, a Julija Kyryčenková, odbornice na ústavní právo z ukrajinského Centra pro politiku a právní reformu, nicméně odmítají, že by Zelenského legitimita byla ohrožená. „K žádné právní kolizi nedochází a ústava implicitně povoluje i odklad prezidentských voleb,“ řekli listu The Kyiv Independent.

Autoři: ,

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Razantní propad studijních výsledků. Německé školy nezvládají migraci

19. června 2024

Premium Německé školy jsou v důsledku imigrační vlny přetížené, trpí nedostatkem kvalifikovaných učitelů,...

Němci ho zastřelili s holubem v náručí. Sověti z něj udělali světce

19. června 2024

Seriál Svého času se o něm učili i žáci v Československu. Viťa Čerevičkin se díky svému tragickému osudu...

Při pouti do Mekky zemřelo přes 577 poutníků, většina kvůli vedrům

18. června 2024  20:55,  aktualizováno  22:54

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 577 lidí. Většina z nich v...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...