Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ETF fondy založené na ethereu jsou schválené. Cena kryptoměny zůstala stabilní

  16:01
Investiční ETF fondy kopírující cenu kryptoměny ethereum dostaly od americké Komise pro kontrolu cenných papírů zelenou. Druhá největší kryptoměna tak následuje začátkem roku schválené ETF na bitcoin. Cílem těchto fondů je usnadnit investování do kryptoměn. Na první investici do ethereového ETF si ale zájemci ještě musí chvíli počkat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

„Schválení ETF na ethereum zvyšuje legitimitu a přístupnost této kryptoměny pro institucionální i drobné investory, což může vést k většímu přílivu kapitálu do kryptoměnového trhu,“ hodnotí schválení vzniku ETF František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace. Podle něj tento krok může do budoucna snížit velké výkyvy cen, které jsou obecně pro kryptoměny typické, a to díky většímu přílivu peněz do odvětví a také vyšší regulaci.

Od letošního roku už je možné investovat do ETF založených na bitcoinu. Zájem o ně byl veliký: Za jediný den do nich investoři stihli nalít 4,6 miliardy dolarů (104 miliard korun).

Bitcoinové ETF fondy jsou schválené. Usnadní investování, ale Češi si počkají

Pro české investory je tato investice složitější než pro ty americké. Mohou je totiž nakoupit pouze skrze obchodníka s cennými papíry, který má přístup na americký trh. Zároveň jej o to musí výslovně požádat. „Obchodníci s cennými papíry totiž nemohou klientům poradit, aby si ETF koupili, když k němu nejsou k dispozici KIID v češtině (Key Investor Information Document). Musí tam být iniciativa klienta,“ vysvětlil pro iDNES.cz už dříve portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Překvapivá otočka

Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států schválila žádosti o celkem osm ETF založených na kryptoměně ethereum včetně těch od významných hráčů na trhu, jako je BlackRock nebo Fidelity.

„Po schválení stejného produktu na bitcoinu ze začátku roku tak jde o další významný milník pro celé odvětví kryptoměn. Podobné kroky totiž výrazně posilují legitimitu celého odvětví,“ uvedl šéf české kryptoměnové burzy Coinmate Roman Valihrach. „Ačkoliv se tento typ produktů poněkud vzdaluje původním myšlenkám naprosté decentralizace, pro obecné přijetí jsou velmi důležité,“ dodává.

Očekávání, že budou ETF na spotové ethereum schválené, se výrazně zvýšila v pondělí. Komise pro cenné papíry totiž požádala provozovatele akciového trhu Nasdaq v New Yorku a provozovatele opční burzy CBOE v Chicagu, aby dopracovali žádosti o povolení fondů na spotový ether. Podle tří zdrojů agentury Reuters je to znamení, že je úřad připraven žádosti schválit.

Výzva ze strany Komise byla podle agentury Reuters překvapivá. Žadatelé o schválení ethereových ETF se totiž připravovali na zamítnutí, protože Komise s nimi o žádostech vůbec nejednala. Proč Komise názor nakonec změnila, se agentuře Reuters zjistit nepodařilo.

Na zprávy o možném schválení burzovně obchodovaných fondů ETF tak ethereum už od pondělí reagovalo růstem. V pondělí v 15:30 středoevropského času ethereum podle webu CoinDesk vykazovalo za posledních 24 hodin růst asi o 23 procent na zhruba zhruba 93 tisíc korun.

Cena se v posledních dnech ustálila pod 90tisícovou hranicí. Na samotné čtvrteční schválení už cena druhé největší kryptoměny nereagovala, protože událost už trh stihl zacenit v uplynulých dnech.

Investoři si ještě počkají

Cena kryptoměny by ale mohla ještě narůst ve chvíli, kdy se začnou ETF obchodovat. Tak to bylo u bitcoinu, který v měsících následujících následujících po zahájení obchodování na něm založených ETF prudce posílil. V březnu dokonce překonal svá dosavadní maximum. „Společně s nárůstem zájmu a investic by cena etherea mohla výrazně posílit. Již předchozí spekulace a očekávání ohledně schválení ETF v minulosti vedly k růstu ceny u bitcoinu, takže aktuální schválení by mělo tento trend dále posílit,“ očekává František Vinopal.

Investoři si ale na možnost nakoupit si ETF založené na ethereu ještě chvíli počkají. Schválení žádosti, které je nutné k uvedení nových produktů na burzu, je totiž teprve prvním krokem. Žadatelé ještě potřebují, aby úřad schválil registrační prohlášení ETF, informuje Reuters. Zjednodušeně řečeno burzy, které si o ETF požádaly, ještě potřebují, aby Komise schválila také registrační prohlášení ETF, ve kterém budou podrobně uvedeny informace pro investory. Teprve poté se s nimi bude moci začít obchodovat.

Na rozdíl od burzovních žádostí není stanoven žádný časový rámec, ve kterém musí rozhodnout. Pro investory to znamená, že může trvat ještě několik měsíců, než se s ETF na spotový ether začne obchodovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Cena uranu prudce roste. Stát se těžařskou velmocí touží Kanada

16. června 2024

Renesance jaderné energetiky způsobila celosvětovou uranovou horečku. Cena kovu vyskočila za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...