Všímavost neboli mindfulness je uvědomování si přítomného okamžiku věnováním pozornosti této chvíli, bez hodnocení, souzení sama sebe a snahy o změnu.
„V tréninku všímavosti věnujete svou soustředěnou pozornost tomu, co právě děláte. Soustředěním se na přítomnost nenecháte prostor pro rozvíjení dalších negativních emocí a myšlenek, kdy se často zbytečně zabýváte tím, jak jste něco mohli udělat v minulosti lépe, nebo rozvíjíte katastrofické scénáře, co se může stát v budoucnosti. Tyto nepříjemné stavy často pak řešíte konzumací sladkostí,“ říká psycholožka Iva Málková ze společnosti Stop obezitě STOB.
Mýty o výživě a hubnutí: pomůže vám hladovění a na cukry zapomeňte |
Mnozí netuší, proč trpí sklonem k přejídání se sladkostmi. Všímavost by jim měla pomoci v rozlišení, zda jde při jídle o fyziologický hlad, nebo emoční hlad. Oproti rychlému a bezděčnému nekontrolovanému mlsání dokážete lépe odlišit, kdy máte opravdu hlad a kdy jíte jen v důsledku naučených reakcí na vnější prostředí či vnitřní spouštěče. Učíte se být citliví ke svým emocím.
„Díky všímavosti se můžete vy sami vědomě a flexibilně rozhodovat, zda budete v dané situaci jíst jen trochu, víc, nebo vůbec a co budete jíst. Důležité je, že po snědení dobroty nebudete mít pocity viny, ale bude vám dobře,“ vysvětluje Málková.
Uvědomte si, jak jíte
Váš život je plný časového tlaku, který vás nutí dělat najednou několik činností. Jíte rychle a vedle toho děláte jiné věci – díváte se na televizi, pracujete na počítači, čtete noviny, diskutujete o práci a podobně.
Je však jen na vás, na co v dané chvíli zaměříte svoji pozornost. A při nácviku všímavosti si uvědomíte, že pro hubnutí zdravý vztah k jídlu je důležité nejen to, co jíte, ale i jakým způsobem potravu přijímáte.
„Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze přítomný okamžik, v našem případě se věnujete pouze vaší dobrotě. Je paradoxem, že lidé s kily navíc myslí na jídlo téměř neustále s výjimkou doby, kdy konečně jedí,“ uvádí psycholožka.
Nevíte si rady s hubnutím? Zeptejte se v poradně |
O spoustu vjemů z jídla se připravujete tím, že spojujete jídlo s jinými činnostmi. Přestože máte jídlo rádi a můžete si ho užít jen díky chuťovým pohárkům, které jsou na jazyku, ochuzujete se o potěšení z jídla tím, že ho nepoválíte na jazyku, ale hltáte jídlo jako o závod.
„Při všímavém jedení dobrot vám přitom stačí k uspokojení chuťových buněk menší množství jídla a tím, že se jídlu plně věnujete, si vybíráte i kvalitnější potraviny,“ vysvětluje odbornice na hubnutí.
Jak na jídlo všímavě
Trénink všímavosti můžete též vyzkoušet v lekcích zdarma, které jsou součástí psychologického kurzu Hubnutí na míru se STOBem. |
Pokuste se zpočátku sníst alespoň pár soust z vašeho jídla všímavě, a pak celé jedno jídlo za den. Trénujte konzumaci napřed dvakrát, třikrát či vícekrát pomaleji než obvykle, podle toho, jakým jste při jídle rychlíkem.
„Vnímejte také jídlo všemi smysly - jak vypadá, jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni. Pokuste se i u známého jídla objevovat co nejvíce chutí. Zhruba v polovině pokrmu nebo balení potraviny udělejte pauzu, nadechněte se, hluboce vydechněte a řekněte si na škále jedna až deset – jak jste hladoví. Pokud zjistíte, že už hladoví nejste, pokuste se jídla zanechat,“ dodává psycholožka Iva Málková ze společnosti STOB.