Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show Rozpal to, šéfe! ukázal, jak si poradit s velkým kusem brisketu, tedy hovězího hrudí, které patří k těm nejlevnějším partiím hovězího masa.

Vytáhl na vás kus velký pomalu jako prostěradlo. „Tohle je oblíbené v Texasu. Oni tam mají rádi všechno velké, prostě umějí žít,“ tvrdil. Hovězí hrudí je vynikající nejen na vaření, ale i ke grilování. A předvedl metodu suchého marinování, jen poté, co ořezal „plachtu“ hrudí tak, aby se vešla porce do pekáčku.

Marináda se vyrábí podle něj metodou „hodně všeho“. Začne cukrem, solí, pepřem, nesmí chybět jalapeños, uzená i sladká paprika. „Další koření může být podle vaší fantazie,“ říká – a už do směsi sype kmín, kardamon a další pepř a nešetří. V misce skončí prakticky celý každý ze sáčků s kořením.

Pak se celá směs promíchá, vloží se do ní celý kus masa a obalí se tak, aby nezůstalo jediné místečko suché. „Ideální by bylo nechat maso takto namarinované přes noc v lednici,“ radí.

A už je čas šoupnout maso na gril. Při grilování velkých kusů masa je podstatné „ukočírovat“ gril tak, aby se maso peklo jen velmi pozvolna. Na to jde Pohlreich trojím způsobem. Jednak do uhlíků vsype odmočené udicí piliny, aby se do masa přidala další chuť.

Druhou zásadní pomůckou je takzvaný difuzer, který brání přístupu přímému teplu z uhlíků přímo na mřížku a který se dokupuje jako doplněk ke kotlíkovým grilům. Třetí je nejobvyklejší: je třeba zregulovat přívod vzduchu tak, aby gril hořel jen velmi pomalu. Teď už třeba jenom čekat.

Rajčatová omáčka je jednoduchá. Na pánvi na trošce oleje opražíte červenou cibulku, přidáte pár stroužků nasekaného česneku, nakrájené rajče a pár kousků cherry rajčátek. Nesmí chybět chilli paprička. „Vyndám jadýrka, abychom na to nemuseli vypisovat zbrojní pas,“ upozorňuje.

Přidáte trošku cukru, sůl a pepř a přilijete trochu sojovky. Pro zvětšení objemu a další chuť kuchař přidá ještě jednu nakrájenou červenou tlustostěnnou papriku, čerstvý koriandr a celou směs nechá svařit. Jenže pořád se mu to ještě nezdá. Takže nakonec do směsi vymačká ještě šťávu z limetky. „Musí to být taková směsice: slaný, sladký, kyselý,“ charakterizuje ideální chuť.

„Upozorňuju, že když budete chtít toto hrudí obědvat, budete si muset trošku přivstat,“ říká než kus masa vyndá z grilu. „Nečekejte maso křehké jako klasický biftek, je trošku tužší. Ale je plné chutí z té marinády, rozhodně stojí za vyzkoušení,“ doporučuje, když ho servíruje.

Celý díl pátého dílu Rozpal to, šéfe! si zpětně můžete pustit na iPrima.cz.

Autor:

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...