Brambory a zelí se dříve téměř každoročně urodily i v tom nejchudším kraji, proto mají v lidových receptech nezastupitelné místo. Dnes už to taková láce není, ale pořád z nich relativně levné jídlo, tradiční specialitu z Valašska a moravského Slezska, pro rodinu pořídíte. Pokud jste masožravci, pak můžete tento pokrm vyzkoušet i jako výbornou přílohu k různým pečeným masům.
Základ tvoří těsto jako na bramborák, ale spařuje se horkým mlékem. Brambory je ovšem nutné nastrouhat na nudličky, nikoliv na kaši, a slít z nich přebytečnou vodu. Nepotřebujete žádné zvláštní ingredience, jen ty základní, a odměnou za snažení vám bude plný pekáček bramboráku se zelnou náplní.
Valašský kapušník krok za krokem
Potřebovat budete půlku středně velké hlávky zelí, 500 ml vody, sůl, dvě lžíce sádla (z toho jednu na vytření pekáčku), půl lžičky pepře a lžičku kmínu; na těsto 1,5 kg brambor, dvě vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky a 500 ml mléka.
Hlávku zelí rozdělte na čtvrtiny, z každého dílu vykrojte košťál a pokrájejte je nebo nakrouhejte. Zelí v kastrolu osolte, přilijte vodu a nechte asi 20 minut dusit. Až bude měkké, dochuťte jej solí, pepřem a lžící sádla.
Než zelí změkne, připravte si těsto. Oloupané brambory nastrouhejte na jemné nudličky, slijte z nich vodu, kterou pustily, přidejte vejce, sůl, hladkou mouku a vše promíchejte. Pak v kastrolku svařte mléko, bramborové těsto jím spařte a směs opět důkladně promíchejte.
Do pekáčku vytřeného lžící sádla nalijte polovinu připraveného těsta a přidejte uvařené, ochucené a scezené zelí. Vrstvu náplně zakryjte druhou polovinou bramborového těsta, povrch urovnejte a vložte vše do trouby vyhřáté na 190 oC. Kapušník pečte asi 40 až 50 minut dozlatova, podávejte rozdělený na řezy.
Další recepty a tipy na vyzkoušená jídla najdete vždy v aktuálním čísle měsíčníku Knihovnička Recepty.