Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky

aktualizováno 
Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích. Stačí přidat doslova pár vařených brambor a těsto na pánev jednoduše nalijete, podobně jako to na palačinky.

Děti langoše milují i nasucho.

Obliba kynutých langošů je racionálně těžko vysvětlitelná. Stejně jako důvod, proč většinu domácích kuchařinek od jejich přípravy odrazuje práce s kynutým těstem.

Tip na dochucení

Jak hotové langoše dochutit naslano, na to najdete celou řadu receptů. Výborné jsou ale i potřené třeba ovocným džemem a posypané skořicovým cukrem.

Pravda, je jako živé, musí se neustále podsýpat moukou a zároveň vytahovat rukama, ale takový problém to zase není.

V případě bramborových langošů ale zůstanete takových starostí spolehlivě ušetřeni: vykynuté těsto je natolik řídké, respektive tekuté, že se dá nabírat a rozlívat na pánev naběračkou. Takže langoše z jemného bramborového kynutého těsta napečete úplně v klidu.

Kynuté bramborové langoše krok za krokem

Potřebovat budete 2 uvařené brambory, 300 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, mléko, sůl, olej na smažení. Na dochucení kečup dle chuti, česnek a strouhaný eidam nebo jiný tvrdý sýr.

Ingredience potřebné na přípravu bramborových langošů
Odváženou hladkou mouku promíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
Sypkou směs přidejte k jemně nastrouhaným vařeným bramborám a mlékem zadělejte

Uvařené a zchladlé brambory oloupejte a najemno je nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim pečlivě promíchanou směs hladké mouky se sušeným droždím a špetkou soli, opět vše pečlivě promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řidší těsto.

Jakmile řídké těsto vykyne, naberte je naběračkou a na pánvi z něj vytvořte
Připravte si směs na potření langošů: kečup promíchejte s jemně prolisovaným...
Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete...

Na teplém místě nechte těsto vykynout, nejlépe zakryté potravinářskou fólií. Těsto musí být opravdu řídké, aby se dalo nabírat naběračkou.

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete připraveným kečupem a posypte strouhaným sýrem.

Na pánvi pak nechte rozehřát ne příliš velké množství oleje, naběračkou do něj vytvořte velký kruhový lívanec těsta a opečte ho po obou stranách dorůžova.

Z řídké hmoty tak vznikne typický langoš, který po upečení osušte papírovou utěrkou od přebytečného oleje. Potřete ho na povrchu směsí kečupu s jemně prolisovaným česnekem a posypte chomáčem jemně nastrouhaného eidamu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?
TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?

Kapsičky s ovocnými přesnídávkami i jinými dobrotami si maminky pochvalují. Zvláště na výlety a procházky jsou skvělou volbou. Na co byste si při jejich výběru měli dát pozor?

Najdete na iDNES.cz