Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky

aktualizováno 
Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích. Stačí přidat doslova pár vařených brambor a těsto na pánev jednoduše nalijete, podobně jako to na palačinky.

Děti langoše milují i nasucho.

Obliba kynutých langošů je racionálně těžko vysvětlitelná. Stejně jako důvod, proč většinu domácích kuchařinek od jejich přípravy odrazuje práce s kynutým těstem.

Tip na dochucení

Jak hotové langoše dochutit naslano, na to najdete celou řadu receptů. Výborné jsou ale i potřené třeba ovocným džemem a posypané skořicovým cukrem.

Pravda, je jako živé, musí se neustále podsýpat moukou a zároveň vytahovat rukama, ale takový problém to zase není.

V případě bramborových langošů ale zůstanete takových starostí spolehlivě ušetřeni: vykynuté těsto je natolik řídké, respektive tekuté, že se dá nabírat a rozlívat na pánev naběračkou. Takže langoše z jemného bramborového kynutého těsta napečete úplně v klidu.

Kynuté bramborové langoše krok za krokem

Potřebovat budete 2 uvařené brambory, 300 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, mléko, sůl, olej na smažení. Na dochucení kečup dle chuti, česnek a strouhaný eidam nebo jiný tvrdý sýr.

Ingredience potřebné na přípravu bramborových langošů
Odváženou hladkou mouku promíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
Sypkou směs přidejte k jemně nastrouhaným vařeným bramborám a mlékem zadělejte

Uvařené a zchladlé brambory oloupejte a najemno je nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim pečlivě promíchanou směs hladké mouky se sušeným droždím a špetkou soli, opět vše pečlivě promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řidší těsto.

Jakmile řídké těsto vykyne, naberte je naběračkou a na pánvi z něj vytvořte
Připravte si směs na potření langošů: kečup promíchejte s jemně prolisovaným...
Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete...

Na teplém místě nechte těsto vykynout, nejlépe zakryté potravinářskou fólií. Těsto musí být opravdu řídké, aby se dalo nabírat naběračkou.

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete připraveným kečupem a posypte strouhaným sýrem.

Na pánvi pak nechte rozehřát ne příliš velké množství oleje, naběračkou do něj vytvořte velký kruhový lívanec těsta a opečte ho po obou stranách dorůžova.

Z řídké hmoty tak vznikne typický langoš, který po upečení osušte papírovou utěrkou od přebytečného oleje. Potřete ho na povrchu směsí kečupu s jemně prolisovaným česnekem a posypte chomáčem jemně nastrouhaného eidamu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz