Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadýchané dalamánky z bramborového těsta. Takovou dobrotu nekoupíte

Tajemství domácích dalamánků, které jsou oproti kupovaným uvnitř mechovější a nadýchanější, spočívá v použití žitné mouky, ke které přidáte jemně nastrouhaný vařený brambor.
Dalamánky z bramborového těsta

Dalamánky z bramborového těsta | foto: www.e-knihovnicka.cz

Ingredience

Na domácí dalamánky budete potřebovat:

- 500 g žitné celozrnné mouky,
- 80 g vařených brambor,
- lžičku soli,
- 20 g droždí,
- špetku cukru,
- 370 ml mléka,
- na posypání kmín a hrubou sůl.

Charakteristickou rýhou rozděleným oválkům z tmavšího chlebového těsta, na povrchu pěkně křupavým, pokud jsou čerstvé, a uvnitř měkoučkým, se dá jen stěží odolat. A co teprve až zjistíte, že ty domácí jsou mnohem lepší.

Upéct si je můžete v podstatě kdykoliv, musíte mít ale po ruce alespoň půl kila celozrnné žitné mouky, protože bez ní by střída pečiva neměla tu správnou chlebánkovou barvu. V kombinaci s nastrouhaným vařeným bramborem vám vykouzlí nejen barvu, ale i tu správnou nadýchanost.   

Dalamánky z bramborového těsta krok za krokem

Do velké mísy přidejte k mouce jemně nastrouhané vařené brambory a sůl.

Přidejte vzešlý kvásek a spolu s mlékem zadělejte tužší pružné těsto.

Těsto nechte v teple vykynout.

Z droždí, trochy cukru a mléka nechte vzejít kvásek. K mouce v míse přidejte jemně nastrouhané zchladlé brambory, sůl, kvásek a vše zpracujte v tužší těsto. Nejlépe se hněte v robotu. Pod utěrkou či potravinářskou fólií je pak nechte v teple vykynout, poté už těsto nepřevalujte.

Každý díl vypracujte do podoby oválku.
Dokynuté kousky nařízněte nahoře po délce ostrým nožem, potřete je vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.
Dalamánek z bramborového těsta

Kousky těsta vypracujte do tvaru oválku. Každý nahoře podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělte asi na 20 stejně velkých kousků a každý vytvarujte do podoby podlouhlého dalamánku.

TIP: Díky přidanému nastrouhanému bramboru je zadělané těsto trochu lepivější, ale určitě si s ním poradíte. Jen je třeba vykynutý bochánek zpracovávat a rozvalovat na důkladně pomoučeném válu.

Vytvarované kousky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte chvilku dokynout. Pak každý uprostřed podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte solí, kmínem a ve středně vyhřáté troubě pečte zhruba 15 minut.

Další recepty na domácí chléb, rohlíky, bagety či vdolky najdete v časopise Knihovnička Recepty na téma Nejlepší domácí pečivo III.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Jak vybrat žárovku, abyste se neztratili v technických parametrech

Žárovky jsou součástí našich každodenních životů. Když však dojde na jejich výběr, většina z nás má pocit, že vstoupila do světa technických parametrů a neznámých pojmů. Jak se neztratit mezi lumeny,...

Nezapomínejte na české poklady, mák a tvaroh. Skvělý zdroj vápníku i bílkovin

Mák a tvaroh patří mezi potraviny typické pro kuchyni střední a východní Evropy. Jsou pro nás tak běžné, že si většinou ani neuvědomujeme jejich výjimečnost a kulinární potenciál, takže na ně v...

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

15. března 2025

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

14. března 2025

Medvědí střídání v brněnské zoo. Hnědé nahradí bílí, obsadí jejich výběh

V brněnské zoo už nebudou k vidění kamčatští medvědi. Místo nich se chce zahrada soustředit na plnohodnotný chov ledních medvědů a navázat tak na úspěchy v podobě pěti odchovaných mláďat v letech...

14. března 2025  11:05

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

14. března 2025

Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie

Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....

14. března 2025

Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den

„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...

13. března 2025

Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka
Cvičení a sport v těhotenství: Jak zůstat fit a podpořit zdraví miminka

Těhotenství není důvodem k úplnému omezení pohybu, pravidelné a přiměřené cvičení může pomoci udržet fyzickou kondici, zmírnit některé nepříjemné...

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

13. března 2025

Ze sporťáku na zeleninový záhon. Američan se ženou farmaří v Praze

Premium

Mít tělo ohebné jako žížala, to je sen každého, kdo pečuje o záhony, protože páteř dostává opravdu zabrat. Potvrzují to i Američan Brett Gallagher a jeho česká manželka Lucie, kteří zarostlý pozemek...

12. března 2025

Línání nemusí být pohroma domácnosti. Pomůže vyčesávání i koupele

Majitelé chlupatých mazlíčků v tomto ročním období chlupy nacházejí na gauči, oblečení, a dokonce i tam, kde by je ani nečekali. Línání je přirozený proces, při kterém psi, kočky, ale i další...

12. března 2025

První hříbě koně Převalského v expozici Gobi pokřtil mongolský prezident

Narodila se předposlední únorový den jako první hříbě koně Převalského, erbovního zvířete Zoo Praha, do expozice Gobi, inspirované stejnojmennou pouští na pomezí Mongolska a Číny. Tu před rokem...

11. března 2025  14:42

Chtějí znovuoživit mamuta. Začali myšími „angoráky“ schopnými přežít v chladu

Ve své snaze o znovuobjevení vyhynulého srstnatého mamuta učinila texaská bioinženýrská společnost první kroky k genetickému inženýrství tohoto prehistorického tvora vytvořením toho, čemu říká...

11. března 2025

Aby vám velikonoční kaktus vykvetl na svátky. Sám přesně ví, co potřebuje

Máte doma velikonoční kaktus, a pokud nekvete, vlastně ho ani moc nevnímáte? Velikonoce se blíží, je na čase se o tohoto fešáka s růžovými či fialovými květy řádně postarat. Poskytnete-li mu vhodnou...

11. března 2025