IngredienceNa domácí dalamánky budete potřebovat: - 500 g žitné celozrnné mouky, |
Charakteristickou rýhou rozděleným oválkům z tmavšího chlebového těsta, na povrchu pěkně křupavým, pokud jsou čerstvé, a uvnitř měkoučkým, se dá jen stěží odolat. A co teprve až zjistíte, že ty domácí jsou mnohem lepší.
Upéct si je můžete v podstatě kdykoliv, musíte mít ale po ruce alespoň půl kila celozrnné žitné mouky, protože bez ní by střída pečiva neměla tu správnou chlebánkovou barvu. V kombinaci s nastrouhaným vařeným bramborem vám vykouzlí nejen barvu, ale i tu správnou nadýchanost.
Dalamánky z bramborového těsta krok za krokem
Z droždí, trochy cukru a mléka nechte vzejít kvásek. K mouce v míse přidejte jemně nastrouhané zchladlé brambory, sůl, kvásek a vše zpracujte v tužší těsto. Nejlépe se hněte v robotu. Pod utěrkou či potravinářskou fólií je pak nechte v teple vykynout, poté už těsto nepřevalujte.
Kousky těsta vypracujte do tvaru oválku. Každý nahoře podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte hrubou solí, kmínem a v troubě je upečte.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělte asi na 20 stejně velkých kousků a každý vytvarujte do podoby podlouhlého dalamánku.
TIP: Díky přidanému nastrouhanému bramboru je zadělané těsto trochu lepivější, ale určitě si s ním poradíte. Jen je třeba vykynutý bochánek zpracovávat a rozvalovat na důkladně pomoučeném válu. |
Vytvarované kousky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte chvilku dokynout. Pak každý uprostřed podélně nařízněte ostrým nožem, potřete vodou, posypte solí, kmínem a ve středně vyhřáté troubě pečte zhruba 15 minut.
Další recepty na domácí chléb, rohlíky, bagety či vdolky najdete v časopise Knihovnička Recepty na téma Nejlepší domácí pečivo III.