Diskuse k článku
Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
Jean-Luc PicardLívanec, byť langošem zván, zůstává lívancemA to říkám zodpovědně, neboť jsem recept sám dvakráte vyzkoušel, rodinu své sestry k vyzkoušení uvaření ukecal a ještě dvě další rodiny. Výsledný produkt byl pro všechny zklamáním, ne že by byl úplně nejedlý, ale nebyl to langoš. V půlce posledního testu jsem přesedlal na lívanečník a tyto "langoše" jsem použil jako netradiční přílohu k dobrému guláši a bylo to dobré. Pokud má někdo špatnou paměť a kdejaká placka nahoře s kečupem a strouhaným eidamem mu připomene langoš, budiž, ale toto je klasický kynutý lívanec. Mimochodem testoval jsem i stejné sušené droždí i klasické v kostce, výsledek stejný. |
![]() |
evka2Re: Lívanec, byť langošem zván, zůstává lívancemtaky jsem vyzkoušela, byly to lívance, myslela jsem, že jsem někde udělala chybu, ale jak tak čtu, tak je to normální, nicméně na chuť to šlo |
![]() |
Sametka2.Právě je děláme a už nikdy více. K langoši to má hodně daleko. Je to jako nějaká hnus placka. Už nikdy více neudělám. |
![]() |
mufinka008No já nevím...Ale langose z brambor... Ja delam jednodusi... 2,5 hrnku polohrube mouky 1 hrnek mleka 1 drozdi, spetka cukru, spetka soli. Uhnacat testo, vykynout cca 1.5hodiny,pak udelat male bochanky a jeste nechat tak 15-30 minut kynout, pak roztahnout a usmazit. Hotovo a ty jsou, ze se olizujou i vsichni moji znami! :) |
![]() |
pingodikNení langoš jako lángošKdo byl někdy v Maďarsku tak v, že správný název je lángos (čtěte lángoš). Maďaři dávají do těsta vařené brambory. Placka se musí formovat rukou a to tak, že se těsto z kynutého bochánku vytáhne. Ohraje jsou silnější a prostředek je téměr průhledný. Tak vypadá LÁNGOŠ. Všechno ostatní (tj. to co prodávají na tržištích u nás) je LANGOŠ. Správné příchutě jsou sima (čti šima) - pouze s česnekem, pak kombinace sajtos (šajtoš) - sýrový, tejfölös - s kysanou smetanou. Howgh! |
![]() |
Scarlett from ScottlandRe: Není langoš jako lángošmaďaři dělají i jiné příchutě... |
![]() |
CYnikCYnikPolotovarZ těsta v prášku na langoše a pizzu (globus) manželka vytváří stejně dobré lanoše, jak byly před lety na každém rohu. |
![]() |
DlouhousekLihoslavzna to nekdo ?ptam se jen tech co to uz varili ne internetovych vseznalkovych pseudo pohlreichu. pripomina to chuti langose nebo autor za langose povazuje smazene testo ? abych se zbytecne nenamahal :) |
![]() |
DawemasterRe: zna to nekdo ?Si to vyzkoušejte a ochutnejte. Recept je primitivní,tak si udělejte jednu nebo dvě placky na chuť a uvidíte. Tady vám lidi prdlajs poradí. Za prvé má každý člověk jiné chutě,takže každý vám řekne něco jiného a stejně budete na začátku a za druhé tady jsou stejně většinou jen remcalové,kteří budou nadávat na autora článku a říkat,že je to volovina a přitom si sami neumí uvařit ani polévku z pytlíku a langoše si kupují u vietnamce na náměstí... a vy se stejně opět nic nedozvíte. Lepší je to vyzkoušet sám doma a budete vědět hned sám a nejlépe. |
![]() |
Scarlett from ScottlandRe: zna to nekdo ?já to zkusím. Recept je primitivní a právě, že zase mně normální langoše až tak moc nechutnají, tak toto s brambory by mi chutnat mohlo.... |
![]() |
VernePRe: zna to nekdo ?Zkusil jsem to, ale ke klasickym langosum to ma hodne daleko. |
![]() |
apriliaRe: zna to nekdo ?palačinky, lívance ... langoše ani omylem ... brambory v tom ani nejsou cítit .... v podstatě i fujtajksl :-/ (teda né, že bych to nečekala, zkoušeli jsme recept spíš ze zvědavosti) |
![]() |
Bukurunarecept na h...to vubec nepripomina Langose a chutove to taky nebude ono, pripomina mi to recepty toho trouby Babici...:) |
![]() |
UphillmanRe: recept na h...Teď jsem sledoval Babicu, pouštím si to když se chci pobavit. :D A v poslední době, když se z toho jeho "vaření" stal napůl telešopingový pořad, je to ještě zábavnější. V každém díle se přikulí s jiným krámem do kuchyně a převelice ho propaguje. Aktuální recept je zvolený tak, aby při tom vaření byl ten jedinečný kus nádobí nepostradatelný. :D |
![]() |
seveřanka jižnídotazNevíte prosím někdo, jak se dělají bramborové kapsy plněné na slano nebo na sladko, které prodávají ve stánku - v okně ve zdi holešovické tržnice (v Praze) naproti zastávce tramvaje ? Mám tam cestu jen jednou za čas, ale když má pán otevřeno, většinou neodolám, jsou moc dobrý. |
![]() |
sn63vymyslelinovinku --udělat lívance na slano . To už dělám 20 let . Ale langoše jsou langoše a ne lívance |
![]() |
Labia Majora ZemanováLabia Majora Zemanová pro iDnes.cztak jsem koukal na stanek na strechu a nikdo tam zadne langose nedelal |
![]() |
danny47Obliba je těžko vysvětlitelná....No prostě, vážená pisálko, že lidem chutnaj... |
![]() |
chest.rockwellRe: Obliba je těžko vysvětlitelná....O místních redaktorech je obecně známo, že nejsou moc bystří. |
![]() |
Cens0rLangošeNo...nevím, jak to chutná, ale klasický langoše to moc nepřipomíná. Mě zas takový problém si je vytvarovat nedělá, takže tohle asi zkoušet nebudu... |
![]() |
orinka3langoše mi chutnajírecept se mi líbí, jenom nevím, proč tam nedat živé kvasnice? Buď ty nejlepší - vážené - anebo druhé, kostku. Na půl kila mouky patří 5 dg kvasnic, to jde dobře propočítat. |
![]() |
BerenikéRe: langoše mi chutnajíOny se dají ještě někde koupit vážené kvasnice? Ty jsem už přes 20 let neviděla. |
![]() |
MrScullyRe: langoše mi chutnajíDají, nedávno mi z nich kamarádka něco vařila. Ale je fakt, že v supermarketech a hypermarketech je nevedou už hodně dlouho. |
![]() |
ivošRe: langoše mi chutnajíU nás běžně, naštěstí. A stačí jich dát třetinu, jinak máte těsto "hrnéčku vař". Mňam! |
![]() |
LabaroRe: langoše mi chutnajíV Makru běžně prodávají, ale musíte koupit kilovej balík (asi za 30 Kč), nebo zkuste v pekárně, tam je berou taky po kilech, takže u soukromníka určitě pochodíte. |
![]() |
orinka3Re: langoše mi chutnajíu nás je má malinká Večerka, zkuste menší obchody, soukromníky. Kvasnice tam kupuju pravidelně. Na pečení, na kvasnicové knedlíčky do polévky atd. S těmi kostkami se to nedá srovnat, vážené jsou nádherně drobivé, pěkně voní, kostky se mažou a tahají po prstech. |
![]() |
Lanolinlangoše mám rád všelikeré různérecept vypadá zvláštně, ale asi ho stejně zkusím. Už jsem jedl i langoše pečené - opět mouka, brambory, kynuté ale tuhé těsto a čtverečky z něj se pekly na plechu v troubě. Recept už nějak nemohu najít, ale byl od mamčiny kamarádky ze Slovensko-Maďarské hranice ona tomu říkala také langoše. |
![]() |
orinka3Re: langoše mám rád všelikeré různéto mohly být pagáče ze škvarkového těsta anebo osúchy - ale správný osúch se opéká na plotně a až hotový mastí. |
![]() |
BDFÚlet z reality?!"Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích." Kdypak si asi autor naposledy kupoval langoše u nějakého stánku? Že by se na stánku někdo dělal s těstem si už ani nepamatuju (párkrát do roka si langoše dám a to prakticky vždy na jiném místě). Mražené polotovary vedou. |
![]() |
smile90Re: Úlet z reality?!asi 3 roky jsem dělal brigádu ve stánku z langošema a dělá se pořád z čerstvého těsta (levnější, lepší), nesmíš kupovat u vitnamců polotovary z makra |
![]() |
Lukas1000Re: Úlet z reality?!V Brne u Pryglu, stanek - dcera s matkou ... fronta takrka nonstop cely rok (pokud je otevreno) ... zde jsou cerstve, dovoluju si tvrdit, ze jedny z nejlepsich langosu v CR. Jen si nesmite dat kecup, tatarku, eidam --- vse strasna kvalita. |
![]() |
hombre_71Re: Úlet z reality?!potvrzuji ! Na pořádný langoš jedině do Brna na prygl ! V létě tam na ně pravidelně jezdíme na kole |
![]() |
praetorianvsRe: Úlet z reality?!to budou asi jediný v republice, resp. já teda v životě neviděl aby ve stánku dělali langoše z čerstvýho těsta - vždycky jde o tu jednu a samou prefabrikovanou placku pravděpodobně z makra.. |
![]() |
Cens0rRe: Úlet z reality?!No já nevím, ale když jsem si dával langoše na hokeji nebo letních fesťácích, tak ho vždycky dělali z těsta tak, jak autor popisuje... |
![]() |
Quick.Re: Takže to vlastně není langoš,ale slaný lívanec. Správné langoše jsou z kynutého těsta (půl hladké, půl plohrubé mouky), smaží se ve vysoké vrstvě oleje, aby naskočily a nepřipálily se... |
předchozí | 1 2 | další |