Američtí vědci přišli na to, že riziko nesnášenlivosti glukózy je nejvyšší u kuřáků. Nekuřáci, kteří však cigaretový kouř nechtěně vdechují, jsou na tom podle studie v podstatě stejně jako kuřáci.
"Tyto závěry podporují teorii o aktivním i pasivním kouření, které vede k rozvoji nesnášenlivosti glukózy u mladých lidí," řekl Thomas Houston z lékařského centra v Birminghamu v Alabamě.
"Zjistili jsme, že pasivní kouření u lidí, kteří v životě nekouřili, je novým rizikovým faktorem k získání této nemoci," dodal Houston.
Lidé, kteří trpí nesnášenlivostí glukózy, mají zvýšenou hladinu cukru v krvi. Jejich tělo sice stále vyrábí inzulin, ale jeho množství je nedostatečné, aby mohlo efektivně kontrolovat celkovou hladinu cukru.
Houston a jeho tým se zaměřili na sledování dopadu kouření na více než 4500 mužích a ženách ze čtyř různých amerických měst, kterým bylo víc než 15 let. Zprávu pak zveřejnili v internetovém magazínu British Medical Journal.
Podle studie byli kuřáci nejrizikovější skupinou (27 %), u které se vyskytovala nesnášenlivost glukózy. U nekuřáků, kteří však dýchali cigaretový kouř, bylo riziko sedmnáctiprocentní. U nekuřáků, kteří neměli kontakt s kouřem, bylo riziko vzniku cukrovky dvanáctiprocentní, u odnaučených kuřáků pak čtrnáctiprocentní.
Podle vědců jsou navíc běloši k chorobě náchylnější než například afroameričané.
Vědci upozorňují, že kouř vdechovaný nekuřáky, obsahuje stejně škodlivé látky jako vdechují kuřáci. Rozdíl je pouze v různé teplotě a rozdílných podmínkách vdechování kouře. Některé látky tak mohou být ještě víc toxické.
"Pokud by jeden z koncentrovaných toxinů napadl slinivku, která produkuje inzulin, mohlo by to vysvětlovat nově objevenou statistiku," prohlásili vědci.