Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naprostý propadák ČSSD a KSČM, hodnotí výsledky voleb politologové

  20:58
Hnutí ANO sice vyhrálo krajské volby na počet mandátů, teď mu ale hrozí, že vzniknou v řadě regionech koalice bez jeho účasti. „Směřuje to k obcházení ANO v řadě krajů,“ říká politolog Lukáš Novotný. Podle něj i jeho kolegů ve volbách pohořely ČSSD a KSČM. Zatímco u komunistů je slabý výsledek spojen s vymíráním jejich voličů, u ČSSD je problém v ní samotné.

Předseda ČSSD Jan Hamáček | foto: Petr Horník / Právo / Profimedia

Volební účast v krajských volbách byla necelých 38 procent. „Všichni jsme čekali, že volební účast bude nižší, takže je pro mě příjemným překvapením,“ říká politolog Lukáš Valeš z Právnické fakulty Západočeské univerzity. Podle něj jsou výrazní vítězové i výrazní poražení. 

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

„Všichni si mysleli, že hnutí ANO výrazně oslabí vzhledem k rozporuplnému chování vlády v době pandemické krize. Hnutí ale ukázalo, že za čtyři roky vlády v krajích nijak neztratilo na síle a své voliče má,“ vyjmenovává Valeš.

Výsledky ukazují, že hodně posílila opozice, především Piráti a hnutí STAN. „Jestli má opozice nějaké lídry, jsou jimi oni. Volby ale nebyly jen o celostátních stranách, v řadě regionů překvapily i ty menší. Například Trikolóra na Zlínsku, což ukazuje, že lidé v regionech volí i podle kandidujících osobností,“ dodal.

Pyrrhovo vítězství bez koaličních partnerů

Sestavování koalic vidí jako problém pro vítězné ANO i politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Koaliční partneři z celostátní úrovně - ČSSD i KSČM pohořeli. V řadě krajů bude mít ANO problém vytvořit nadpoloviční většinu a dá se předpokládat, že někde skončí v opozici,“ poznamenal. 

Podle něj se ukázalo, že i různé aféry jednoho hejtmana mohou stát hnutí ztrátu silné pozice. Příkladem toho je právě Středočeský kraj a spojení ANO s Jaroslavou Pokornou Jermanovou. To v podstatě zlomilo vaz hnutí ANO i podle politologa z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Lukáše Novotného. 

„Je to zásadní ztráta, protože ANO přišlo o největší kraj. Pro řadu stran a hnutí bude totiž naprosto nepředstavitelné, aby šlo s nimi do koalice a budou hledat svého hejtmana. Kauzy, které jdou za hejtmankou Pokornou Jermanovou, budou pro budoucí jednání nepředstavitelné. Strany se silným antibabišovským tónem nedokážou koalici obhájit před svými voliči,“ vysvětluje Novotný.

Babiš: Skvělý výsledek, masáž opozici nevyšla. Do skládání koalic nechci mluvit

Opakem politických fenoménů jsou podle Novotného například Jiří Čunek nebo Martin Půta. Oba jsou patrioti, Martin Půta se na post hejtmana dostal z pozice starosty malé příhraniční obce. Jiří Čunek se na Zlínsku může opřít o silnou stranickou i voličskou strukturu KDU-ČSL. 

Fiasko ČSSD a KSČM

Vítězové nejsou vzhledem k nutnosti skládání koalic úplně jasní, zato poražení jsou jednoznační. Největší porážku podle politologů utržily strany ČSSD a KSČM. 

Reakce stran na výsledky voleb

ČSSD v krajských volbách obhajovala 125 mandátů, získala jich však jen  28. Přitom před osmi lety vyhrála ČSSD krajské volby v 9 krajích. Komunistická strana Čech a Moravy získala 13 mandátů, přičemž původně jich měla 86. 

Pro Valeše takové výsledky nejsou překvapením a čekal je ještě horší. „Je to obrovský sešup. V podobné situaci je i KSČM, ke které se navíc připojily dlouhodobé problémy s oslovováním nových a mladých voličů. Je to zapouzdřená strana, kde se adorují padesátá léta, ale zároveň se podporuje vláda multimiliardáře, což by měl být pro komunisty v podstatě přímý nepřítel. Strana navíc stárne, takže vymírá i fyzicky,“ říká politolog Lukáš Valeš.

Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček v sobotu odpoledne ještě tvrdil, že chtěl kampaň strany spojit se svou osobností. Podle Mlejnka však červený svetr či mikina nebyly pro voliče dostatečným signálem. 

Hamáček by měl rezignovat

„Výsledek ČSSD je fiasko. Nevím, jak si to vyhodnotí, ale evidentně záchranářská mikina nebo svetr Jana Hamáčka nefunguje. A pro ty celostátní volby nevěstí nic dobrého,“ uvedl Mlejnek s tím, že takový výsledek může otřást Hamáčkovou pozicí ve straně. 

„Předseda strany s tímto výsledkem by měl okamžitě rezignovat,“ prohlásil Mlejnek s tím, že je otázkou, zda je ve straně vůbec někdo, kdo by mohl Hamáčka nahradit a ČSSD pomoci. „A je otázkou, jestli někdo vůbec danou funkci bude chtít, když na tom ta straně je tak špatně,“ dodal. 

Dílčí vysvědčení pro strany KSČM i ČSSD v těchto volbách se budou podle Novotného promítat i do parlamentních voleb. Za výsledkovými grafy jsou také zásadní finance. 

„Za každého krajského zastupitele jsou peníze do stranické kasy. Obě strany budou o dost chudší, takže budou chudší i pro další volební kampaně. Výsledky voleb mají i zásadní finanční rozměr. Takže já si neumím představit, že by výsledky voleb pro ČSSD i KSČM znamenaly, že s ANO zasednou ke koaličnímu stolu a budou dělat, že se nic nestalo. Zas takové Šípkové Růženky by se z nich stát neměly,“ dodává Novotný.

V krajských volbách kromě ČSSD a KSČM pohořela nová strana Václava Klause mladšího Trikolóra. Podle Mlejnka strana nebyla schopná získat voliče SPD.

„To je do budoucna a perspektivy tohoto uskupení velkým vykřičníkem. To, co zaznamenala, je velký neúspěch. Ukazuje se, že v boji o voliče ukazuje Tomio Okamura, že je dokáže lépe oslovit než Klaus mladší,“ dodal Mlejnek. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Okamura předčítal Trumpův projev a na obstrukce dorazil i hokejový králík Bob

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  11:17

Přímý přenos Do parlamentu, na bitvu o korespondenční volbě dorazil i symbol hokejového šampionát, maskot králík...

„Do války se chodí zabíjet.“ Ukrajinský ministr hájil i povolávání vrahů

10. května 2024  11:02

Ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska se domnívá, že z vězeňského systému by mohlo být...

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček. Nejsou predátorské, hájí se

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  10:59

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v podezřelých...

Kupka věří v medaili, Babiš ve zlato. Politici tipují, jak dopadnou čeští hokejisté

10. května 2024  10:58

Hokejové mistrovství světa v Praze tradičně láká i politiky. Osobně se na zápasy Čechů do O2 areny...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...