Volby jsou pro TOP 09 úspěchem, spojování sil mělo smysl, říká Adamová

  • 36
Ve volební štábu TOP 09 panovala odpoledne dobrá nálada. Už teď je jasné, že strana bude mít své zástupce v jedenácti ze třinácti krajů. Nejistý je zatím výsledek na Vysočině, kde jejich společná koalice s KAN, Monarchiste.cz balancuje na hranici pěti procent.

„Výsledek je myslím velmi dobrý,“ uvedla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci chvíli před osmnáctou hodinou. Podle průběžných výsledků totiž TOP 09 oproti krajským volbám v roce 2016 posílila.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

„Výsledky jsou zatím předběžné, ale můžeme říci, že v některých krajích stojí TOP 09 společně se svými partnery na bedně,“ uvedla předsedkyně v době, kdy bylo sečteno přes 90 procent hlasů. TOP 09 bude mít s největší pravděpodobností své zastoupení v jedenácti ze třinácti krajů. Přesný počet mandátů bude zřejmě jasný až v neděli ráno.

Straně se dařilo také ve volbách do Senátu. „Musím říci, že mě velice těší, že v senátních volbách bude aspirovat na křeslo hned s deseti želízky v ohni,“ řekla Pekarová Adamová. Strana do voleb podpořila celkem čtrnáct kandidátů. Před druhým kolem předsedkyně volby označila za velký úspěch.

TOP 09 zvolila pro letošní krajské volby jinou strategii, než v roce 2016. Strana totiž v krajích kandidovala pouze v koalicích. Před čtyřmi lety přitom měla samostatnou kandidátku ve většině regionů.

„My jsme dokázali, že jsme schopní se domluvit, je pro nás důležité, aby hlasy nepropadaly, aby se netříštily síly a také je to určitá předzvěst toho, že se chceme podobně spojovat i pro ty volby stěžejní, které nás čekají za rok, tedy volby do Poslanecké sněmovny,“ vysvětlovala postup předsedkyně ještě před zveřejněním výsledků. Koalice ale zkomplikovaly propočty.

„Vzhledem k počtu koalic je složité určit, kolik bude procentuální zisk pro konkrétní stranu, zatím to ale vypadá, že počty mandátů rozšíříme a teď nás čekají těžká jednání,“ uvedla předsedkyně. Podle ní výsledky poukazují na to, že spolupráce se vyplácí. Na post hejtmana ale strana ani letos pravděpodobně nedosáhne.

Pekarová Adamová odpoledne uvedla, že pro stranu je důležité, aby byla zastoupená ve vedení krajů, že by je post hejtmana potěšil, ale že se snaží na volby dívat realisticky. „Zůstávám nohami na zemi a vím, že situace je teď pro nás o tom, jestli budeme ve vedení krajů jako takovém,“ řekla předsedkyně. „Neúspěchem by bylo, pokud bychom neobhájili současný počet mandátů, kterých je v rámci krajů devatenáct,“ doplnila předsedkyně.

Ještě před čtyřmi lety byla situace jiná. Strana měla tehdy větší plány, které se jí ale nepodařilo naplnit. „Měli jsme samozřejmě větší ambice. Chtěli jsme být zastoupeni ve všech krajských zastupitelstvech, a to se nám zjevně nepovedlo,“ uvedl tehdy po krajských volbách v roce 2016 tehdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video