Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Drahoš vytkl Zemanovi chování v Číně i uzavřenost Pražského hradu

  10:32
Jiří Drahoš začal odkrývat své politické názory, s nimiž se bude ucházet o post prezidenta. „Je pro mě nepřijatelné, aby český prezident říkal v Číně, že se tam jezdí učit, jak stabilizovat společnost,“ řekl v prvním rozhovoru po oznámení kandidatury pro časopis Reflex. Kritizuje nesmyslné vstupní kontroly a bariéry na Hradě. Měl by problém jmenovat vládu s KSČM.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš při setkání s novináři 30. března v Praze | foto: ČTK

Ačkoli v rozhovoru v Reflexu bývalý šéf Akademie věd, který tento týden v rodném Jablunkově oficiálně oznámil prezidentskou kandidaturu, říká, že se nechce a nebude profilovat jako Antizeman, v několika odpovědích se právě vůči současnému prezidentovi vyhraňuje.

„Vytýkám mu hlavně to, že republiku navenek nereprezentuje jako opravdu suverénní stát,“ říká doslova Drahoš a hovoří o tom, že je pro něj nepřijatelné právě to, co Zeman vykládal v Číně, jak se tam jezdí učit stabilizovat společnost. „Česká republika je v Evropě, patří do Evropy, do euroatlantického souručenství, a náš pan prezident tuto vazbu na můj vkus dost zpochybnil,“ prohlásil prezidentský kandidát, který chce spoléhat na to, že sežene potřebných padesát tisíc podpisů, ne na pomoc politických stran.

„Kandidaturu na prezidenta chápu jako logické vyústění mých vědecko-manažerských postů a pocitu odpovědnosti, jejž v této chvíli cítím za naši zemi,“ říká Drahoš v Reflexu a prozradil, že jeho manželka nikdy netoužila být kandidátkou na první dámu a že ani jedna z jeho dvou dcer nebyla jeho úmyslem příliš nadšena.

Zemana Drahoš pochválil za to, že poctivě objíždí kraje a diskutuje s občany. Tipuje, že současný prezident má takřka jistý postup z prvního kola volby, ale to druhé bude podle Drahoše velmi otevřené.

V kampani se spolehne na české firmy

Peníze na prezidentskou kampaň chce Drahoš sehnat především od českých firem. Řekl to ve čtvrtek při setkání s novináři. Doufá ale také v příspěvky od příznivců. Zřídil proto v pondělí transparentní účet. Žádné peníze na něm ještě nemá. Doufá v to, že jeho příznivci budou ochotni a přispějí na financování kampaně.

Potvrdil informace, že o podpoře mluvil s majitelem společnosti Jablotron Daliborem Dědkem, vlastníkem strojírenské skupiny Wikow Martinem Wichterlem nebo ředitelem investiční skupiny RSJ Liborem Winklerem. Mluvil i s dalšími podnikateli.

Podle zákona se každý z kandidátů musí v prvním kole kampaně vejít do 40 milionů korun, v případě postupu do druhého kola se limit zvyšuje o dalších deset milionů. Kvůli financování zákon stanovuje povinnost zřídit účet u banky sídlící v České republice.

Prezidentství chápe Drahoš jako službu občanům a funkci. „Prezident by měl podporovat národní hrdost, ale ne nacionalismus. Nevím, proč bychom se měli před někým klanět,“ podotkl. Prezident podle něj musí respektovat vymezení pravomocí a povinností prezidenta ústavou.

Drahoš řekl, že nestojí o nominaci z parlamentu, a tak musí sehnat padesát tisíc podpisů. Jako prezident by chtěl být apolitickým svorníkem společnosti, slíbil, že nebude podporovat žádnou politickou stranu.

Miloši Zemanovi vytkl uzavřenost Hradu. „Dnes vnímám Hrad jako pevnost, kterou symbolizují nesmyslné vstupní kontroly a bariéry. Existují daleko efektivnější způsoby, jak zaručit bezpečnost návštěvníků Hradu, aniž by byli podrobováni ponižujícím vstupním kontrolám,“ tvrdí Drahoš. Podle něj je na Hradě řada krásných prostor, kam se podle něj občané nemohou ze zcela nepochopitelných důvodů podívat. Zmínil Míčovnu či Královský letohrádek. „Jedna z prvních věcí, kterou bych udělal ve funkci prezidenta, by tedy bylo otevření Hradu veřejnosti,“ slibuje.

Jasně pro NATO a komunisty by nechtěl ve vládě

Otevřeně Drahoš popisuje své názory na současné politiky. „ANO je opravdu stranou jednoho muže a to říkám zcela věcně, ne kriticky,“ prohlásil. Možnou přítomnost komunistů ve vládě by viděl jako problém.

„Za nezpochybnitelné proto považuji členství v NATO. Vlastní bezpečnost musíme řešit v celoevropském kontextu, protože žádný stát svoji bezpečnost lokálně nevyřeší,“ řekl. Prezident má podle něj pověřit vítěze voleb sestavením vlády, ale rozhodně by nechtěl být prvním polistopadovým prezidentem, který otevře komunistům dveře do vlády.

„Při vědomí názorů některých představitelů této strany, například poslankyně paní Semelové, která zpochybňuje vynucené přiznání Milady Horákové a označuje zákon o protikomunistickém odboji za legalizaci terorismu, vzhledem ke komunistické adoraci Stalina, Gottwalda a dalších komunistických pohlavárů bych velmi přemýšlel, jestli vládu se spoluúčastí komunistů mohu jmenovat,“ uvedl doslova Drahoš.

Pomoci podle možností, ale musí respektovat naše zvyklosti

Migraci podle něj musíme čelit společně se všemi státy Evropské unie. „Měli bychom pomoci podle našich možností těm, kdo u nás hledají třeba dočasné útočiště před válečnými konflikty - musejí ovšem respektovat naše zákony a zvyklosti,“ říká Zemanův soupeř v boji o Hrad.

Ze současných politiků oceňuje Drahoš šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a lídra TOP 09 Miroslava Kalouska. Bělobrádek si podle něj nechá spoustu věcí vysvětlit, což považuje Drahoš u politika za důležité. „Velmi korektní vztahy jsem míval s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, byť byl ministrem ve vládách, které Akademii věd příliš nepřály. Na Kalouskovi jsem si vážil, že cokoli slíbil, spolehlivě dodržel,“ říká pro Reflex.

Korektně se podle Drahoše choval i expremiér Jan Fischer, který neúspěšně kandidoval v roce 2013 a potom před druhým kolem podpořil Zemana.

Drahoš také říká, že právo udělovat milost by měl prezident využívat výjimečně, výlučně z humanitárních nebo zdravotních důvodů. A o svém zdraví osmašedesátiletý bývalý šéf Akademie věd řekl, že jediný lék bere na mírně zvýšený tlak, což považuje za slušné.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš potvrdil svou kandidaturu na Hrad v Jablunkově:

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....