Vanilkové a jiné rohlíčky
Křehoučké rohlíčky z oříškového nebo mandlového těsta jsou v mnoha rodinách nezbytnou součástí vánoční sladké tabule. Nejlepší jsou ty tvarované šikovnýma rukama hospodyněk, ale také se vyskytují „pohodlnější“ vykrajované varianty nebo rohlíčky z formy.
Základem jejich úspěchu je křehké těsto, které se ovšem nesmí moc lámat, a cukrový vanilkový kabátek, který původně nepříliš sladkému těstu dodá tu pravou vánočně hříšnou chuť.
Kromě tradičních vanilkových rohlíčků existuje i nespočet dalších oblíbených receptů včetně těch veganských, bezlepkových nebo pro diabetiky. Předpisy se předávají v rodinách z generace na generaci, a při vánočních návštěvách tak snadno zjistíte, že se mohou i radikálně lišit jak vzhledem, tak chutí či konzistencí.