Nepečené cukroví skvěle chutná a nezabere vám téměř žádný čas. Navíc do jeho výroby můžete zapojit i děti. Jedinou nevýhodou může být, že k jejich uskladnění potřebujete dostatek místa v lednici. Kvůli použitým surovinám je musíte uchovávat v chladu.
Mezi hlavní spojovací prvky nepečených těst patří máslo, kokosový olej, med, karamel nebo salko. Dále potřebujete piškoty, drcené sušenky, kokos a jiné ořechy, marcipán či čokoládu.
Oblíbenou přísadou bývá i mrazem sušené (lyofilizované) ovoce. Lze ho buď rozmixovat na prášek a přidat do těsta, které tak i obarvíte, nebo celé kousky použít jako zdobení povrchu cukroví.
Fotosoutěž Pečeme spolu na Vánoce má své vítěze. Podívejte se do galerie |
A kdy se do přípravy pustit? Stihnete to i doslova několik hodin před svátky.
Lepší je však připravit cukroví nejméně tři dny předem. V lednici se všechny chutě rozleží a dobroty se budou rozplývat na jazyku. Zároveň se však nemusíte bát, že by vám přes svátky cukroví nevydrželo, respektive že by se zkazilo.
I když předpokládáme, že ze stolu určitě zmizí během chvilky. Pokud chcete vyzkoušet také zdravější verzi těchto svátečních dobrot, můžete máslo nahradit kokosovým tukem, cukr medem či sirupem a na obalování a zdobení použít ovoce nebo oříšky místo čokolády či hvězdiček a jiných cukrových ozdob.
Tip: Čokoláda to vždy zachrání. Nejjednodušší je rozehřát čokoládu, smíchat ji třeba s kokosem a nalít do papírových košíčků.