BRAMBOROVO-CELEROVÁ POLÉVKA
Příprava: 15 minut + 20 minut vaření
Pro 4 osoby
* 500 g brambor * 450 g řapíkatého celeru * 2 lžíce másla * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru * sůl a mletý bílý pepř * 1/2 lžičky drceného kmínu * hrst zelené petrželky * 200 ml smetany * 4 plátky slaniny * špetka muškátového oříšku
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Z celeru oloupeme tuhá vlákna a nakrájíme ho na kousky. V kastrole zpěníme na másle pokrájenou cibulku a česnek.
2. Vsypeme zeleninu, posypeme kmínem, krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí.
3. Stáhneme z ohně, přidáme petrželku a vše rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto. Přidáme smetanu, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s plátkem slaniny a poprášené muškátovým oříškem.
Tip
Slaninu, nejlépe pancetu, rozpečte nasucho v nepřilnavé pánvi nebo ji rozpečte pod grilem.