Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

aktualizováno 
Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v rodinách po generace. Ať už ten váš bude třený, čokoládový, tvarohový, šlehačkový, s rozinkami nebo bez, určitě se na něj těší děti i dospělí.
Část 1/4
Beránek

Už dávno před vznikem křesťanství vyháněli pastýři svá stáda na pastvu a těšili se z příchodu jara a začátku všeho nového, což představuje i beránek jako nejmladší člen „ovčí rodiny“ a symbol zrození, jara, mládí a svěžesti.

Češi a Velikonoce

Pouze 6 % obyvatel ČR nedodržuje žádnou z velikonočních tradic.

62 % populace utratí za Velikonoce do 1000 Kč.

Nejpopulárnější velikonoční tradicí je barvení a zdobení vajíček.

Výrazně více mají tyto svátky v oblibě muži, a to v dospělosti i dětství.

Velký jarní úklid před Velikonocemi je samozřejmostí pro polovinu populace.

Nejčastěji lidé o Velikonocích pečou beránka (57 %) nebo mazanec (51 %)

Mezi lidmi, kteří o velikonočních svátcích dekorují svůj dům, byt či zahradu, jsou jednoznačně nejoblíbenějšími barvami výzdoby zelená a žlutá.

Zdroj: Médea Research

Jehně neboli beránek představuje také ekvivalent čistoty, nevinnosti, bezbrannosti a poslušnosti. I proto se také v minulosti často stával obětním zvířetem při významných náboženských rituálech.

Beránky rovněž zabíjeli Izraelité jako oběť věnovanou památce svého vysvobození z egyptského otroctví. I smrt Ježíše Krista je v křesťanském světě vnímána jako oběť a i on bývá nazýván beránkem božím (Agnus Dei).

Jako slavnostní pokrm se beránek podával už ve středověku, není ovšem nikde doloženo, zda se jednalo o sladkou pečenou pochoutku, jak ji známe dnes, nebo o skutečné jehněčí maso.

Voňavého nadýchaného beránka s hřebíčky místo očí a barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl samozřejmou součástí opulentní nedělní božíhodové snídaně.

Tradiční beránek býval z třeného bábovkového těsta, dnes má ovšem tato velikonoční specialita tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. V souladu se současnými trendy vznikají také celozrnné nebo veganské varianty.

Originální varianty včetně cuketového nebo nádivkového beránka najdete ZDE

Se svými recepty přispěli do naší rubriky také čtenáři. Vyzkoušejte třeba ořechového beránka, beránka z měkkého tvarohuberánka s mandlemi  nebo netradičního slaného beránka.

A nebo si upečte slavnostní velikonoční specialitu podle některého z našich následujících vyzkoušených receptů.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

KVÍZ: Co víte o penisu? Otestujte své znalosti

Ilustrační fotografie

Každý ví, o čem je řeč, ale zdaleka ne všichni vědí třeba to, kdy nastane u člověka první erekce nebo kdo má nejdelší...

Celebrity neznají dress code, ukázaly outfity na předávání cen Český lev

Něktěré outfity návštěvníků Českého lva neodpovídaly dresscodu

Vybrat perfektní róbu, když víte, že budete pod palbou fotografů a ve světle kamer, není rozhodně jen tak. S nelehkým...

Bez svolení ji lékař sterilizoval. Cítila jsem se méněcenná, říká Romka

Elena Gorolová, romská aktivistka

Neplánovala kupu dětí, ale přála si holčičku. O tu možnost přišla, když ji v jednadvaceti letech po druhém porodu...

Facebookových matek přibývá. Jsou sebestředné, hledají cestu ze samoty

Mobilní internet - ilustrační foto

Na sociálních sítích žijeme úplně všichni. Ať už chceme, nebo ne. Přibývá žen, které nad sdílením příspěvků a...

GLOSA: Parkourista Tary urazil fanouška a u nás skončil. A co u vás?

Taras „Tary“ Povoroznyk je nadšeným propagátorem parkouru. Napsal knihu, dělá...

Idol statisíců malých kluků si to zkazil. Zlobí se na něj, že jezdí rychlostí 250 km/h a svým fanouškům se vysmívá, že...

Další z rubriky

Tlačenka i škvarkové placky. Masopustní speciality, které zvládnete

Škvarkové miniplacky

K pořádnému masopustnímu veselí patří nejen koláče a koblihy, ale také poctivé masové dobroty, od kterých budete mít...

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

Jihočeská kulajda

Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných...

Najdete na iDNES.cz