Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Autor:
Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v rodinách po generace. Ať už ten váš bude třený, čokoládový, tvarohový, šlehačkový, s rozinkami nebo bez, určitě se na něj těší děti i dospělí.
Část 1/4
Beránek

Už dávno před vznikem křesťanství vyháněli pastýři svá stáda na pastvu a těšili se z příchodu jara a začátku všeho nového, což představuje i beránek jako nejmladší člen „ovčí rodiny“ a symbol zrození, jara, mládí a svěžesti.

Češi a Velikonoce

Pouze 6 % obyvatel ČR nedodržuje žádnou z velikonočních tradic.

62 % populace utratí za Velikonoce do 1000 Kč.

Nejpopulárnější velikonoční tradicí je barvení a zdobení vajíček.

Výrazně více mají tyto svátky v oblibě muži, a to v dospělosti i dětství.

Velký jarní úklid před Velikonocemi je samozřejmostí pro polovinu populace.

Nejčastěji lidé o Velikonocích pečou beránka (57 %) nebo mazanec (51 %)

Mezi lidmi, kteří o velikonočních svátcích dekorují svůj dům, byt či zahradu, jsou jednoznačně nejoblíbenějšími barvami výzdoby zelená a žlutá.

Zdroj: Médea Research

Jehně neboli beránek představuje také ekvivalent čistoty, nevinnosti, bezbrannosti a poslušnosti. I proto se také v minulosti často stával obětním zvířetem při významných náboženských rituálech.

Beránky rovněž zabíjeli Izraelité jako oběť věnovanou památce svého vysvobození z egyptského otroctví. I smrt Ježíše Krista je v křesťanském světě vnímána jako oběť a i on bývá nazýván beránkem božím (Agnus Dei).

Jako slavnostní pokrm se beránek podával už ve středověku, není ovšem nikde doloženo, zda se jednalo o sladkou pečenou pochoutku, jak ji známe dnes, nebo o skutečné jehněčí maso.

Voňavého nadýchaného beránka s hřebíčky místo očí a barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl samozřejmou součástí opulentní nedělní božíhodové snídaně.

Tradiční beránek býval z třeného bábovkového těsta, dnes má ovšem tato velikonoční specialita tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. V souladu se současnými trendy vznikají také celozrnné nebo veganské varianty.

Vyzkoušejte recepty na tradiční i originální varianty včetně cuketového nebo nádivkového beránka.

Se svými recepty přispěli do naší rubriky také čtenáři. Vyzkoušejte třeba ořechového beránka, beránka z měkkého tvarohuberánka s mandlemi  nebo netradičního slaného beránka.

A nebo si upečte slavnostní velikonoční specialitu podle některého z našich následujících vyzkoušených receptů.

Nejčtenější

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

25. dubna 2025

Vafle se špenátem a vejcem

Vafle se špenátem a vejcem

Střední

30 min

Připravte rodině luxusní slanou snídani.

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.