Už dávno před vznikem křesťanství vyháněli pastýři svá stáda na pastvu a těšili se z příchodu jara a začátku všeho nového, což představuje i beránek jako nejmladší člen „ovčí rodiny“ a symbol zrození, jara, mládí a svěžesti.
Češi a VelikonocePouze 6 % obyvatel ČR nedodržuje žádnou z velikonočních tradic. 62 % populace utratí za Velikonoce do 1000 Kč. Nejpopulárnější velikonoční tradicí je barvení a zdobení vajíček. Výrazně více mají tyto svátky v oblibě muži, a to v dospělosti i dětství. Velký jarní úklid před Velikonocemi je samozřejmostí pro polovinu populace. Nejčastěji lidé o Velikonocích pečou beránka (57 %) nebo mazanec (51 %) Mezi lidmi, kteří o velikonočních svátcích dekorují svůj dům, byt či zahradu, jsou jednoznačně nejoblíbenějšími barvami výzdoby zelená a žlutá. Zdroj: Médea Research |
Jehně neboli beránek představuje také ekvivalent čistoty, nevinnosti, bezbrannosti a poslušnosti. I proto se také v minulosti často stával obětním zvířetem při významných náboženských rituálech.
Beránky rovněž zabíjeli Izraelité jako oběť věnovanou památce svého vysvobození z egyptského otroctví. I smrt Ježíše Krista je v křesťanském světě vnímána jako oběť a i on bývá nazýván beránkem božím (Agnus Dei).
Jako slavnostní pokrm se beránek podával už ve středověku, není ovšem nikde doloženo, zda se jednalo o sladkou pečenou pochoutku, jak ji známe dnes, nebo o skutečné jehněčí maso.
Voňavého nadýchaného beránka s hřebíčky místo očí a barevnou mašlí kolem krku pečou hospodyňky nejčastěji na Bílou sobotu, aby byl samozřejmou součástí opulentní nedělní božíhodové snídaně.
Tradiční beránek býval z třeného bábovkového těsta, dnes má ovšem tato velikonoční specialita tolik variant, kolik rodin se této tradici věnuje. V souladu se současnými trendy vznikají také celozrnné nebo veganské varianty.
Vyzkoušejte recepty na tradiční i originální varianty včetně cuketového nebo nádivkového beránka. |
Se svými recepty přispěli do naší rubriky také čtenáři. Vyzkoušejte třeba ořechového beránka, beránka z měkkého tvarohu, beránka s mandlemi nebo netradičního slaného beránka.
A nebo si upečte slavnostní velikonoční specialitu podle některého z našich následujících vyzkoušených receptů.