Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení
Množství: 12 kousků
- 100 g mandlí
- 180 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 vajec
- sůl
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- kůra z 1/2 citronu
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
1. Mandle nasypeme do kastrůlku se studenou vodou. Přiveďeme k varu a hned odstavíme. Spařené mandle oloupeme a osušíme. Nahrubo je rozsekáme nožem nebo v mixéru.
2. Máslo nakrájíme na malé kostky a necháme ho změknout v pokojové teplotě. Přendáme ho do mísy. Přisypeme polovinu krupicového cukru a vanilkový cukr a vyšleháme do pěny.
3. Do másla postupně zašleháme žloutky. V jiné nádobě vyšleháme z bílků a špetky soli polotuhý sníh. Pak do něj přisypáme zbylý cukr a došleháme ho na hladký, pevný sníh.
4. Do utřeného másla se žloutky nejprve vmícháme po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Následně pak do hmoty vmícháme nahrubo nasekané mandle.
5. Do těsta vmícháme po částech sníh. Vlijeme ho do vymazané a vysypané formy. Přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme na 165 stupňů a pečeme ještě 30 minut.
6. Odklopíme zadní část formy a vpíchnutím špejle zkusíme, zda je beránek propečený. Necháme ho zchladnout ve formě zabalené do vlhké utěrky. Pak beránka vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
Tip: Beránka cukrujte až po úplném vychladnutí.