Velikonoční beránek třikrát jinak: cuketový, makový i s uzeným masem

  1:00aktualizováno  1:00
Bez upečeného voňavého beránka by české Velikonoce ani nebyly Velikonocemi. Každá rodina má na tuto sváteční dobrotu svůj vlastní recept, ale nejčastěji se připravuje z piškotového těsta. Zkuste letos změnu a upečte si beránka z cukety, mletého máku nebo ve slané verzi s uzeným masem a hráškem.

Beránek s kakaem a cuketou | foto: Johana Křížková, iDNES.cz

Beránek z cukety a kakaa

Množství: na větší formu

  • 220 g na jemno strouhané cukety
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • 2 hřebíčky (na oči)

Ceny vajec

v roce 2013 nerostou

Cena vajec se v minulých letech pohybovala kolem 3 Kč za kus, v akcích pak od 1,50 do 2,50 Kč/ks.

Loňský rok 2012 byl z důvodu nedostatku vajec výjimkou - cena vzrostla na 5 až 7 Kč/ks.

Pokud byly vejce v roce 2012 v akci, stály 4,50 Kc/ks.

V roce 2013 se cena vajec v akcích pohybuje opět kolem 2,50 Kč za kus, takže Velikonoce se spotřebitelům tolik neprodraží.

Zdroj: www.akcniceny.cz

1. Cuketu dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nemusíme ji loupat. V míse ji pak smícháme s rozšlehanými vejci, oběma cukry, kakaem a olejem.

2. Pak do směsi přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Dobře promícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Mělo by dosahovat téměř k okraji spodní formy na beránka.

3. Beránka dáme do předehřáté trouby a pečeme na 160 stupňů cca hodinu. Zda je hotový, zkusíme pomocí špejle. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak vyklopíme.

4. Po vychladnutí vytvoříme pomocí dvou hřebíčků oči, uvážeme mašli kolem krku a vyhlížíme koledníky.

Tip: Do těsta můžete přidat také nasekané mandle nebo oříšky, kousky čokolády, rozinky nebo skořici.

Makový beránek

Beránek s polevou

podle pekaře Jiřího Mikuly z Českého ráje
Množství: pro velkou formu

  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • ¼ l vychladlé silné černé kávy
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky
  • máslo a kokos na vysypání formy

1. Nejprve vyšleháme vejce s cukrem a pak střídavě zašleháváme mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháme citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypeme kokosem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu necháme zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopíme. Můžeme ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Beránek s uzeným masem a hráškem

Beránek s uzeným masem a hráškem

Množství: na středně velkou formu

  • 5 vajec
  • 5 rohlíků
  • 300 g uzeného masa
  • 100 g mraženého hrášku
  • 4 dcl mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • máslo
  • strouhanka nebo krupice na vysypání formy

1. Rohlíky nakrájíme a v misce zalijeme mlékem. Uzené maso nakrájíme na malé kousky, spolu s hráškem přidáme k rohlíkům a přidáme žloutky. Osolíme dle chuti a přidáme špetku mletého muškátového oříšku.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta. Pokud je příliš řídké, můžeme vmíchat trochu strouhanky.

3. Těsto přendáme do vymazané formy vysypané strouhankou a pomalu upečeme.

Tip: Hrášek můžete nahradit špenátem, kopřivami, petrželkou nebo jarními bylinkami.

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Příběh Tamary: Manžel mě roky podvádí, nevěru jsem mu oplatila

Manžel je nejspíš závislý na sexu, protože jen já mu nestačím. Neustále mě podvádí, vždy ale slibuje, že toho nechá,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Lenky o její cestě za ženskostí. Pomohla jí plastika prsou

Z toho, že nemá prsa, byla Lenka nešťastná už od základní školy. „V tu dobu však byla ještě nějaká naděje, že by mi...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Krémová quinoa s halloumi a avokádem

Halloumi, quinoa a avokádo - skvělá kombinace, které nelze odolat. Uvařte si podle našeho receptu zdravou a lahodnou...

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

Najdete na iDNES.cz