Chutě Velikonoc: nadýchaný mazanec, beránek a nádivka jako muffin

  2:36aktualizováno  2:36
Jen málokdo z nás si odpustí velikonoční hodování. Tradičně k němu patří pečená masa i sladkosti. Upečte si s námi makového beránka, ten nejlepší mazanec a nádivku jako muffin, která se nebude nevzhledně povalovat po talíři.

Velikonoční mazanec | foto: Restaurace a hotel U Schnellů

Nejstarším doloženým velikonočním koláčem u nás je mazanec, který se podle tradic peče na Bílou sobotu, aby o Velikonoční neděli na stole nechybělo sladké pečivo. Nahoře bývá naříznutý do kříže, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. O recept na mazanec se s námi podělil Jan Barták, šéfkuchař Restaurace U Schnellů.

Mazanec

  • 2 žloutky
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • malý panák rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z části mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout.

2. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30 - 40 minut.

3. Bochánek, který z těsta vytvarujeme, dáme na plech a ještě asi 10 minut necháme kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů asi na 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Makový beránek s kávou

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Kdekdo zná recepty z piškotovéhobiskupského, tvarohového i kynutého těsta, ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové.

Fotogalerie

Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Těsto (pro velkou formu):

Makový beránek s polevou z bílé čokolády
  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • čtvrt litru vychladlé silné černé kávy
  • půl prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky

1. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle. Pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat, nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.

Pokud chcete překvapit netradičně zeleným beránkem, podívejte se, jak jej nabarvíte zeleným čajem.

Nádivkové muffiny

Na správné velikonoční hostině nesmí chybět ani velikonoční nádivka, často nazývaná jako hlavička nebo sekanice. Receptů na její přípravu existuje nepočítaně, ale jedno mají všechny společné: nesmí v ní chybět symbol jara, zelené bylinky, ať už jde o mladé kopřivy, petrželku, pažitku či špenát.

Tradičně se používaly až tři druhy masa, nejčastěji vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kůzlečí nebo telecí, zkrátka z hospodářských zvířat. A právě maso z telecí hlavy dalo nádivce název hlavička. Nechte se inspirovat receptem na nádivku s ovesnými vločkami servírovanou jako muffiny v košíčcích.

Ovesné nádivkové muffiny
  • 3 celozrnné housky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 ml mléka
  • 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu)
  • 40 g čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme.
2. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme.
3. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme zhruba 30 minut.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Příběh Tamary: Manžel mě roky podvádí, nevěru jsem mu oplatila

Manžel je nejspíš závislý na sexu, protože jen já mu nestačím. Neustále mě podvádí, vždy ale slibuje, že toho nechá,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Lenky o její cestě za ženskostí. Pomohla jí plastika prsou

Z toho, že nemá prsa, byla Lenka nešťastná už od základní školy. „V tu dobu však byla ještě nějaká naděje, že by mi...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Krémová quinoa s halloumi a avokádem

Halloumi, quinoa a avokádo - skvělá kombinace, které nelze odolat. Uvařte si podle našeho receptu zdravou a lahodnou...

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

TIP PRO MAMINKY: Jak si usnadnit cestování s miminkem
TIP PRO MAMINKY: Jak si usnadnit cestování s miminkem

Advent a Vánoce se kvapem blíží a vás možná letos čekají návštěvy rodiny s malým miminkem. Změna prostředí však může být pro malého človíčka náročná. Pojďte se podívat, jak mu ji usnadnit.

Najdete na iDNES.cz