Středa 2. prosince 2020, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 2. prosince 2020 Blanka

Chutě Velikonoc: nadýchaný mazanec, beránek a nádivka jako muffin

  2:36
Jen málokdo z nás si odpustí velikonoční hodování. Tradičně k němu patří pečená masa i sladkosti. Upečte si s námi makového beránka, ten nejlepší mazanec a nádivku jako muffin, která se nebude nevzhledně povalovat po talíři.

Velikonoční mazanec | foto: Restaurace a hotel U Schnellů

Nejstarším doloženým velikonočním koláčem u nás je mazanec, který se podle tradic peče na Bílou sobotu, aby o Velikonoční neděli na stole nechybělo sladké pečivo. Nahoře bývá naříznutý do kříže, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. O recept na mazanec se s námi podělil Jan Barták, šéfkuchař Restaurace U Schnellů.

Mazanec

  • 2 žloutky
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • malý panák rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z části mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout.

2. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30 - 40 minut.

3. Bochánek, který z těsta vytvarujeme, dáme na plech a ještě asi 10 minut necháme kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů asi na 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Makový beránek s kávou

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Kdekdo zná recepty z piškotovéhobiskupského, tvarohového i kynutého těsta, ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové.

Fotogalerie

Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Těsto (pro velkou formu):

Makový beránek s polevou z bílé čokolády
  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • čtvrt litru vychladlé silné černé kávy
  • půl prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky

1. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle. Pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat, nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.

Pokud chcete překvapit netradičně zeleným beránkem, podívejte se, jak jej nabarvíte zeleným čajem.

6. dubna 2012

Nádivkové muffiny

Na správné velikonoční hostině nesmí chybět ani velikonoční nádivka, často nazývaná jako hlavička nebo sekanice. Receptů na její přípravu existuje nepočítaně, ale jedno mají všechny společné: nesmí v ní chybět symbol jara, zelené bylinky, ať už jde o mladé kopřivy, petrželku, pažitku či špenát.

Tradičně se používaly až tři druhy masa, nejčastěji vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kůzlečí nebo telecí, zkrátka z hospodářských zvířat. A právě maso z telecí hlavy dalo nádivce název hlavička. Nechte se inspirovat receptem na nádivku s ovesnými vločkami servírovanou jako muffiny v košíčcích.

Ovesné nádivkové muffiny
  • 3 celozrnné housky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 ml mléka
  • 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu)
  • 40 g čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme.
2. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme.
3. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme zhruba 30 minut.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Tři nemoci, které ohrožují mladé lidi s hektickým životem

Začínají často nenápadně, ale jejich následky mohou být fatální. Nemoci, které mladým lidem mohou vzít i život. Prvotní...

Influencer z Nigérie bude mít šest dětí. Každé s jinou ženou

Říká si Pretty Mike, pochází z Nigérie a zakládá si na tom, že má šest žen, které budou rodit téměř ve stejném termínu....

Vánoční sbírka: salto na trampolíně Filipovi nevyšlo, potřebuje naši pomoc

Jediný moment obrátil sedmnáctiletému Filipovi život naruby. I když deset let skákal parkur a salta metal kudy chodil,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legíny jsou pohodlné, ale zatraceně zrádné. Oblékejte je proto opatrně

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Některé z nás ovšem jejich pohodlí natolik propadly, že...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity

Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se...

Pochoutky, které jsou ve světě zakázané. Mák, kachní játra i žvýkačky

Zatímco tučná kachní játra foie gras patří k vyhlášeným specialitám na mnohých českých food festivalech, v New Yorku si...

Penze se odkládá. Náš životní styl se změní, míní Zdeněk Pohlreich

Říká o sobě, že čím je starší, tím lépe se mu daří pouštět z hlavy věci, se kterými nemůže hnout. Tvář soutěže Tady...

Česnekovo-bramborový chléb bez lepku

Chléb bez lepku je vhodný nejen pro celiaky. Pochutnáte si na něm, i když žádnou dietu držet nemusíte. Skvělý je s...

SOUTĚŽ: Vyhraj luxusní balíček fitness jídel v hodnotě 1 499 Kč
SOUTĚŽ: Vyhraj luxusní balíček fitness jídel v hodnotě 1 499 Kč

Sportuješ a ráda se hýbeš? Chceš svou snahu zefektivnit i vhodným jídelníčkem, ale nevíš, jak na něj? Nyní máš jedinečnou příležitost vyhrát...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Tři nemoci, které ohrožují mladé lidi s hektickým životem

Začínají často nenápadně, ale jejich následky mohou být fatální. Nemoci, které mladým lidem mohou vzít i život. Prvotní...