Mandlový beránek
Ingredience:
- 50 g mandlí
- 3 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 250 ml smetany na šlehání
- 300 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
Na dozdobení:
- 1 lžička polevy
- 2 rozinky
Pracovní postup:
- Mandle spaříme, oloupeme a nastrouháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Smetanu vyšleháme a lehce spojíme s vaječnou pěnou.
- Vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a nastrouhané mandle. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní připravené těsto.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C nejdříve 20 minut, pak teplotu zvýšíme na 180 °C a dopékáme dalších 30 minut. Propečenost těsta vyzkoušíme špejlí.
- Po upečení necháme beránka krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Nakonec přilepíme polevou rozinkové oči. Hotového beránka můžeme posypat moučkovým cukrem.