Skořicový beránek s jablky
Ingredience:
- 50 g rozinek
- 50 ml rumu
- 350 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 50 g vlašských ořechů
- 3 jablka
- 200 ml oleje
- 4 vejce
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Rozinky omyjeme a den předem namočíme do rumu.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme do mísy, přidáme cukr, skořici, nahrubo nasekané ořechy a rozinky v rumu. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a přisypeme do mísy. Nakonec přidáme olej a vejce. Vše důkladně promícháme.
- Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme ji těstem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme při 160 °C dalších 30 minut.
- Po upečení necháme beránka ve formě krátce zchladnout a pak vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.