Mrkvový beránek
Ingredience na dva malé beránky nebo jednoho velkého:
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g hrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 lžíce oleje
- 200 g mrkve
- 2 lžíce rozinek
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Obě mouky prosijeme společně s práškem do pečiva do větší mísy. Vejce rozšleháme v mléce s cukrem a vanilkovým cukrem a vlijeme do mouky. Přidáme olej, najemno nastrouhanou mrkev a rozinky a dobře promícháme.
- Hotové těsto přelijeme do dvou menších forem na beránka, vymazaných tukem a vysypaných hrubou moukou.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 35 minut malé beránky, velký se peče 45 minut.
- Po upečení necháme beránky krátce vychladnout ve formě a pak je opatrně vyklopíme a pocukrujeme.