Kuřecí polévka
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 mrkve
- 1 celerový výhonek
- 1 stroužek česneku
- 1/4 cibule
- 2 kuřecí prsa
- 1 l kuřecího vývaru
- 150 g těstovin
- hrst mraženého hrášku
- sůl, pepř
1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a překrájíme na proužky.
2. Kuřecí vývar přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu, bobkový list a povaříme pomalu do poloměkka. Těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka, scedíme a propláchneme.
3. Do polévky přidáme kousky kuřecího masa, polévku dochutíme solí, pepřem a společně 15 minut povaříme.
4. Ke konci varu přisypeme do polévky hrášek a uvařené těstoviny a prohřejeme.
TIP: Dochuťte polévku lžící citronové šťávy.
Brokolicová polévka
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 1 cibule
- 1 hlávka brokolice
- 1 velká brambora
- 2 lžíce oleje
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 chilli paprička
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici propláchneme a rozebereme na růžičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
2. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, vložíme do něj brokolici a bramboru, vše promícháme, zalijeme vývarem a při mírné teplotě provaříme doměkka.
3. Chilli papričku nasekáme a krátce ji orestujeme na olivovém oleji.
4. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme ji do hladka tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem.Podáváme ozdobenou orestovanou chilli papričkou s olejem.
TIP: Polévku podávejte s pikantními krutony – pokrájejte na kostky bílou bagetu, promíchejte je v míse se solí, pepřem, mletým chilli a trochou olivového oleje a pak je na plechu ve vyhřáté troubě pečte při 200 °C do zlatova.
Cibulová polévka
Doba přípravy: 20 minut + vaření 60 minut
Množství: pro 6 osob
- 6 – 8 cibulí
- 200 g sýra (např. Gruyere, ementál)
- 100 g másla + lžíce na pomazání baget
- 2 lžíce oleje
- tymián
- 200 ml suchého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- sůl, pepř
- 6 plátků bagety
1. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Sýr nastrouháme.
2. Máslo s olejem rozehřejeme v hrnci, vsypeme cibuli a asi 20 minut při mírné teplotě za stálého míchání opékáme. Poté přidáme tymián, přilijeme víno a necháme alkohol odpařit.
3. Do hrnce přidáme vývar a pomalu necháme asi 30 minut provářet. Polévku dochutíme solí a pepřem.
4. V troubě rozehřáté na 220 °C opečeme na plechu plátky baget pomazané máslem.
5. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných nebo zapékacích misek, navrch položíme plátek bagety, posypeme sýrem a dáme na plechu do trouby zapéct, dokud se sýr na bagetách nerozpustí.
TIP: Vyzkoušejte také kombinaci červené cibule a hovězího vývaru.
Zelná polévka s uzeným masem
Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 6 osob
- 500 g masitých uzených žebírek
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 500 g kysaného zelí
- 4 brambory
- sůl, kmín
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 plechovka červených fazolí
- pepř
- cukr
1. V tlakovém hrnci povaříme doměkka uzená žebra s kořením. Vývar scedíme a maso ze žeber obereme.
2. Zelí pokrájíme, vymačkáme z něj šťávu a dáme vařit do vývaru z uzeného masa.
3. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě s trochou kmínu.
4. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. K měkkému zelí přidáme brambory, zahustíme jíškou a necháme provařit asi 15 minut.
5. Do polévky vložíme scezené, propláchnuté fazole, obrané a pokrájené maso, dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a společně prohřejeme.
TIP: Polévku můžete zjemnit šálkem smetany.
Provensálský tomatový krém
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 1 kg rajčat nebo 2 plechovky loupaných
- 4 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky cukru
- 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (nemusí být)
- čerstvé bylinky: majoránka nebo tymián, bazalka
1. Rajčata omyjeme, spaříme v horké vodě a oloupeme. Vykrojíme bubáky a pokrájíme na menší kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek a sůl, přisypeme pokrájená rajčata a cukr. Na mírném ohni podlité vodou nebo vývarem podusíme pod pokličkou asi 30 minut.
3. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a podáváme ozdobenou natrhanými bylinkami
TIP: Zbývají vám při strouhání kůrky z parmezánu? Přihoďte je vyvařit do (polévky). S rajčaty můžete povařit a rozmixovat i hrst rýže, bude hustší a výživnější.