Další recepty na polévky od zelňačky po rajskou

  2:05aktualizováno  2:05
Kuchařská výhoda polévek je, že jejich přípravu zvládne i gurmánské embryo a na výsledku není jeho nezkušenost znát. Takže i člověk, který jinak zvládá pouze vajíčka naměkko, se může vypracovat na mistrovskou úroveň v oboru vývarů, krémových polévek nebo hutných eintopfů. Zkuste to i vy s našimi dalšími recepty.

Hovězí s játrovými knedlíčky. | foto: Isifa

Gulášová polévka

Gulášová polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 80 minut

Pro 4-6 osob

* 300 g hovězího masa
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* sladká paprika
* 2 lžíce hladké mouky
* 2–3 brambory
* kmín
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* 1 menší klobása

1. Hovězí maso pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme. V hrnci rozehřejeme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme maso a společně opečeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
2. Opečené maso vysmahneme do tuku, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme doměkka.
3. Téměř měkké maso odkryjeme, šťávu necháme zredukovat na tenkou vrstvu tmavého sosu, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme horkým vývarem, vaříme, dokud maso není měkké.
4. Přisypeme oloupané na kostičky nakrájené brambory, kmín a polévku dovaříme. Pokrájíme klobásu a osmahneme ji na pánvičce. Ke konci varu dochutíme polévku majoránkou a utřeným česnekem a přidáme opečenou klobásu.

Bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

Pro 4 osoby

* hrst sušených hub
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 1/4 menšího celeru
* růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
* 1 malá cibule
* sůl
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 1 bobkový list
* 5 brambor
* pepř
* majoránka
* stroužek česneku

1. Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
3. Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list, přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
4. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
5. Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.  

Jemná bramborová polévka

Podle Marie Janků-Sandterové

Pro 5 osob

* 750 g brambor
* sůl
* 10 dkg zeleniny
* 20 g másla
* 20 g mouky
* kmín
* 250 ml kyselé smetany
* 2–3 žloutky
* 1 žemle
* 150 g másla

Vyprané brambory uvaříme ve slupce doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme zeleninovou osolenou polévkou, přidáme trochu kmínu, oloupané prolisované brambory a dobře povaříme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a stále míchajíce přiléváme povařenou polévku. K polévce podáváme na másle usmaženou, na nudličky pokrájenou žemli.

Rajská polévka

Rajská polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4-6 osob

* 600 g zralých rajčat
* 1 střední cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl, pepř
* sušený tymián nebo bazalka
* cukr
* skořice (nemusí být)

1. Omytá rajčata nařízneme navrchu do kříže, ponoříme je na chvíli do vařící vody, oloupeme je a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm česnek s cibulí dozlatova, vsypeme rajčata, zalijeme horkým vývarem, ochutíme solí, pepřem a tymiánem.
3. Polévku pomalu prováříme asi 20–30 minut, poté ji přepasírujeme nebo rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem, případně špetkou skořice. Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit lžící zakysané nebo sladké smetany.

Hovězí s játrovými knedlíčky

Hovězí s játrovými knedlíčky.

Příprava: 20 minut + vaření 180 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g předního hovězího s kostí
* 1 cibule
* 1/2 celeru
* 2 petržele
* 2 mrkve
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky černého pepře
* 200 g kuřecích jater
* čerstvá petržel
* majoránka
* pepř
* 1 větší vejce
* 1/2 stroužku česneku
* strouhanka

Zavářky do polévky

Kapání:
1 vejce, 3 lžíce mléka, 40g hladké mouky, sůl.
Vajíčko rozmícháme s mlékem, moukou a solí na řídké těsto, které lijeme přes vidličku do vroucího vývaru a povaříme asi 4 minuty.

Fritátové nudle:
150 ml mléka, 1 vejce, 60 g hladké mouky, sůl, olej.
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli umícháme těsto a na oleji na pánvi uděláme menší omelety. Ty pokrájíme na proužky.

1. Omyté hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Cibuli a zeleninu očistíme.
2. Z povrchu polévky sebereme pěnu a vložíme do ní cibuli, zeleninu a koření. Společně vaříme na velmi mírném plameni 2–2,5 hodiny.
3. Kuřecí játra umeleme, přimícháme část nasekané petrželky, majoránku, pepř, vejce, utřený česnek a postupně přidáváme strouhanku, dokud nezískáme tužší hmotu.
4. Hotový vývar scedíme a znovu přivedeme k varu.
Z játrové hmoty vytvarujeme knedlíčky, zavaříme je ve vývaru asi 8–10 minut, polévku pak rozdělíme do talířů a ozdobíme zbylou petrželkou.  

Zelňačka

Zelňačka.

Příprava: 30 minut + vaření 150 minut

Pro 6 osob

* 400 g uzeného masa
* 500 g kysaného zelí
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* 1 bobkový list
* 1 pikantní klobása
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky

1. Do hrnce s vodou dáme vařit uzené maso.
2. Zelí pokrájíme, cibuli a česnek oloupeme, cibuli přepůlíme a pokrájíme na plátky.
3. Po půlhodině vaření přidáme k uzenému masu zelí. Potom přidáme cibuli a celé stroužky česneku, koření a pokrájenou klobásu.
4. Polévku necháme pomalu provářet asi dvě hodiny, poté vyjmeme koření, uzené maso a maso pokrájíme.
5. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Na sádle zpěníme papriku. Jíšku a papriku přidáme do polévky a společně asi 20 minut provaříme. Do polévky vložíme pokrájené uzené maso a můžeme ji zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou. 

Slovenská kapustnica

Na troše oleje zpěníme 2 cibule, přidáme 150 g vepřové plece, zaprášíme sladkou paprikou, podlejeme a dusíme. Nesolíme. Po 20 minutách přidáme omytý kousek uzeného, 1,5 kg kysaného zelí, bobkový list, nové koření a pepř. Dolijeme vodou, případně lákem ze zelí. Přidáme hrst sušených hub, dvě nožičky dobrých paprikových klobás a můžeme i pár sušených švestek a pomalu vaříme další hodinu. Klobásu a uzené vyjmeme, pokrájíme na sousta a vrátíme do polévky.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Premium

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen...

Peněženku si před synem raději schovej, varoval manžel náhradní ženu

Rodiče z panelákového dvoupokojového bytu v Novém Sedle jsou v podmínce. Jejich patnáctiletý syn chodí za školu. Kromě...

Premium

Dolly Buster slaví padesátiny. Jak se z české dívky stala pornohvězda

Původem Češka Dolly Buster začínala v Německu jako pornoherečka ještě před revolucí. Erotické filmy ji proslavily, v...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Hustá zeleninová polévka

V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek....

RECEPT DNE: Bounty řezy

Máte rádi kokos? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na Bounty řezy.

Najdete na iDNES.cz