Tipy na polévky, které uvaříte za dvacet minut

  0:37aktualizováno  0:37
Na předkrmy, kterými jiné kuchyně překypují, si české kuchařky nikdy příliš nepotrpěly. V naší kuchyni má mnohem větší tradici příprava polévek. Spoustu receptur odvál čas, ale dobrý základ naštěstí zůstal.

Slepičí polévka se zeleninou | foto: Stockfood.cz

Krémová pórková polévka s tymiánemKrémová pórková polévka s tymiánem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 25 minut vaření

* 2 velké pórky
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 100 g taveného sýra
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl a mletý bílý pepř
* 200 ml smetany 12% nebo 30%
* 4 snítky čerstvého tymiánu

1. Pórek oloupeme, odstraníme tuhé konce a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a máslo, vsypeme pórek a necháme jej zesklovatět, trvá to asi 3 minuty. Přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku.

2. Do jíšky přidáme na kousky nakrájený tavený sýr a rozmícháme ho s jíškou dohladka. Zalijeme vývarem, dobře prošleháme, osolíme, opepříme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut.

3. Polévku stáhneme z ohně, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přelijeme přes jemné síto zpět do hrnce. Zjemníme metanou a společně prohřejeme. Podáváme ozdobené lístky čerstvého tymiánu.

Zelná polévka s uzeninouZelná polévka s uzeninou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 25 minut vaření

* 450 g kysaného zelí
* 1,25-1,5l vody
* 2 lžíce sádla
* 1 menší cibule, nakrájená najemno
* 1 stroužek česneku *
1-2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sladké papriky
* 1/4 lžičky kmínu
* 2 pikantní párky
* 4 lžíce kysané smetany

1. V hrnci rozehřejeme lžíci sádla nebo oleje, vsypeme najemno pokrájenou cibuli a usekaný česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme mouku a umícháme růžovou jíšku. Nakonec přisypeme mletou papriku, zpěníme a ihned zalijeme studenou vodou a dobře prošleháme.

2. Do polévky přidáme překrájené kysané zelí, kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni, dokud zelí nezměkne.

3. Párky nebo klobásky překrájíme na špalíčky, opečeme v pánvi na zbylém tuku, vložíme do polévky a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně a podáváme ozdobené kysanou smetanou.

Slepičí polévka se zeleninouSlepičí polévka se zeleninou

Pro 4-6 osob

Příprava: 15 minut + 3-4 hodiny vaření

* 1/2 větší slepice nebo 1 menší, nejlépe chlazená masitá
* 1,5-2 l vody
* po 5 kuličkách celého pepře a nového koření
* 1 cibule se slupkou, omytá a rozpůlená
* 4 žampiony, oloupané
* 3 cm kousek čerstvého zázvoru
* 3 stroužky česneku, oloupané
* 1 snítka libečku
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 menší pórek
* 50 g hrášku, čerstvý nebo mražený
* sůl a mletý pepř
* hrst omyté čerstvé petrželky (kudrnky)

1. Slepici omyjeme ve studené vodě, zbavíme zbytků peří, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme celý pepř a nové koření, kousek oloupaného zázvoru, rozpůlenou cibuli se slupkou, oloupané celé nebo rozpůlené žampiony, celé oloupané stroužky česneku, libeček a uvedeme do varu. Ztlumíme plamen a vaříme mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice téměř měkká.

2. Zeleninu omyjeme, očistíme a překrojíme na větší kusy. Ke konci varu přidáme do vývaru kořenovou zeleninu, překrojený řapíkatý celer a dále vaříme, dokud zelenina nezměkne. Vývar přecedíme, maso zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na menší kousky a vložíme zpět do vývaru.

3. Přidáme nakrájený dobře omytý pórek, hrášek, nakrájenou uvařenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme se zelenou petrželkou.

Tip
Polévku můžete podávat navíc s domácími či kupovanými vlasovými nudlemi nebo strouháním. Obdobně můžete připravit polévku z krůty, kuřete nebo i králíka.

Játrové knedlíčkyJátrové knedlíčky

Na 30-50 ks knedlíčků (8-10 porcí)

Příprava: 20 minut + 5-10 minut vaření

* 200 g drůbežích jater (kuřecí nebo krůtí)
* 1 rohlík nebo houska
* 2 lžíce smetany 33%
* půl menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* sůl a hrubě mletý pepř
* 1-2 lžíce sušené majoránky
* 60-80 g strouhanky na zahuštění, dle potřeby
* 1 lžíce hladké mouky, na pomoučení

1. Játra omyjeme, odblaníme, jemně umeleme a dáme do mísy. Pečivo z předešlého dne nadrobíme do misky, pokropíme smetanou a necháme ji vsáknout. Nasáklé pečivo semeleme na strojku či rozmixujeme v mixéru společně s oloupanou pokrájenou cibulí.

2. Do mísy dáme rozmělněnou namočenou housku s cibulkou, mletá játra, celé vejce, sůl a okořeníme hrubě mletým pepřem a rozemnutou majoránkou. Vše dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a vypracujeme těsto na knedlíčky.

3. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta váleček a rozkrájíme ho na 30-50 stejně velkých dílů podle toho, jak velké chceme knedlíčky. Pomoučenýma rukama tvarujeme kulaté knedlíčky a vkládáme je do vroucí osolené vody nebo vývaru. Vaříme podle velikosti 5-10 minut a potom ihned podáváme nebo je vyjmeme děrovanou lžící, krátce zchladíme ve vodě nebo vývaru, aby se zatáhly, a vkládáme do polévky.

4. Místo knedlíčků můžeme z těsta pomocí lžíce tvarovat noky a rovnou je vkládat do vařící osolené vody nebo vývaru. Při podávání sypeme polévku usekanou pažitkou.

Tip
Namočenou housku můžete vynechat a k ochuceným semletým játrům přidat lžíci rozpuštěného másla nebo 2 lžíce smetany a hmotu zahustit podle potřeby pouze strouhankou. Pro změnu můžete směs ochutit mletým pepřem a muškátovým květem. Z játrové hmoty pak můžete tvarovat knedlíčky, noky nebo přes hrubé struhadlo či cedník s většími otvory protlačit játrovou rýži.

Játrové knedlíčky si můžete do zásoby zamrazit. Rozložte je na tác, aby se neslepily, a druhý den je přesypte do sáčku. Pak je kdykoliv můžete přidat do vývaru a může být i z kostky. Dnes se dají koupit i bez přidaného glutamátu.

Hráškový krémHráškový krém

Recept poskytl Roman Paulus (Alcron)

Heslo, které razí šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron, je: Nejlépe se vaří z čerstvých surovin a není nad jednoduchá jídla. O pravdivosti vás přesvědčí jeho recept na rychlý a přitom dokonalý hráškový krém.

Pro 5 osob

* 100 g másla
* 50 g pórku
* 30 g šalotky
* 500 g čerstvého hrášku (může být mražený)
* 1 l kuřecího vývaru
* 100 ml smetany
* 100 ml mascarpone
* pancetta (libovější slanina)
* sůl, cukr

1. V přiměřeně velkém hrnci si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou šalotku a pórek. Po orestování přidáme hrášek a podlijeme kuřecím vývarem. Vaříme pouze krátce, aby hrášek neztratil barvu.

2. Přidáme smetanu a mascarpone, rozmixujeme kuchyňským mixérem a procedíme přes jemné sítko.

3. Podáváme s celým hráškem a ledovým salátem orestovaným na čerstvém másle a křupavým plátkem pancetty.

3 nejrychlejší polévky

Za dvacet minut můžete mít na stole talíř kouřící domácí polévky.

ČESNEČKA

Pro 4-6 osob

* 2 větší brambory
* 1 lžíce mouky
* 1 lžíce sádla
* 4 stroužky česneku
* sůl

1. Na sádle upražíme mouku na růžovou jíšku a zalijeme studenou vodou. Osolíme, prošleháme a přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Vaříme patnáct minut.

2. Před koncem varu přidáme do polévky utřený česnek a podáváme.

RAJSKÁ POLÉVKA

Pro 4-6 osob

* 450 g drcených rajčat
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce mouky
* sůl, cukr, skořice
* smažené kuličky do polévky

1. Na másle opražíme mouku na růžovou jíšku, zalijeme drcenými rajčaty a přilijeme litr vody.

2. Rajčata vaříme deset minut, poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, skořicí a případně cukrem. Podáváme s kuličkami do polévky.

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Pro 4-6 osob

* 1 sáček mraženého špenátu
* 1 lžíce másla
* 150 ml smetany 12 %
* 2 stroužky česneku
* sůl, pepř, muškátový oříšek

1. Rozmrazený špenát osmahneme na másle a zalijeme 1/2 litrem vody, osolíme, přidáme smetanu a vaříme 15 min.

2. Polévku dochutíme česnekem, muškátovým oříškem a rozmixujeme na hladký krém.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Do luxusu investoval i Jaromír Soukup. Nejdražší byt v Česku je dál na prodej

Na samém vrcholu stometrového mrakodrapu V Tower na pražském Pankráci jsou dva penthousy, obecně považované za...

iDNES Premium už používá 150 tisíc lidí. Cena nebude mít konkurenci

Unikátní služba iDNES Premium funguje měsíc. Už bezmála sto padesát tisíc čtenářů oslovil mix exkluzivního čtení a...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pomazánka z lososa

Každý den nemusíte chystat teplou večeři. Vyzkoušejte náš recept na skvělou pomazánku z lososa.

RECEPT DNE: Bounty řezy

Máte rádi kokos? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na Bounty řezy.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár...

Najdete na iDNES.cz