Diskuze

Cizincům Česko chutná, ale diví se, že se tu pije dopoledne, říkají průvodci

Řídí se sloganem, že láska prochází žaludkem, a tak se rozhodli nabídnout poznávání české kultury skrze chuťové buňky. Zakladatelé Prague Food Tour Leona Rothová a Jiří Lukeš popisují, jak nás vnímají cizinci skrz naši národní kuchyni. Jsme stále považováni za národ knedlíkářů? Co říkají na úroveň české obsluhy a jaký pokrm vzbuzuje v cizincích největší emoce?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Zrovna v Británii jsou bary běžně zaplněné už dopoledne a u limonády tam místní opravdu nevysedávají

0 0
možnosti
MK

M22i86l86a97n 79K82l29í74m16a

15. 10. 2023 22:52

Britskému manželovi autorky, který je údajně konsternován pivem či vínem u českého oběda, by měl někdo taktně naznačit, že v té zemi za kanálem La Manche je to také běžné.

1 0
možnosti
DH

D74e57n27i17s 18H80u36m37l

15. 10. 2023 18:00

Ceska kuchyne je skvela, pokud se vari poctive. Je dost narocna na pripravu a treba nedostatecne dlouho vareny gulas (ze skolni jidelny) nastaveny moukou s vodou je hnus. Anglickemu sefovi jsem upekl ceske kolace a byl z kynuteho testa plneho masla naprosto nadseny, nic podobneho nejedl.

0 0
možnosti
TT

Nechápu, proč by čerstvá zelenina měla být něco, co po pár dnech v Praze cizincům chybí. V každé restauraci si můžu dát jako předkrm dobrý salát, obvykle z různých druhů čerstvé zeleniny (dávat si salát jako předkrm je můj způsob).

1 0
možnosti
VN

Zajímalo by mě, kde přišli k číslu 184 l piva na osobu ročně. Před covidem se vypilo 141 l na osobu a poslední číslo bylo nějak kolem 130. Navíc k té spotřebě nám vydatně pomáhají právě turisté, kteří se k nám jezdí za levnou namazat.

5 0
možnosti
MN

Překvapil mě ten hermelín. To přece není česká specialita.

1 0
možnosti
MK

Asi ten nakladanej

8 0
možnosti
PK

Dopoledne u nás běžně nikdo nepije. Becherovka po obědě není “pití”. Nabízejí hermelín jako českou specialitu? Vážně? Navíc jako skutečně českou popřípadě moravskou specialitu bych doporučovala skutečně jen regionální speciality jako např. tu kulajdu, krkonošské kyselo, olomoucké tvarůžky, pardubický perník. Jediné jídlo obecně podávané v Česku, které asi nemá obdobu v ostatních zemích s německou kulturou, je ta svíčková. A to je málo.

20 0
možnosti
TT

Němci dělají svíčkovou taky, i když jinak než my. A naše kuchyně byla a je spřízněná s rakousko-uherskou, v Německu se kvůli těm jejich malým státečkům jedlo po selsku a začali z toho dolovat nějakou kuchyni vyšší kategorie až v poslední době. Slavný je falcký sviní žaludek (Pfälzer Saumagen), kterým Kohl pohostil Tchatcherovou při její návštěvě Německa (Kohl byl z Falcka). Jedná se vlastně o tlačenku, akorát že jako obal slouží ten žaludek - to byl tehdy jakože výstavní kus falcké kuchyně. Sousední Sársko se honosí jídlem Dibbelappes, v jejich dialektu "hadra v hrnci", který je z těsta podobného tomu na bramboráky, akorát že se to peče v hlubokém litinovém pekáči s víkem cca půl dne a odškrabává se to ode dna tak, aby v tom vznikly ty karamelizované vrstvy, no, aby výsledek působil trochu jako nedbale poskládaná hadra. A třeba v takovém Hamburku, od kterého cobyžto bohatého města by člověk očekával víc, je národní jídlo Labskaus, skládající se z nasoleného hovězího, slanečka, nakládaných okurek, červené řepa a brambor. V Bavorsku už je to trochu lepší, ale tradičně je v neděli k obědu pečené vepřové s klósami, tedy kulatými bramborovými knedlíky, a omáčkou z výpeku, které se u nás říká taky UHO, ještě jsou schopni k tomu udělat zelí. No prostě žádná sláva, my Češi jíme oproti Němcům jak králové, donedávna by bez italských a řeckých hospod neměli téměř kam chodit, německým restauracím vládlo popisované plus řízky.

1 0
možnosti
Foto

Ta tzv. Česká gastronomie, nebo kuchyně je ovšem něco historického a nedává to turistům obrázek o dnešní České kuchyni a o tom co se tady jí. Je to stravovací kultura minulých generací a lidí tak 50+ Zeptejte se těch mladších kolikrát do roka si skutečně dají ty knedlíky. A ani ta svíčková už dnes až tak neletí, což je snad jediná omáčka ke které se nic jiného než knedlík nehodí.

7 5
možnosti
BB

Je porad hodne mladych, kteri maji knedliky kazdy tyden.

7 0
možnosti
LK

Upřímně jsem ještě neviděl lidi, kteří si k snídani dávají pivo či kořalku nebo od rána popíjeji. Záměrně vynechám kategorií lidí, kteří ráno pijí i v Anglii či Austrálii nebo Peru. Je mnohdy zajímavé slyšet, co si cizinci myslí. Mají určitou představu o naší zemi z médií či vyprávění a pak se tu představu snaží utvrdit i v realitě a hledají to. I když je to třeba jen turistické klišé. Z čehož výrazně těží turistický průmysl, který jim to nabídne. Jako třeba Švejka s půllitrem a knedlíky. To je ale všude ve světě a lidi se pak kvůli takovým klišé zbytečně ochuzuji i o jiné věci.

14 0
možnosti
ŠŠ

Co jse diví? Ať kounou na hrad a pák na Strakovku nebo parlament či Senát přestanou se diviť a začnú piť i oni od budíčka? A dorazíte to Bruselom

0 6
možnosti
AV

No, já se divím. :-) Přemýšlím, kam bych musela jít na ranní procházku, abych tam viděla lidi popíjet pivo. Asi jedině k bezdomovcům u hlavního nádraží (ať v Praze či Brně).

K obědu, to ano, ale ráno?

14 0
možnosti
  • Nejčtenější

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

31. května 2024

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku...

Na nebinaritu nevěřím, říká sexuoložka, která se 30 let věnuje trans lidem

28. května 2024

Rozstřel Jako sexuoložka se už 30 let věnuje trans lidem. Sama se považuje za starou školu a tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrti se nebojím. Vím, že nás po ní čeká něco nádherného, říká Jana Holcová

2. června 2024

Premium Miluje slunce a moře. Proto tak ráda jezdí do Itálie. S herečkou Janou Holcovou, jednou ze...

Silonky jsou passé. Lidé se zasekávají v době, kdy je móda bavila, míní stylistka

27. května 2024

Premium Ze setkání se stylistkou jsem byla hodně nervózní. Julia Silajdžić, která má na Instagramu přes...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Žena naletěla o padesát let mladšímu sňatkovému podvodníkovi

31. května 2024  8:01

Třiaosmdesátiletá Iris Jonesová si ještě před časem užívala se svým o padesát let mladším manželem,...

Psycholog: Dítě by o svém pohlaví rozhodovat nemělo, je to nad jeho schopnosti

2. června 2024

Premium Děti dnes v některých momentech evidentně předčí své rodiče, a to nejen v oblasti moderních...

OBRAZEM: Slavné ženy, kterým praskl implantát v ňadrech

2. června 2024

Podívejte se do galerie na slavné ženy, které musely kvůli vadnému implantátu znovu „pod kudlu“....

Sluší éterickým vílám všeho věku. Madeira je letním trendem s dlouhou tradicí

2. června 2024

Madeira, to je nesmrtelná klasika a zároveň ideální základ moderního šatníku. Bavlněný materiál s...

Zelený zákal vás může připravit o zrak. Pozor na varovné příznaky

2. června 2024

Lékaři varují: Nepodceňujte prevenci! Neléčený zelený zákal neboli glaukom může vést k postupné...