Minerální látky
I když většinou stojí ve stínu jablek, tady patří místo na slunci právě hruškám. Obsahují totiž až o 40 % víc hořčíku (je důležitý pro svaly), o 50 % víc železa (krev) i draslíku (kosti), a dokonce o 150 % víc zinku (látková výměna).
Vitaminy
Ne nadarmo Angličané říkají: An apple a day keeps the doctor away, tedy: Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Šťavnaté ovoce je doslova vitaminovou bombou, jen vitaminu C mají jablka o 30 % víc než hrušky. Také při porovnání obsahu vitaminu A a většiny vitaminů ze skupiny B výrazně bodují jablka.
Chuť a výběr
Srovnáváme-li plody z hlediska chutě, hrušky obsahují více cukru. Protože však mají zároveň nízký obsah kyselin, je jejich sladkost ještě výraznější. Volba mezi jablky a hruškami je samozřejmě věcí osobních preferencí, pro citlivější žaludky jsou ale hrušky lepší.
Pokud jde o počet odrůd, pak mají jasně navrch jablka. Na světě jich existuje asi 30 000. A když vyzkoušíme druhy jako Jonagold, Idared, Gala a další, zjistíme, že každý chutná jinak. Hrušek existuje „pouze“ asi 5000 odrůd, v supermarketech ale najdeme většinou jen jeden nebo dva druhy.
Málo kalorií
Oba dva druhy ovoce jsou nízkokalorickou a zdravou pochoutkou, jablka přesto o kousek vedou, ve 100 g je 52 kcal, zatímco v hruškách 57 kcal. Pro srovnání: 100 g banánu obsahuje 89 kcal.
Vláknina
Na zasycení se lépe hodí hrušky, protože obsahují ve 100 g až 3,3 g vlákniny. Jablka zůstávají pozadu se 2 g. A hrušky kromě toho napomáhají hubnutí svým vysokým obsahem fosforu, draslíku a vápníku, takže jsou vhodné do jídelníčku pro štíhlou linii.
Trvanlivost
Při teplotě 4 °C a vzduchu bez vlhkosti vydrží jablka celé měsíce, při pokojové teplotě přibližně 10 dnů. Hrušky oproti tomu přežijí i v chladničce pouze několik dnů. Důležité je ale neskladovat oba druhy pohromadě. Etylen uvolňovaný jablky totiž přispívá k rychlejší zkáze citlivějších hrušek.
Dočkáme se hruškojablka? Vědci se snaží už 30 let oba druhy zkřížit. Tenhle kříženec by měl vypadat spíš jako jablko, ale měl by být sladký jako hruška. Bude zajímavé, jestli se to jednou podaří.
3 tipy do kuchyně
Jablka do sendviče
Také z jablka lze připravit sendviče. Varianta první: Dvě rýžové vafle potřete burákovým máslem a poklaďte je plátky jablka. Varianta druhá: Jablko nakrájejte na velké plátky, chleba potřete sádlem a plátky vepřového proložte jablky.
Hrušky k řízkům
Pokrájejte salátové listy, měsíčky pomeranče a hrušky zbavené jádřinců. V misce promíchejte med s octem, citronovou šťávou, solí, olejem a pepřem a ovoce dresinkem polijte. Podávejte s řízečky.
Hrušky s camembertem
Do camembertu udělejte čtyři dlouhé zářezy a lžičkou do nich nakapejte med. Česnek nakrájejte na klínky a společně se snítkami rozmarýnu ho zapíchejte do zářezů. Zakápněte olivovým olejem, položte na plech k česnekem potřenému a olivovým olejem pokapanému chlebu. Pečte při 200 °C asi 15 minut. Podávejte s hruškou.